Etikettering

Duidelijkheid over het etiket

Complete huisdiervoeding bevat alle voedingsstoffen die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven. Deze voedingsstoffen zijn afkomstig van plantaardige en/of dierlijke grondstoffen. Op de etiketten van de voeding staat exact aan welke ingrediënten of welke categorieën van ingrediënten de voeding bevat.

De etiketten op huisdiervoeding voldoen aan de geldende Europese wetgeving. Daarnaast heeft de Europese koepelorganisatie FEDIAF de “Richtlijn goede praktijk voor etiketteren” opgesteld. Deze richtlijn wordt door alle NVG leden toegepast en waarborgt een geharmoniseerde interpretatie en consistente consumenteninformatie. Bovendien is in deze richtlijn een speciale consumentengids opgenomen, waarin in gewone taal de betekenis wordt uitgelegd van de informatie op de productetiketten.

De etikettering van huisdiervoeding valt onder de EU-wetgeving voor alle diervoeders. Sommige wettelijke voorwaarden in deze wetgeving zijn echter meer afgestemd op de voeders voor landbouwhuisdieren, dus op de wensen van de boer dan op de wensen van de huisdiereigenaar. Daarom gelden voor huisdiervoeder een aantal andere / aanvullende regels met betrekking tot etikettering.

Anders dan levensmiddelen

De etiketten op huisdiervoeding zijn op een aantal punten ook anders dan de etiketten op levensmiddelen. Zo is voor smaakvariaties, zoals bijvoorbeeld “met kip”, wettelijk vastgesteld dat er minimaal 4% kip in het product moet zitten. Maar om te voldoen aan de voedingsbehoefte van het huisdier, bevat de voeding altijd een hoger percentage aan dierlijke en/of plantaardige eiwitten, dan deze wettelijke norm voor smaakvariaties voorschrijft. Dit kan een hoger percentage kip zijn, maar dit kunnen ook andere ingrediënten zijn.

Daarnaast vereist de wet onder andere dat het etiket specifieke informatie bevat zoals een ingrediëntenlijst (wat op het etiket ‘samenstelling’ genoemd wordt), een chemische analyse (op het etiket aangeduid als ‘analytische bestanddelen’) en een voedingsadvies.

Wat staat er precies op het etiket?

De volgende termen staan vermeld op het etiket van het diervoedingsproduct:

  • Samenstelling (per categorieën)
    • Vlees en dierlijke bijproducten
    • Granen
  • Analytische bestanddelen
    • Vocht (niet verplicht voor droogvoer)
    • Ruw eiwit
    • Ruw vet
    • Ruwe celstof
    • Ruwe as
  • Toevoegingsmiddelen (per kg)
    • Nutritionele toev.middelen (b.v. vitaminen, mineralen en sporenelementen)
    • Technologische toev.middelen (b.v. antioxidanten en conserveringsmiddelen)
    • Sensoriële toev.middelen (b.v. smaak- en kleurstoffen)
  • Zorg dat er altijd voldoende water voor uw hond klaarstaat.
  • Bewaaradvies en THT datum
  • Batch- en erkenningsnummer
  • Producent met contactgegevens

Volledig diervoeder

De term ‘volledig diervoeder’ is een juridische definitie. ‘Volledig’ betekent dat het product alle voedingsstoffen bevat die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven, wanneer gevoed zoals aangegeven. ‘Aanvullende’ huisdiervoeding bestaat ook. Dit betekent dat hieraan andere voeding moet worden toegevoegd om de juiste totale voedingswaarde voor het dier te bereiken, denk bijvoorbeeld aan een hondenkoekje of snack.

Voedingsadvies

Op alle huisdiervoeding staat een voedingsadvies. Dit advies is gebaseerd op de behoefte van ‘het gemiddelde huisdier’ en uitgangspunt is dat verder niets extra’s gegeten wordt. Je moet zelf rekening te houden met de grootte, de leeftijd en het activiteitenniveau van jouw huisdier bij de beslissing over hoeveel jouw huisdier te eten krijgt. Start met het voeren van de voorgestelde hoeveelheid en hou het gewicht en de conditie van je huisdier goed in de gaten. Voor advies op maat, kan je het best contact opnemen met de klantendienst van het producent, en wanneer nodig met de dierenarts.

Toevoegingsmiddelen

Toevoegingsmiddelen die in huisdiervoeding kunnen worden gebruikt zijn technologische toevoegingsmiddelen (b.v. anti-
oxidanten, conserveringsmiddelen), sensoriële toevoegingsmiddelen (b.v. smaak- en kleurstoffen), nutritionele toevoegingsmiddelen (b.v. vitaminen, mineralen en sporenelementen). Niet alle toevoegingsmiddelen hoeven op het etiket vermeld te worden. Alle additieven die gebruikt mogen worden in huisdiervoeding zijn getest op veiligheid en juiste werkzaamheid.  Dit is strikt geregeld door EU-wetgeving. Als je meer informatie wilt over additieven die gebruikt worden in een specifieke voeding, neem dan gerust contact op met de fabrikant.

Bewaaradvies en THT datum

De meeste voeding voor huisdieren wordt gemaakt volgens een recept met verschillende ingrediënten. Deze ingrediënten worden vermeld onder ‘samenstelling’ op volgorde van gewicht; het ingrediënt dat het meest voorkomt in het product, wordt als eerste genoemd. In de ‘samenstelling’ kunnen ook wettelijk vastgestelde categorieën worden vermeld, zoals bijvoorbeeld de categorie granen. Daarnaast kan het etiket een volledige ingrediëntenlijst bevatten, zoals gebruikelijk op etiketten van levensmiddelen.

Een voorbeeld van een ingrediëntenlijst op basis van categoriën:

  • Vlees en dierlijke bijproducten; dit is de wettelijk vastgestelde benaming voor alle ingrediënten van dierlijke afkomst, zoals bijvoorbeeld organen als hart, pens etc. 
  • Granen; zijn een bron van eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, vitaminen en mineralen. Granen moeten wel bewerkt worden, voordat deze verwerkt kunnen worden in diervoeding. Onbewerkte granen zijn voor katten, honden en ook voor mensen, niet verteerbaar.

Analytische bestanddelen worden niet als ingrediënt toegevoegd, maar zijn wettelijk vastgestelde definities die verwijzen naar het voedingsgehalte in de voeding.

Batch- en erkenningsnummer

De Europese wetgeving schrijft voor dat producenten van (huis)diervoeding geregistreerd of erkend moeten zijn bij de controlerende autoriteiten. In Nederland is dit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het register met erkende bedrijven wordt door de NVWA op haar website gepubliceerd. Zo is altijd na te gaan, waar een product geproduceerd is.

Bewaaradvies en THT datum

Uiteraard wordt ook op huisdiervoeding verplicht een bewaaradvies, alsmede de “ten minste houdbaar tot datum” vermeld.

Producent met contactgegevens

Als je vragen hebt, of meer informatie heeft over een specifiek product, kan je op het etiket altijd gratis contactgegevens vinden, waar je jouw vragen kunt stellen. Bedrijven die huisdiervoeding op de markt brengen, beschikken vaak over een klantenservice om vragen te beantwoorden over hun producten. Daarnaast hebben veel bedrijven ook productinformatie op hun eigen websites staan.

Veelgestelde vragen

Zijn er regels voor etiketten op huisdiervoeding?

Ja. De etiketten op huisdiervoeding moeten voldoen aan de geldende Europese wetgeving. Het is wettelijk vereist dat het etiket specifieke informatie bevat zoals bijvoorbeeld een ingrediëntenlijst. Daarnaast heeft de Europese koepelorganisatie FEDIAF de “Code of Good Labelling Practice for Pet Food” opgesteld. Deze richtlijn wordt door alle NVG leden toegepast en waarborgt een geharmoniseerde interpretatie en consistente consumenteninformatie.

Is op het etiket te zien welke ingrediënten een product bevat?

Ja, het is wettelijk verplicht om een ingrediëntenlijst op te nemen. De ingrediënten worden vermeld op volgorde van gewicht; het ingrediënt dat het meest voorkomt in het product, wordt als eerste genoemd. In de ingrediëntenlijst kunnen ook wettelijk vastgestelde categorieën worden vermeld, zoals bijvoorbeeld de categorie ‘granen’, of ‘vlees en dierlijke bijproducten’. Als de aanwezigheid van een ingrediënt op het etiket benadrukt wordt, in bewoording (zoals ‘met kip’), of afbeelding, dan staat het percentage van het genoemde/afgebeelde ingrediënt genoemd in de ingrediëntenlijst. 

Wat is een categorie van ingrediënten?

Dit is een wettelijk vastgestelde groep van ingrediënten, die als groep mag worden vermeld in de ingrediëntenlijst op het product. Voorbeelden van categorieën van ingrediënten zijn “granen” en “vlees en dierlijke bijproducten”. 

Wat zijn dierlijke bijproducten?

Dierlijke bijproducten is een wettelijk vastgestelde benaming voor alle ingrediënten van dierlijke afkomst, zoals bijvoorbeeld organen als hart, pens etc. Klik hier voor meer informatie over dierlijke bijproducten.

Wat zijn dierlijke bijproducten in huisdiervoeding?

Diervoeding moet alle essentiële voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor huisdieren. Voedingsstoffen die zij in de natuur verkrijgen door het eten van het gehele dier. Bij diervoeding kunnen essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen worden geleverd
door het opnemen van orgaanvlees en karkas, of vet van dierlijke oorsprong. Deze voedingsstoffen worden dierlijke bijproducten genoemd. Vlees en dierlijke bijproducten is een verzamelnaam en verwijst naar vlees en andere materialen van dieren, waaronder hart, long, nier, pens of karkas. Bijproducten zijn dus absoluut geen (dierlijk) afval en het gebruik ervan wordt door wetgeving gereguleerd. Zo is bijvoorbeeld het verwerken van darminhoud als dierlijk bijproduct niet toegestaan.

Hoeveel rund zit er in een product waarop staat 'met rund'?

Op een product waar op staat ‘met rund’, staat in de ingrediëntenlijst het percentage rund genoemd dat het product bevat. Omdat er (net als bij levensmiddelen) geen wettelijk minimaal percentage bepaald is, heeft onze sector in de FEDIAF Code of Good Labelling Practice for Pet Food vastgelegd, dat er minimaal 4% rund moet zitten in een product waar op staat ‘met rund’. De term ‘met rund’ wordt op verpakkingen gebruikt om de smaakvariatie aan te duiden. Om te kunnen voldoen aan de voedingsbehoefte van het huisdier, bevat volledige voeding altijd een hoger percentage aan dierlijke en/of plantaardige eiwitten, dan deze door de sector vastgestelde norm voor smaakvariaties voorschrijft. Dit kan dus een hoger percentage rund zijn, maar dit kunnen ook andere ingrediënten zijn. 

Moet op het etiket vermeld worden hoeveel procent kip in een product zit waarop staat 'met kip'?

Ja, het is wettelijk verplicht om in de ingrediëntenlijst de naam en het percentage van een ingrediënt op te nemen als de aanwezigheid van dit ingrediënt in bewoording (zoals ‘met kip’), of afbeelding benadrukt wordt. 

Waarom kan een fabrikant ervoor kiezen om niet meer dan 4% kip toe te voegen in een product waarop staat 'met kip'?

Dit is wettelijk toegestaan. Daarnaast is ook de beschikbaarheid van grondstoffen van belang. Omdat gebruik wordt gemaakt van grondstoffen afkomstig van slachtdieren voor menselijke consumptie, is de beschikbaarheid van grondstoffen hiervan afhankelijk. Dit maakt dat de beschikbaarheid van grondstoffen kan fluctueren. Voor de gezondheid van het huisdier maakt het niet uit of de voedingsstoffen afkomstig zijn van kip, of rund etc., zolang zij maar in de juiste hoeveelheid in de voeding aanwezig zijn. 

Waarom kan een fabrikant ervoor kiezen om niet meer dan 4% kip toe te voegen in een product waarop staat 'met kip'?

Dit is wettelijk toegestaan. Daarnaast is ook de beschikbaarheid van grondstoffen van belang. Omdat gebruik wordt gemaakt van grondstoffen afkomstig van slachtdieren voor menselijke consumptie, is de beschikbaarheid van grondstoffen hiervan afhankelijk. Dit maakt dat de beschikbaarheid van grondstoffen kan fluctueren. Voor de gezondheid van het huisdier maakt het niet uit of de voedingsstoffen afkomstig zijn van kip, of rund etc., zolang zij maar in de juiste hoeveelheid in de voeding aanwezig zijn.

Wat gebeurt er met bedrijven die zich niet aan de wet- en regelgeving houden?

De controles of bedrijven zich aan wet- en regelgeving houden en het daarbij behorende sanctiebeleid, worden in Nederland uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). 

Hoe weet ik hoeveel voeding mijn huisdier nodig heeft?

Op alle huisdiervoeding wordt op het etiket een voedingsadvies gegeven, waarmee wordt aangegeven hoeveel van deze voeding aan het huisdier gegeven kan worden. Dit voedingsadvies is gebaseerd op de behoefte van een ‘gemiddeld’ huisdier en uitgangspunt is dat er verder niets extra’s gegeten wordt. Het voedingsadvies is een prima uitgangspunt, maar de eigenaar dient zelf het gewicht van het huisdier in de gaten te houden. Afhankelijk van gewicht, leeftijd, ras en leefstijl, kan de hoeveelheid voeding worden aangepast. Wanneer er significant wordt afgeweken van het voedingsadvies, raden wij aan een dierenarts te raadplegen.

Wat betekent 'volledig' op de verpakking van huisdiervoeding?

De term ‘volledig diervoeder’ is een juridische definitie. ‘Volledig’ betekent dat het product alle voedingsstoffen bevat die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven, wanneer gevoed zoals aangegeven. ‘Aanvullende’ huisdiervoeding bestaat ook. Dit betekent dat hieraan andere voeding moet worden toegevoegd om de juiste totale voedingswaarde voor het dier te bereiken, denk bijvoorbeeld aan een hondenkoekje of snack.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

23 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

26 juni 2020

Nieuwe FEDIAF gegevens bevestigen de kracht van huisdierbezit in Europa

25 maart 2019

Blog - Annet Palamba | Tegenwicht bieden aan fake news

Gerelateerd event
1 oktober 2021

Workshop petfood labelling & claims deel 3

Op 25 maart 2021 was het zo ver; deel 3 van de NVG workshop Labelling & Claims. We kijken terug op zeer geslaagde sessies, waarin we met leden, maar ook met niet-leden en partnerorganisaties in gesprek gingen met elkaar en de NVWA.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Wetgeving en zelfregulering

Wetgeving

Wetgeving en zelfregulering

Zelfregulering

Wetgeving en zelfregulering

Voedingsvereisten

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren