Zelfbereide huisdiervoeding

Is zelfbereide voeding een goed alternatief voor kant-en-klare diervoeding?

Voor sommige eigenaren is het voeren van zelfbereide maaltijden aan hun huisdieren een aantrekkelijk idee. Zelf in de winkel de ingrediënten uitzoeken en de maaltijden klaarmaken, lijkt een goede manier om de liefde voor je huisdier te tonen. Hoewel dit logisch klinkt, is de realiteit anders. Tenzij je een maaltijdplan hebt opgesteld met een veterinaire voedingsdeskundige1, bestaat er een groot risico dat je huisdier niet de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Een hond heeft bijvoorbeeld dagelijks behoefte aan circa 37 voedingsstoffen om gezond te blijven en een kat aan meer dan 40.

FEDIAF-voedingsrichtlijnen voor honden en katten

De FEDIAF-voedingsrichtlijnen voor honden en katten beschrijven de behoeften van honden en katten op voedingsgebied in detail, in verschillende leeftijdsfases. Onafhankelijke experts uit heel Europa geven advies over deze richtlijnen.

De NVG verlangt van al haar leden dat ze hun huisdiervoeding volgens deze richtlijnen produceren. De NVG leden dragen daarmee bij aan een gezond en lang leven van onze huisdieren. Het voeren van deze complete diervoeding aan je huisdier is dus net zoiets als je eigen maaltijden routinematig laten samenstellen door een voedingsdeskundige.

r een gezond dagelijks leven, wanneer gevoed zoals aangegeven. ‘Aanvullende’ huisdiervoeding bestaat ook. Dit betekent dat hieraan andere voeding moet worden toegevoegd om de juiste totale voedingswaarde voor het dier te bereiken, denk bijvoorbeeld aan een hondenkoekje of snack.

De meeste recepten voor zelfbereide diervoeding schieten tekort

Een studie uitgevoerd door de ‘University of California, Davis School of Veterinary Medicine’2, onderzocht 200 verschillende recepten voor zelf te bereiden hondenvoeding.

De recepten waren afkomstig van websites, uit veterinaire studieboeken en uit boeken over dierverzorging. Uit het onderzoek bleek dat bij 95 procent van de recepten minimaal één essentiële voedingsstof ontbrak, in 84 procent van de gevallen ontbraken zelfs meerdere voedingsstoffen. Hoewel het niet onmogelijk is om uitgebalanceerde, zelfbereide voeding te geven, laten deze cijfers zien dat het ingewikkeld is, met slechts een kleine marge voor fouten.

Voeding samengesteld door experts 

De meeste huisdiervoeding biedt een uitgebalanceerde en volledige maaltijd. Op de verpakking van deze producten staat ‘compleet’.  ‘Compleet’ is een juridische term en volgens de wet moet zo’n product alle voedingsstoffen bevatten, in de juiste hoeveelheden en verhoudingen, die een huisdier nodig heeft. Het uitbalanceren van de juiste hoeveelheden eiwitten,  vetten, vezels en koolhydraten in combinatie met de noodzakelijke vitamines, mineralen, vetzuren en aminozuren is een complex proces, maar het is de dagelijkse verantwoordelijkheid van diervoedingsfabrikanten.

Kan ik af en toe een zelfbereide maaltijd geven?

Af en toe een zelfbereide maaltijd voeren kan geen kwaad en is leuk voor zowel hond en kat als eigenaar. Als het blijft bij ‘af en toe’ zal het de voedingswaardebalans van het voedingsregime als geheel niet verstoren. Let wel op dat je je huisdier niet iets geeft dat giftig voor hem is!

Menselijke voeding die vermeden moet worden

Bepaalde producten kunnen giftig zijn voor huisdieren, waaronder uien, knoflook, rozijnen, druiven, chocola, avocado’s, bepaalde noten en producten die gezoet zijn met xylitol*.

1 Een veterinaire voedingsdeskundige is iemand die na een studie tot dierenarts nog een specialisatie op het gebied van voeding gedaan heeft. Vraag in eerste instantie uw dierenarts om advies en indien nodig kan die u verder verwijzen.

2 University of California, Davis School of Veterinary Medicine ‘Homemade dog food recipes can be a risky business, study finds’ (15 July 2013).

* Let op: deze lijst is niet compleet.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

28 oktober 2020

Huisdiervoeding is in zekere zin verder dan humane voeding

23 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

2 oktober 2018

Goede bedoelingen niet altijd beste voor huisdier

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en -voeding

De juiste huisdiervoeding kiezen

Dierengezondheid en -voeding

De voordelen van kant-en-klare voeding

Dierengezondheid en -voeding

Maaltijdrestjes

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren