Water

Het belang van water bij de voeding van jouw huisdier

Over het algemeen is er genoeg aandacht voor voedingsstoffen als eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines die je huisdier nodig heeft in een compleet en uitgebalanceerd dieet. Er is echter nog een belangrijke voedingsstof, die net zo veel aandacht verdient vanwege de algehele gezondheidsvoordelen. Die voedingsstof is water.

Water is essentieel voor het lichaam, wil het optimaal kunnen presteren en helpt het lichaam bij de temperatuurbeheersing. Zonder water zijn alle andere genoemde voedingstoffen nutteloos. Water is namelijk noodzakelijk voor de vertering, waardoor deze stoffen kunnen worden geabsorbeerd. Ook bij de uitscheiding van stoffen is water nodig.

Water is zo belangrijk dat een tekort aan water veel sneller zichtbaar is dan een tekort aan de meeste andere voedingsstoffen. Bij een verminderde inname van water of bij toegenomen vochtverlies (bij diarree, braken of oververhitting) zijn de effecten zichtbaar als tekenen van uitdroging.

Wat gebeurt er als je huisdier uitgedroogd raakt?

Uitdroging vertraagt de bloedsomloop waardoor er een onbalans van elektrolyten ontstaat in het vocht in en rondom de lichaamscellen. Hierdoor verslechtert de temperatuurbeheersing, met als uiteindelijk resultaat cellen die hun lichaamsfuncties niet meer kunnen uitoefenen. Dit kan leiden tot orgaanbeschadiging en in extreme gevallen zelfs tot de dood. Wanneer je uitdroging vermoedt, is het advies om zo snel mogelijk met je huisdier naar een dierenarts te gaan.

Signalen waar je op moet letten

  • Hijgen, versnelde hartslag, lusteloosheid, ingevallen ogen.
  • Droge neus en bek.
  • Huidplooien die overeind blijven staan als de huid wordt ingeknepen of slechts langzaam weer terugzakken (de huid boven de schouderbladen is een goede plek om dit te controleren).

Bij dieren die braken of diarree hebben, moet goed in de gaten worden gehouden of ze genoeg drinken, omdat uitdroging in deze situaties snel kan optreden. En hoewel de voeding van uw huisdier wel vocht bevat (natvoer meer dan brokken), is het toch van groot belang dat ieder dier toegang heeft tot voldoende schoon, fris water.

Katteneigenaren merken soms dat katten minder graag uit een bakje drinken dan honden. Soms helpt het om de water- en voerbakjes apart van elkaar neer te zetten. Ook kan het helpen om meerdere bakjes te gebruiken, verspreid door het huis heen, om zo de kat te stimuleren de hele dag door voldoende te drinken. Sommige katten drinken zelfs liever stromend water direct uit de kraan.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

27 juni 2019

Genoeg water ook voor huisdieren van essentieel-belang

28 oktober 2020

Huisdiervoeding is in zekere zin verder dan humane voeding

23 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en -voeding

De juiste huisdiervoeding kiezen

Dierengezondheid en -voeding

Koolhydraten

Dierengezondheid en -voeding

Vegetarisch dieet

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren