Vegetarisch dieet

Is een vegetarisch dieet veilig voor honden en katten?

Honden en katten hebben zeer specifieke behoeften op voedingsgebied die afhankelijk zijn van vele variabelen, zoals leeftijd, grootte, activiteitsniveau, ras en of ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Er wordt soms gedacht dat de behoeften van honden en katten vergelijkbaar zijn en ze  dezelfde voeding mogen krijgen. Dat is niet het geval; honden en katten zijn anders geëvolueerd en hun fysiologie en behoeften zijn zeer verschillend.

Vegetarische voeding voor katten

Een kat is een echte carnivoor, met zeer specifieke eisen op voedingsgebied. Om die reden adviseren we eigenaren om goed na te denken voordat ze hun kat vegetarische voeding geven en om vooraf advies in te winnen bij een veterinaire voedingsdeskundige1.

Er is  ‘compleet’ vegetarisch kattenvoer te koop. Voordat een katteneigenaar één van deze producten aan zijn kat geeft, raden we aan dit eerst te bespreken met een veterinaire voedingsdeskundige en daarbij te kijken naar de individuele behoeften van de kat.

Katten hebben veel eiwitten en aminozuren nodig, omdat deze snel worden afgebroken in hun lichaam. Als hier een tekort aan ontstaat, kunnen ze dit afbreekproces niet stopzetten, wat ze extra gevoelig maakt voor tekorten.

Met name het belang van taurine (een aminozuur dat alleen voorkomt in dierlijke eiwitten) in kattenvoeding is bekend. Voor katten is het een essentiële voedingsstof. Een tekort kan leiden tot blindheid en/of hartfalen. Katten zijn slechts zeer beperkt in staat om zelf taurine aan te maken en hebben daarom de wijzigingen in deze stof uit dierlijke producten nodig. Hoewel er synthetische taurinesupplementen bestaan, varieert de werking per soort, terwijl de exacte dosis juist heel nauw luistert.

Arachidonzuur (een essentieel vetzuur) is een ander voorbeeld van een voedingsstof die katten nodig hebben en die alleen in dierlijke producten voorkomt. Ditzelfde geldt voor voorgevormd vitamine A (retinol), aangezien katten niet voldoende provitamine A uit groenten kunnen opnemen.

Katten hebben ook een grote behoefte aan vitamine B12, dat van nature voorkomt in dierlijke producten.

Vegetarische voeding voor honden

Veganistische voeding (geen dierlijke producten) moet zorgvuldig gecontroleerd worden door een veterinaire voedingsdeskundige omdat deze niet altijd voldoende arginine, lysine, methionine, tryptofaan, taurine, ijzer, calcium, zink, vitamine A en bepaalde B-vitamines bevat.3,4,5 Voedingswaarde en smaak moeten zeer goed in de gaten worden gehouden.

Zelfbereide vegetarische voeding voor honden en katten

Studies hebben aangetoond dat de voedingswaarde van zelfbereide voeding vaak onvoldoende is.2
Het samenstellen van voedzame, uitgebalanceerde, zelfbereide vegetarische voeding is ingewikkeld en moet dan ook goed worden uitgedacht, op basis van advies van een veterinaire voedingsdeskundige – in het bijzonder bij katten.

Een onderzoek bij 86 honden in Duitsland, Zwitserland en België die vegetarische voeding kregen, wees uit dat meer dan 50 procent van de honden voeding kreeg die te weinig eiwitten, essentiële aminozuren, calcium, zink en de vitaminen D1 en B12 bevatte.3,4,5 Tekorten aan essentiële voedingsstoffen hebben op lange termijn grote invloed op de gezondheid en op het welzijn van huisdieren.

1 Een veterinaire voedingsdeskundige is iemand die na een studie tot dierenarts nog een specialisatie op het gebied van voeding gedaan heeft. Vraag in eerste instantie uw dierenarts om advies en indien nodig kan die u verder verwijzen.

2 University of California, Davis School of Veterinary Medicine ‘Homemade dog food recipes can be a risky business, study finds’ (15 July 2013).

3 A Field Study on the Nutrition of Vegetarian Dogs and Cats in Europe. Jan 1998-Dec 1999. E.Kienzle, R. Engelhard.

4 Dwyer JT. Nutritional consequences of vegetarianism. Annual reviews of nutrition 1991: 11: 61-69.

5 McDonald P, Edwards RA, Greenhalgh JFD, et al. Evaluation of foods – protein. In: Animal Nutrition, 5th ed. Harlow (Essex), UK: Longman Scientific and Technical, 1995.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

28 oktober 2020

Huisdiervoeding is in zekere zin verder dan humane voeding

23 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

2 oktober 2018

Goede bedoelingen niet altijd beste voor huisdier

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en -voeding

De juiste huisdiervoeding kiezen

Dierengezondheid en -voeding

Voedingsbehoefte van honden en katten

Dierengezondheid en -voeding

Water

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren