Voedingsbehoefte voor honden en katten

Welzijn van onze huisdieren

 Het welzijn van onze huisdieren wordt mede bepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten van huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Onevenwichtige voeding of bijvoorbeeld kliekjes en te vet voedsel kan tot verschillende aandoeningen leiden (overgewicht, spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nierinsufficiëntie en botproblemen). Anders gezegd: het leven van het dier wordt erdoor verkort.

Ieder dier heeft een eigen behoefte aan specifieke voeding

Uitgebalanceerde voeding voor katten of honden kan worden bereikt via een precieze dosering van vlees, granen en groenten. Hiermee wordt voorzien in hun behoefte aan aminozuren, koolhydraten, eiwitten, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Bovendien zijn de voedingsvereisten van een dier afhankelijk van zijn omvang, leeftijd en bewegingsniveau. Een jachthond krijgt niet hetzelfde voer als een huishond, net zoals een puppy ander voer krijgt dan een hond op leeftijd. Honden hebben behoefte aan een zorgvuldig evenwicht tussen calcium/fosfor en voldoende vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden. Vetten en oliën zijn een belangrijke bron van energie vooral voor actieve, grote honden. Eiwit is noodzakelijk voor sterke spieren.

Katten hebben bijna tweemaal zo veel eiwit nodig als honden! Vitamine A is noodzakelijk, maar in een zeer precieze hoeveelheid. Te veel lever (rijk aan vitamine A) kan schadelijk zijn. Bij een verkeerde essentiële vetzurenbalans verliest een kattenvacht zijn glans. Taurine, een vitamineachtige stof, is onmisbaar voor het voorkomen van oog- en hartziekten.

Verschillende soorten huisdieren

Wie aan huisdieren denkt, denkt vaak als eerste aan honden en katten. Maar in de huisdierenwereld zijn dit slechts twee van de populaire favorieten. Vogels, vissen en schildpadden hebben al even toegewijde baasjes. Net als de gezelschapsdieren kanaries, parkieten en papegaaien. Exotische vissoorten bieden ontspanning en onder de kleine huisdieren, vaak zeer geliefd bij kinderen, vinden we bijvoorbeeld hamsters, cavia’s en konijnen.

Al deze leden van onze huisdierenpopulatie hebben uiteraard ieder behoefte aan hun eigen specifieke voeding. Vogels en knaagdieren moeten de juiste granen krijgen, gemengd volgens precieze formules en aangevuld met de noodzakelijke vitaminen en mineralen. Vissen en schildpadden hebben volledige voeding nodig in de vorm van snippers of pellets. De grondstoffen moeten met zorg worden geselecteerd en verwerkt. Bovendien lopen de eetgewoonten van vissen afhankelijk van hun oorsprong sterk uiteen. Er zijn ontelbare vissoorten, afkomstig uit alle vijf werelddelen, en veel daarvan hebben hun eigen, specifieke voedingsvereisten.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft ook elke knaagdierensoort zijn specifieke voedingsvereisten. Een hamster heeft bijvoorbeeld veel eiwitten nodig (vlees), terwijl een dwergkonijn uitsluitend plantaardig voedsel eet. Voor cavia’s is vitamine C in de voeding onmisbaar aangezien ze die niet kunnen synthetiseren. Het zit daarom ofwel standaard in het caviavoer of het wordt aangeboden in de vorm van vitaminesupplementen.

Veilige en goede voeding voor onze huisdieren

Het vergt wetenschappelijke kennis en ervaring om onze huisdieren van de juiste voeding te voorzien. Alle NVG-leden hebben deze ruimschoots in huis: zij ontwikkelen, produceren en leveren veilige en goede voeding voor onze huisdieren. De voorgeschreven porties worden daarbij aangepast aan de behoeften van het soort huisdier. Of het nu gaat om een dagelijkse portie (volledige voeding) of om een extraatje in combinatie met andere voeding (aanvullende voeding): fabrieksmatig bereide huisdiervoeding bevat alle bestanddelen in zorgvuldig beschreven verhoudingen voor een gezond leven voor jouw huisdier.

Alle voedingsstoffen in balans

Katten en honden hebben specifieke voedingsbehoeften die afhankelijk zijn van de leeftijd, de mentale en fysieke gezondheid en hoe actief een dier is. Het is belangrijk dat diervoeding gebalanceerd in voedingstoffen voorziet.

Diervoeding kan zowel compleet als aanvullend zijn. Complete diervoeding is qua voedingswaarden compleet: alle voedingsstoffen die uw huisdier nodig heeft, zijn precies gedoseerd. Aanvullende diervoeding, traktaties, zijn speciaal ontwikkeld om een klein deel van een dieet uit te maken. Deze voldoen niet aan de complete voedingsbehoefte van een dier.

Om er zeker van te zijn dat diervoeding voldoet aan de juiste voedingsbehoeften, hebben diervoederfabrikanten ingezet op het ontwikkelen van voedingsexpertise. De voeding bevat de juiste hoeveelheden aan ingrediënten en levert zo de nodige voedingstoffen. Fabrikanten laten zich vaak adviseren door onafhankelijke voedingswetenschappers of ze volgen richtlijnen die door een samenwerking tussen wetenschappers tot stand is gekomen.

De diervoedingsindustrie is de laatste jaren, door de groeiende kennis over dierkennis en voedingstechnologie, opvallend veranderd. Inmiddels erkennen dierenartsen en andere partijen dat verbeterde voeding een belangrijke factor gaat als het gaat om langere en gezondere levens voor huisdieren.

Naast water zijn er 5 hoofdvoedingstoffen

  • Proteïnen
  • Koolhydraten
  • Vetten
  • Vitaminen
  • Mineralen

De eerste drie geven jouw huisdier de energie dat het nodig heeft voor bijvoorbeeld groeien, de spijs-
vertering, temperatuurregulatie en natuurlijk beweging.

Proteïnen

Proteïnen bestaan uit aminozuren. Er zijn honderden verschillende aminozuren, maar katten en honden hebben er slechts een aantal van nodig. Huisdieren kunnen sommige aminozuren zelf aanmaken; de zogenoemde niet-essentiële aminozuren die niet in het dieet aanwezig hoeven te zijn. De andere zijn wel essentieel en moeten dus deel uitmaken van diervoeding. Zo hebben honden 10 essentiële aminozuren nodig: voor katten zijn dat er 11.

Proteïnen zijn de bouwstenen van de organen, spieren, botten, vacht, nagels, het bloed en immuunsysteem. Proteïnen in diervoeding kunnen uit verschillende bestandsdelen gehaald worden, van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong: pluimvee, rundvlees, varkensvlees, vis, eieren, mais, rijst, erwten of sojabonen. Het is belangrijk dat uw huisdier de goede hoeveelheid proteïnen binnenkrijgt en dat deze makkelijk geabsorbeerd en verteerd worden. De bron van de proteïnen en hoe deze verwerkt zijn, hebben invloed hierop. Diervoedingsfabrikanten selecteren diverse ingrediënten om zo de benodigde hoeveelheid aan proteïnen/aminozuren te verschaffen.

Wanneer je huisdier extra proteïnen eet, slaat het lichaam deze niet op. Ook worden ze niet omgezet in meer spierweefsel. Het geven van meer proteïnen dan noodzakelijk is, heeft dan ook geen gezondheidsvoordelen voor jouw huisdier.

Koolhydraten

Het lichaam gebruikt koolhydraten om direct energie te krijgen voor activiteiten. Ze worden opgeslagen in de lever voor diverse lichaamsfuncties, zoals de stofwisseling, de hersenen en het zenuwsysteem. Er is geen minimumhoeveelheid koolhydraten die in diervoeding moet zitten. Koolhydraten zorgen voor een geconcentreerde bron van voedingsenergie en voedingsvezels. Van koolhydraten bestaan twee types: verteerbare (suikers en zetmeel) die energie geven en niet verteerbare (vezels)  die belangrijk zijn voor de kwaliteit van de ontlasting en de darmmobiliteit. Vezels kunnen bijdragen aan gewichtsbehoud omdat ze weinig calorieën bevatten maar wel een verzadigd gevoel geven.

Koolhydraten komen vooral voor in plantaardige bronnen, zoals mais, gerst, erwten, rijst en aardappelen. Bronnen van voedingsvezels zijn bijvoorbeeld gedroogde bietenpulp, tarwezemelen en de schillen van sojabonen. De koolhydraten zijn makkelijk verteerbaar door de bewerking tijdens het productieproces. Een genetische verandering bij de voorouders van onze moderne honden (vergeleken met wolven) zorgt ervoor dat ze kunnen groeien op een zetmeelrijk dieet. Dit was een cruciale stap in de vroege domesticatie. Ook katten kunnen de glucose die in zetmeel zit gebruiken in hun dieet.

De belangrijkste uitzondering is het vermogen van de dieren om lactose (melksuiker) te verteren. Ze dragen namelijk minder van het enzym lactase mee, dat nodig is om lactose op te splitsen in individuele suikers.

Een voorbeeld van een ingrediëntenlijst op basis van categoriën:

  • Vlees en dierlijke bijproducten;
    • Dit is de wettelijk vastgestelde benaming voor alle ingrediënten van dierlijke afkomst, zoals bijvoorbeeld organen als hart, pens etc. Klik hier voor meer informatie over dierlijke bijproducten.  
  • Granen
    • Zijn een bron van eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, vitaminen en mineralen. Granen moeten wel bewerkt worden, voordat deze verwerkt kunnen worden in diervoeding. Onbewerkte granen zijn voor katten, honden en ook voor mensen, niet verteerbaar.

Vetten

De vetten in diervoeding zijn bronnen van essentiële vetzuren. Deze dragen bij tot de aanmaak van hormonen en het bestaan van celmembranen. Sommige vitaminen (A, D, E en K) kunnen alleen geabsorbeerd, opgeslagen en meegevoerd worden door vet. Vetten in voeding zorgen er daarnaast voor dat het eten een betere textuur krijgt en dat het lekkerder wordt. Daarnaast geven vetten 2,5 keer meer energie dan proteïnen en koolhydraten. Met name voor actieve dieren zijn vetten dus heel belangrijk. Aan de andere kant moeten we voorzichtig zijn met het geven van vet aan veel binnenhuisdieren om te voorkomen dat ze overgewicht of obesitas krijgen. Vetten in diervoeding zijn van zowel plantaardige als dierlijke oorsprong.

Twee hoofdvetzuren zijn omega 3 en omega 6 (of n-3 en n-6). Omega-3 vermindert ontstekingen en is nodig voor de celmembranen. Goede bronnen van omega 3-vetzuren zijn schaaldieren, vis en lijnzaad. Omega 6-vetzuren zijn te vinden in plantaardige oliën en zijn belangrijk bij het herstel van weefsel.

Mineralen en vitaminen

De macro-mineralen die het lichaam nodig heeft, zijn calcium, fosfor, kalium, natrium, chloride en magnesium. De hoeveelheid micro-mineralen die nodig zijn, is veel kleiner. Het gaat hier om koper, ijzer en selenium. Vitaminen zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden nodig zijn, maar die wel veel lichaamsfuncties mogelijk maken. Honden en katten kunnen niet zelf alle vitaminen aanmaken die ze nodig hebben waardoor de voeding hierin moet voorzien.

Mineralen en vitaminen komen vooral uit de ingrediënten die ook zorgdragen voor proteïnen, koolhydraten en vetten. Vervolgens worden de missende mineralen en vitaminen aan het recept toegevoegd. Naast deze voedingsstoffen, zijn er in diervoeding andere toevoegingen te vinden: antioxidanten, conserveringsmiddelen, smaakverbeteraars, emulgatoren en stabilisatoren.

“Honden en katten hebben specifieke voedingsbehoeften. Het is belangrijk dat huisdiervoeding gebalanceerd in voedingstoffen voorziet.”

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

25 oktober 2021

FEDIAF publiceert nieuwste voedingsrichtlijnen voor honden- en kattenvoer

28 oktober 2020

Huisdiervoeding is in zekere zin verder dan humane voeding

2 oktober 2018

Goede bedoelingen niet altijd beste voor huisdier

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en -voeding

Koolhydraten

Dierengezondheid en -voeding

Water

Dierengezondheid en -voeding

Vegetarisch dieet

Dierengezondheid en -voeding

Overgewicht

Dierengezondheid en -voeding

Zelfbereide huisdiervoeding

Wetgeving en zelfregulering

Etikettering

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren