Big data in de petfoodbranche

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de Themasessie die NVG organiseerde over Big Data & Blockchain op 7 oktober 2021. Tijdens een rondetafelgesprek werden deze twee onderwerpen toegelicht door experts Ilse Lagendijk (business intelligence, big data) en Jacob Boersma (blockchain). Ook stelden bestuurslid Eddy Nijhof en kennispartner Reijer Oudendorp hun vragen vanuit het perspectief van de petfood branche.

‘Big data’, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat kan je er eigenlijk mee en wat zouden denkbare toepassingen zijn in onze branche? 

Wat is (big) data?

Wanneer spreek je over big data? Ilse Lagendijk gaf aan dat je bij big data eigenlijk te maken hebt met een enorme ‘berg’ aan ongestructureerde informatie. Je hebt er pas iets aan als je er vervolgens patronen in kunt vinden. Zo werkt Ilse voor brancheverenigingen en bedrijven met business intelligence: data die gestructureerd is en informatie die je kunt inzetten om je eigen bedrijfsvoering te versterken en onderbouwen. 

Een business intelligence portal

Het probleem van data is vaak dat er teveel informatie beschikbaar is.  Hoe zorg je dat je uit al die feiten en historie een gedegen analyse kunt maken? Dit kan bijvoorbeeld via een Business Intelligence Portal. Hierin worden alle betrouwbare informatiebronnen die passen bij een branche en de leden samengebracht en schematisch vorm gegeven. Hierdoor wordt het voor iedereen nuttig en toepasbaar. Bekende bronnen die gebruikt kunnen worden, zijn bijvoorbeeld CBS Oxford Economics en, in onze sector bijvoorbeeld ook, het petpopulatie onderzoek. 

Naast deze bronnen kan ook sectorspecifieke informatie worden toegepast. Deze kan door de branche zelf worden opgehaald door middel van ledenenquêtes. De data wordt vertrouwelijk geïnventariseerd en vervolgens geanonimiseerd op de beveiligde portal en met de (betrokken) leden gedeeld. 

Een business intelligence portal geeft een compleet, toegankelijker en up to date inzicht in alle relevante data. Door data te combineren zijn trends sneller zichtbaar en kan bedrijfsvoering op basis van relevante data/kennis worden aangepast. 

Wat vonden de deelnemers van het gebruik van een BI Portal?

Verenigingsmanager Benita Beekhof vroeg de aanwezigen waar zij hun bedrijfsvoering op zouden willen baseren: het eigen gevoel, eigen bedrijfsgegevens, of externe data. Alle aanwezigen gaven aan zich te willen baseren op externe data. 
Ook werd gevraagd wat de meest interessante toepassing zou zijn voor een BI portal: de prestaties van het eigen bedrijf kunnen benchmarken met de rest van de sector, algemene economische en sectorspecifieke informatie kunnen inzien, of om trends te kunnen ‘voorspellen’. De aanwezigen gaven aan geïnteresseerd te zijn in het kunnen ontdekken van trends.

Big Data in de Petfood sector…. toekomstmuziek?

Een BI Portal is een interessante toepassing van geordende data die op dit moment al eenvoudig toepasbaar is en interessant kan zijn voor NVG als Kenniscentrum. Maar de toepassingsmogelijkheden van Big Data voor onze sector gaan verder dan dit en zijn eindeloos. Gepersonaliseerde voeding door middel van data in de chip van het dier, afgestemd op leeftijd, bewegingsniveau, gezondheid etc.? En automatisch besteld als de voorraad bijna leeg is? Toepassingen die technisch al mogelijk zijn en ongetwijfeld ergens in de wereld al worden toegepast. Wellicht een leuk thema voor een volgende NVG themasessie! 

Interesse in een Business Intelligence Portal?

Ben je lid van NVG en heb je interesse in een Business Intelligence Portal? 

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

10 maart 2020

Blog - Hoe groter de uitdaging hoe mooier het eindresultaat

Wellicht vind je dit ook interessant:

Wetgeving en zelfregulering

Etikettering

Wetgeving en zelfregulering

Zelfregulering

Wetgeving en zelfregulering

Voedingsvereisten

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Postbus 1015
4200 CA Gorinchem 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren