Zelfregulering

Het belang van zelfregulering

De NVG, en haar leden, zijn zich altijd zeer bewust geweest van hun verantwoordelijkheid om te zorgen dat de petfoodindustrie uitsluitend veilige en uitgebalanceerde huisdierenvoeding biedt met nuttige, passende consumenteninformatie.

Voedingsvereisten

FEDIAF heeft een internationale reeks normen ingevoerd waaraan de NVG leden zich houden met als doel honden en katten alle noodzakelijke voedingsstoffen te kunnen bieden. De Europese Commissie heeft deze Nutritional Guidelines goedgekeurd en op hun website geplaatst.

Klik hier om de Engelstalige FEDIAF Nutritional Guidelines Cats and Dogs en de FEDIAF Nutritional Guidelines voor Feeding Pet Rabbits in te zien.

Veiligheid

De Europese Richtlijn 183/2005/EG inzake voedselhygiëne bevat de basisbeginselen voor de veilige productie van alle voeding, inclusief huisdierenvoeding. Een aantal actieve sectoren binnen de voedingsketen is uitgenodigd om vrijwillige gidsen voor goede praktijken te ontwikkelen, die vervolgens door de EU en de 27 lidstaten moeten worden goedgekeurd. De Guide to Good Practice van FEDIAF is reeds in 2018 herzien en goedgekeurd door de EU.

Klik hier om de Engelstalige FEDIAF Guide to Good Practice for the manufacture of safe pet foods in te zien.

Etikettering

De Europese Richtlijn 767/2009/EG inzake de marketing en het gebruik van voeding heeft de bestaande en herziene wetgeving vervangen voor de etikettering en presentatie van veevoer en huisdierenvoeding. Net als in de voedselhygiënerichtlijn voorziet deze richtlijn in zelfregulering. Industriële sectoren wordt gevraagd om de wetgeving toe te lichten en te interpreteren en om voor de industrie, consumenten en overheden een praktische leidraad te ontwikkelen voor de toepassing van de EU-regels in alle lidstaten van de EU. De Gids voor goede praktijk voor het etiketteren van huisdiervoeding van FEDIAF is als eerste Europese gids in zijn soort goedgekeurd in december 2011.

Klik hier om de Engelstalige FEDIAF Code of Good Labelling Practice for Pet food in te zien.

Ingrediëntenclaims op producten

Complete huisdiervoeding bevat alle voedingsstoffen die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven. Deze voedingsstoffen zijn afkomstig van plantaardige en/of dierlijke grondstoffen.

De etiketten op huisdiervoeding moeten voldoen aan de geldende Europese wetgeving. Het is wettelijk vereist dat het etiket specifieke informatie bevat zoals bijvoorbeeld een ingrediëntenlijst. Daarnaast heeft de Europese koepelorganisatie FEDIAF de “Richtlijn goede praktijk voor etiketteren” opgesteld. Deze richtlijn wordt door alle NVG leden toegepast en waarborgt een geharmoniseerde interpretatie en consistente consumenteninformatie. In deze FEDIAF Richtlijn is bijvoorbeeld afgesproken op welke manier smaakvariaties geëtiketteerd worden.

Klik hier om ons standpunt over het toepassen van ingrediëntenclaims op huisdiervoeding te lezen.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

25 oktober 2021

FEDIAF publiceert nieuwste voedingsrichtlijnen voor honden- en kattenvoer

26 juni 2020

Nieuwe FEDIAF gegevens bevestigen de kracht van huisdierbezit in Europa

10 maart 2020

Blog - Hoe groter de uitdaging hoe mooier het eindresultaat

Wellicht vind je dit ook interessant:

Wetgeving en zelfregulering

Wetgeving

Wetgeving en zelfregulering

Etikettering

Wetgeving en zelfregulering

Big Data in de petfoodbranche

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren