Voedingsvereisten

Welzijn van onze huisdieren

Het welzijn van onze huisdieren wordt mede bepaald door de juiste voeding.

De voedingsvereisten van huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Onevenwichtige voeding of bijvoorbeeld kliekjes en te vet voedsel kan tot verschillende aandoeningen leiden (overgewicht, spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nierinsufficiëntie en botproblemen).

Anders gezegd: het leven van het dier wordt erdoor verkort.

Ieder dier heeft een eigen behoefte aan specifieke voeding

Uitgebalanceerde voeding voor katten of honden kan worden bereikt via een precieze dosering van vlees, granen en groenten.

Hiermee wordt voorzien in hun behoefte aan aminozuren, koolhydraten, eiwitten, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Bovendien zijn de voedingsvereisten van een dier afhankelijk van zijn omvang, leeftijd en bewegingsniveau. Een jachthond krijgt niet hetzelfde voer als een huishond, net zoals een puppy ander voer krijgt dan een hond op leeftijd. Honden hebben behoefte aan een zorgvuldig evenwicht tussen calcium/fosfor en voldoende vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden. Vetten en oliën zijn een belangrijke bron van energie vooral voor actieve, grote honden. Eiwit is noodzakelijk voor sterke spieren.

Katten hebben bijna tweemaal zo veel eiwit nodig als honden! Vitamine A is noodzakelijk, maar in een zeer precieze hoeveelheid. Te veel lever (rijk aan vitamine A) kan schadelijk zijn. Bij een verkeerde essentiële vetzurenbalans verliest een kattenvacht zijn glans. Taurine, een vitamineachtige stof, is onmisbaar voor het voorkomen van oog- en hartziekten.

Verschillende soorten huisdieren

Wie aan huisdieren denkt, denkt vaak als eerste aan honden en katten. Maar in de huisdierenwereld zijn dit slechts twee van de populaire favorieten.

Vogels, vissen en schildpadden hebben al even toegewijde baasjes. Net als de gezelschapsdieren kanaries, parkieten en papegaaien. Exotische vissoorten bieden ontspanning en onder de kleine huisdieren, vaak zeer geliefd bij kinderen, vinden we bijvoorbeeld hamsters, cavia’s en konijnen.

Al deze leden van onze huisdierenpopulatie hebben uiteraard ieder behoefte aan hun eigen specifieke voeding. Vogels en knaagdieren moeten de juiste granen krijgen, gemengd volgens precieze formules en aangevuld met de noodzakelijke vitaminen en mineralen. Vissen en schildpadden hebben volledige voeding nodig in de vorm van snippers of pellets. De grondstoffen moeten met zorg worden geselecteerd en verwerkt. Bovendien lopen de eetgewoonten van vissen afhankelijk van hun oorsprong sterk uiteen. Er zijn ontelbare vissoorten, afkomstig uit alle vijf werelddelen, en veel daarvan hebben hun eigen, specifieke voedingsvereisten.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft ook elke knaagdierensoort zijn specifieke voedingsvereisten. Een hamster heeft bijvoorbeeld veel eiwitten nodig (vlees), terwijl een dwergkonijn uitsluitend plantaardig voedsel eet. Voor cavia’s is vitamine C in de voeding onmisbaar aangezien ze die niet kunnen synthetiseren. Het zit daarom ofwel standaard in het caviavoer of het wordt aangeboden in de vorm van vitaminesupplementen.

Veilige en goede voeding voor onze huisdieren

Het vergt wetenschappelijke kennis en ervaring om onze huisdieren van de juiste voeding te voorzien.

Alle NVG-leden hebben deze ruimschoots in huis: zij ontwikkelen, produceren en leveren veilige en goede voeding voor onze huisdieren. De voorgeschreven porties worden daarbij aangepast aan de behoeften van het soort huisdier. Of het nu gaat om een dagelijkse portie (volledige voeding) of om een extraatje in combinatie met andere voeding (aanvullende voeding): fabrieksmatig bereide huisdiervoeding bevat alle bestanddelen in zorgvuldig beschreven verhoudingen voor een gezond leven voor jouw huisdier.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

25 oktober 2021

FEDIAF publiceert nieuwste voedingsrichtlijnen voor honden- en kattenvoer

23 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

15 maart 2021

Huisdiervoeding is in zekere zin verder dan humane voeding

Wellicht vind je dit ook interessant:

Veiligheid en kwaliteit

Veilige diervoeding

Dierengezondheid en -voeding

Zelfbereide diervoeding

Wetgeving en zelfregulering

Etikettering

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren