Overgewicht

Overgewicht bij huisdieren

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat in Nederland de helft van de honden en katten overgewicht heeft. Van de honden valt acht procent in de categorie ‘zware obesitas’. Van de katten is dit tien procent.

Overgewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van een huisdier. Zo kunnen gewrichtsproblemen, hartproblemen, kortademigheid en een grotere vatbaarheid voor infecties ontstaan. Omdat de mobiliteit van dieren beperkt wordt, bewegen zij minder. Dit kan leiden tot depressie. Uiteindelijk kan overgewicht de levensduur van huisdieren met gemiddeld twee jaar inkorten. Het is dus in het belang van het dier om te voorkomen dat hij of zij te maken krijgt met overgewicht.

Heeft mijn dier overgewicht?

Het is belangrijk om in de gaten te houden of jouw dier een gezond gewicht heeft. Dit kunt u onder meer doen door uw dier goed te onderzoeken. Wanneer een hond een ideaal gewicht heeft, zijn de ribben, ruggenwervel en heupbotten goed te voelen, de taille en buikplooi zijn te zien en een beetje vet is voelbaar. Voor katten geldt ook dat zowel ribben, ruggenwervel en heupbotten makkelijk voelbaar zijn, dat de taille zichtbaar is en een beetje buikvet te herkennen is.

De Britse vereniging UK Petfood heeft Pet Size-O-Meters gemaakt, met een maattabel en tips voor gewichtsbeheersing van honden, katten, konijnen en vogels. Hiermee kun je bepalen of jouw huisdier een gezond gewicht heeft, of te mager of te zwaar is.
Per diersoort is er ook een (door LICG vertaalde) versie:

Hond Maat-O-Meter

Kat Maat-O-Meter

Konijn Maat-O-Meter

Cavia Maat-O-Meter

Vogel Maat-O-Meter

Oorzaken overgewicht

Overgewicht bij honden en katten is vaak het gevolg van een verkeerde verhouding tussen voeding en beweging. Zo krijgen te zware huisdieren bijvoorbeeld te veel voeding en tussendoortjes, of snacks die niet bedoeld zijn voor huisdieren (zoals bijv. een stukje kaas, of koek). Ook het stelselmatig (bij)voeren van maaltijdresten kan leiden tot gewichtstoename.

Daarnaast komt obesitas bij huisdieren voort uit te weinig beweging. Zo laten hondeneigenaren hun dieren steeds minder lang en frequent uit, waardoor zij te weinig calorieën verbranden.  Afhankelijk van het ras, moet een hond minimaal twee keer per dag een half uur actief zijn. Voor katten geldt dat zij in principe vier keer per dag tien minuten lang in beweging moeten zijn. Samen actief bezig zijn is leuk voor het baasje en het dier.

Tips voor het voorkomen van overgewicht

Geef je huisdier de aanbevolen hoeveelheid voeding volgens de richtlijnen op het etiket

Houd het gewicht van jouw huisdier in de gaten en pas indien nodig en afhankelijk van leeftijd, ras en leefstijl, de hoeveelheid voeding aan. Gebruik een keukenweegschaal om zo precies de goede portie te krijgen.

Beweeg!

Zorg ervoor dat het dier actief is door te spelen of naar buiten te gaan. Kijk hierbij natuurlijk naar het energielevel van een dier: een oudere hond heeft minder behoefte aan heel veel wandelen dan een jonge viervoeter.

Goed voer!

Zoek uit welke voeding de goede match is met jouw huisdier. Doe dit eventueel in overleg met de dierenarts. Bekijk ook de etiketten op de verpakking.

Snacks zijn lekker, maar probeer dit niet te vaak te doen

Pas dan ook de grootte van de andere maaltijden aan, zodat het aantal calorieën binnen de perken blijft. Voorkom het geven van maaltijdresten en snacks die voor mensen bedoeld zijn.

Weeg het huisdier regelmatig, zodat je direct kunt ingrijpen bij veranderingen in gewicht

Bij een gezond gewicht zijn de ribben van het dier voelbaar bij lichte druk.

Als je huisdier overgewicht heeft, of gewichtveranderingen ondergaat, ga dan naar de dierenarts

Er kan dan sprake zijn van een gezondheidsprobleem dat een speciaal dieet of een bepaalde behandeling vereist.

Veelgestelde vragen

Kan diervoeding ermee te maken hebben dat een huisdier overgewicht heeft?

Wanneer je complete diervoeding geeft, kun je er vanuit gaan dat jouw huisdier voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Om obesitas te voorkomen is het belangrijk om de juiste hoeveelheid voeding te geven. Geef je huisdier de aanbevolen hoeveelheid voeding volgens de richtlijnen op het etiket. Houd het gewicht van je huisdier in de gaten en pas indien nodig en afhankelijk van leeftijd, ras en leefstijl, de hoeveelheid voeding aan. Gebruik een keukenweegschaal om zo precies de goede portie te krijgen. Van belang is dat er een juiste balans is tussen beweging en voeding.

Worden huisdieren dik van de speciale huisdierensnacks?

Speciale huisdierensnacks of beloningen kunnen, mits met mate, aan het huisdier worden gegeven. Om obesitas te voorkomen is het wel belangrijk dat de calorie-inname via snacks niet meer is dan 10 procent van de totale voeding. Minstens 90 procent moet dus via afgestemde complete diervoeding gegeven worden. Wanneer er snacks gegeven worden, dient de grootte van de andere maaltijden te worden aangepast, zodat het aantal calorieën binnen de perken blijft. Voorkom het geven van maaltijdresten en snacks die voor mensen bedoeld zijn, zoals bijvoorbeeld koekjes of kaas.

Wat doet de huisdiervoedingsindustrie om overgewicht bij huisdieren te voorkomen?

1. Richtlijnen voor juiste voedingsadviezen;
2. Publieksinformatie om obesitas bij huisdieren te helpen voorkomen.

1. Richtlijnen voor juiste voedingsadviezen: De huisdiervoedingsindustrie heeft, in samenwerking met onafhankelijke wetenschappers, een energieberekeningsmodel vastgesteld in de FEDIAF Nutritional Guidelines. Met behulp van deze richtlijnen kunnen de juiste voedingsadviezen worden geven. Alle huisdiervoeding bevat dan ook een bij die specifieke voeding passend voedingsadvies, dat terug te vinden is op het etiket. Voor meer informatie over voedingsadviezen, zie: “Hoe weet ik hoeveel voeding mijn huisdier nodig heeft?”

2. Publieksinformatie om obesitas bij huisdieren te helpen voorkomen: De NVG staat voor een verantwoorde sector en vindt dat er naast veilige en goede voeding, ook goede en nuttige informatie beschikbaar moet zijn over gezonde huisdiervoeding. Goede voorlichting over obesitas bij huisdieren is hiervan een integraal onderdeel. In het belang van hun gezondheid moet obesitas bij huisdieren worden voorkomen. Ongeveer de helft van de Nederlandse honden en katten is te dik. Bewustwording van dit probleem is belangrijk en daarom vraagt NVG aandacht voor obesitas bij huisdieren. Om eigenaren te helpen in het maken van de juiste keuzes heeft NVG een factsheet en tools gepubliceerd op haar website. NVG vindt het van groot belang dat huisdiereigenaren goed geïnformeerd worden over gezond gewicht van hun huisdieren en dat zij de juiste keuzes voor hun huisdier maken.

Hoe weet ik hoeveel voeding mijn huisdier nodig heeft?

Op alle huisdiervoeding wordt op het etiket een voedingsadvies gegeven, waarmee wordt aangegeven hoeveel van deze voeding aan het huisdier gegeven kan worden. Dit voedingsadvies is gebaseerd op de behoefte van een ‘gemiddeld’ huisdier en uitgangspunt is dat er verder niets extra’s gegeten wordt. Het voedingsadvies is een prima uitgangspunt, maar de eigenaar dient zelf het gewicht van het huisdier in de gaten te houden. Afhankelijk van gewicht, leeftijd, ras en leefstijl, kan de hoeveelheid voeding worden aangepast. Wanneer er significant wordt afgeweken van het voedingsadvies, raden wij aan een dierenarts te raadplegen.

Stel mijn huisdier heeft overgewicht, waarom moet ik dan dieetvoeding kopen? Kan ik niet minder voeding geven?

Het is voor de gezondheid van huisdieren van belang dat zij voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Op het etiket van complete huisdiervoeding is aangegeven hoeveel voeding het huisdier nodig heeft. Als u significant minder voeding geeft dan dit advies aangeeft, dan bestaat de kans dat uw huisdier onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Het kan zijn dat overgewicht aangepakt moet worden door zowel de voeding, als het bewegingspatroon aan te passen. Het is verstandig hierbij een dierenarts te raadplegen.

Waarom zijn er vetten toegevoegd aan diervoeding? Van vet worden dieren toch juist dik?

De vetten in diervoeding zijn dierlijke of plantaardige bronnen van essentiële vetzuren. Deze dragen bij tot de aanmaak van hormonen en het bestaan van celmembranen. Sommige vitaminen (A, D, E en K) kunnen alleen geabsorbeerd, opgeslagen en meegevoerd worden door vet. Vetten in voeding zorgen er daarnaast voor dat het eten een betere textuur krijgt en dat het lekkerder wordt. Daarnaast geven vetten 2,5 keer meer energie dan proteïnen en koolhydraten. Met name voor actieve dieren zijn vetten dus heel belangrijk. Aan de andere kant moeten we inderdaad voorzichtig zijn met het geven van vet aan bijvoorbeeld binnenhuisdieren om te voorkomen dat ze overgewicht krijgen.

Als mijn dier ‘lui’ is, kan ik hem dan minder eten geven? Zodat de calorie-inname weer in balans is?

Het is verstandig om erachter te komen waarom uw huisdier niet actief is. Soms is een dier niet mobiel genoeg om (veel) meer te bewegen. Misschien dat uw huisdier een medisch probleem heeft waardoor bewegen niet gemakkelijk gaat. Het is voor de gezondheid van huisdieren wel belangrijk dat zij in beweging komen. Ook is het voor de gezondheid van huisdieren van belang dat zij voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Op het etiket van complete huisdiervoeding is aangegeven hoeveel voeding het huisdier nodig heeft. Als u significant minder voeding geeft dan dit advies aangeeft, dan bestaat de kans dat uw huisdier onvoldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. Het kan zijn dat overgewicht aangepakt moet worden door zowel de voeding, als het bewegingspatroon aan te passen. Het is verstandig hierbij een dierenarts te raadplegen.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

18 januari 2022

Meer en meer dikke honden, katten en konijnen: ‘Kijkt Bobby een keertje zielig, dan gaat er een snoepje in’

28 oktober 2020

Huisdiervoeding is in zekere zin verder dan humane voeding

23 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

28 september 2018

Geef je huisdier een gezond gewicht voor dierendag

28 september 2018

Blog - Ronald Corbee: Geniet, maar eet met mate!

25 maart 2019

Blog - Annet Palamba: Tegenwicht bieden aan fake news

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en -voeding

De juiste huisdiervoeding kiezen

Dierengezondheid en -voeding

Maaltijdrestjes

Dierengezondheid en -voeding

Water

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Postbus 1015
4200 CA Gorinchem 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren