De juiste huisdiervoeding kiezen

Huisdiereigenaren hebben vandaag de dag veel keuze uit huisdiervoeding om zo hun honden en katten gelukkig en gezond te houden. Dit diverse aanbod betekent dat eigenaren voor de voeding en productvorm kunnen kiezen die bij het dier passen.

Huisdieren zijn individuen op zich en eigenaren besluiten welke voeding het best bij een bepaalde situatie past. Hierbij kijk je als eigenaar naar de leefstijl, levensfase (puppy, kitten of volwassen dier), de voorkeuren van het dier en hoe actief de kat of hond is. Wat voor eigenaren evengoed meeweegt is het gemak, de kosten, diversiteit en geschiktheid van diverse beschikbare voeding. Het belangrijkste is dat aan de voedingsbehoefte van het huisdier wordt voldaan; er is niet één bepaalde wijze om jouw dier te voeden. In veel gevallen geven eigenaren verschillende typen voedsel en dat is prima.

Houd daarbij wel rekening met een aantal belangrijke punten omtrent diervoeding:

  • De voeding moet voorzien in de juiste hoeveelheid, balans en beschikbaarheid van voedingsstoffen om te voldoen aan de behoeften van jouw huisdier. Dit voor de mentale en fysieke gezondheid van het dier. Kijk op de verpakking om te checken hoe volledig de voeding is.
  • Het aangeboden voedsel moet goed geconcentreerd zijn, zodat jouw kat of hond een normale hoeveelheid moet eten om de benodigde voedingstoffen binnen te krijgen. Kijk daarnaast naar de verteerbaarheid zodat jouw huisdier goede ontlasting heeft; dit maakt het opruimen makkelijker.
  • Hoe lekker je dier het eten vindt, is ook een belangrijke overweging. Zo weet je zeker dat de voeding opgegeten wordt; eten dat blijft staan heeft geen voedingswaarde. Etenstijd zou een leuke gebeurtenis moeten zijn, voor zowel het dier als de eigenaar.

Voedingsadvies

Op alle huisdiervoeding tref je een voedingsadvies aan. Dit advies is gebaseerd op de behoefte van ‘het gemiddelde huisdier’ en uitgangspunt is dat verder niets extra’s gegeten wordt. Je moet zelf rekening houden met de grootte, de leeftijd en het activiteitenniveau van je huisdier bij de beslissing over hoeveel jouw huisdier te eten krijgt. Start met het voeren van de voorgestelde hoeveelheid en hou het gewicht en de conditie van je huisdier goed in de gaten. Voor advies op maat, kan je het best contact opnemen met de klantendienst van de producent, en wanneer nodig met je dierenarts.

Wat moet er allemaal in goede voeding zitten?

  • Energie (gemeten in calorieën of joules) die de hond of kat nodig heeft voor het functioneren van de spieren om te bewegen, om zichzelf warm te houden en tal van andere lichaamsfuncties.
  • Proteïnen en andere voedingstoffen om te groeien, voor de voortplanting en het herstel van weefsels.
  • Vetten voor energie en essentiële vetzuren.
  • Vitaminen, mineralen en andere micro-voedingsstoffen om deze processen te reguleren.
  • Vers, schoon water moet altijd beschikbaar zijn.

De juiste balans van voedingsstoffen

Diervoeding is volledig of aanvullend. Volledige diervoeding voorziet in de volledige voedingsbehoefte van je huisdier: het biedt alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. Aanvullende diervoeding (bijvoorbeeld snoepjes) is slechts bedoeld als onderdeel van het rantsoen. Het voldoet zonder aanvullingen niet aan de volledige voedingsbehoefte. Diervoederproducenten beschikken over veel expertise op het gebied van de voedingsbehoeftes van huisdieren waardoor zij een volledige diervoeding kunnen aanbieden met de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden, waarbij alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Vaak werken zij samen met onafhankelijke wetenschappers op voedingsgebied of volgen ze richtlijnen die zijn opgesteld op basis van wetenschappelijke informatie.

De toenemende kennis op het gebied van diervoeding en voedseltechnologie heeft door de jaren heen veel invloed gehad op de diervoederindustrie. Het is voor dierenartsen en andere betrokkenen inmiddels een gegeven dat goede voeding een belangrijke bijdrage levert aan een langer, gezonder huisdierleven. 

Welke voedingsstoffen zijn dit?

Uitgebalanceerde voeding voor katten of honden kan worden bereikt via een precieze dosering van vlees, granen en groenten. Hiermee wordt voorzien in hun behoefte aan aminozuren, koolhydraten, eiwitten, mineralen, sporenelementen en vitaminen. De voeding bestaat uit:

De eerste drie leveren de energie die je huisdier nodig heeft voor bijvoorbeeld groei, spijsvertering, temperatuurregeling en, uiteraard, beweging. Vetten en oliën zijn een belangrijke bron van energie vooral voor actieve, grote honden. Eiwit is noodzakelijk voor sterke spieren. Katten hebben bijna tweemaal zo veel eiwit nodig als honden! Vitamine A is noodzakelijk, maar in een zeer precieze hoeveelheid. Te veel lever (rijk aan vitamine A) kan schadelijk zijn. Bij een verkeerde essentiële vetzurenbalans verliest een kattenvacht zijn glans. Taurine, een vitamineachtige stof, is onmisbaar voor het voorkomen van oog- en hartziekten.

Wat is de voedingsbehoefte van jouw huisdier?

Industrieel geproduceerde diervoeding biedt veel keuze om je dier een volledige en gebalanceerde voeding te geven op veilige en gemakkelijke wijze. Ook kunnen eigenaren kiezen voor diverse smaken en texturen om zo verstoring van de spijsvertering te voorkomen.

Door de jaren heen verandert de voedingsbehoefte van uw huisdier door diverse factoren: leeftijd, hoe actief het dier is, voortplantingsstatus, de omgeving en hoe het staat met de gezondheid van jouw dier. Om tegemoet te komen aan de individuele wensen van een dier, is het belangrijk dat de eigenaar gebalanceerde voeding kiest die voorziet in de juiste hoeveelheid energie en essentiële voedingstoffen. Dit in een hoeveelheid die jouw huisdier daadwerkelijk opeet.

Omdat dieren vooral eten om voldoende calorieën binnen te krijgen, is het belangrijk dat de balans tussen energie (calorieën) en essentiële voedingstoffen gewaarborgd wordt. Dit is wat bedoeld wordt met ‘volledige en gebalanceerde’ voeding.

Meest bekende overwegingen voor de keuze van voeding

De keuze van voeding voor hond of kat is persoonlijk. Hoewel diverse factoren meespelen, zijn dit de meest bekende overwegingen:

  • Voorkeur van een eigenaar voor bepaald voedseltype (blik, droog, semi-nat of een combinatie).
  • De voedingsgewoonten van het huisdier. Ieder huisdier is anders en heeft waarschijnlijk een voorkeur voor blikvoer, kant-en-klare rauwvoeding, zakjes of droogvoer. De meeste dieren waarderen een combinatie van deze soorten diervoeding.
  • Economische overwegingen en gemak.

Invloed van voeding op de gezondheid van je dier

Gezonde huisdieren besparen hun baasjes veel zorgen en kosten. Het welzijn van onze huisdieren wordt mede bepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten van huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Onevenwichtige voeding die bestaat uit kliekjes en te vet voedsel kan tot verschillende aandoeningen leiden (overgewicht, spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nierinsufficiëntie en botproblemen). Anders gezegd, wordt het leven van het dier erdoor verkort.

Functionele voeding, traktaties en dieetvoeding

De laatste jaren is de ontwikkeling rondom traktaties en functionele levensmiddelen voor huisdieren ontzettend hard gegaan. Hier gaat het bijvoorbeeld om traktaties die helpen bij het trainen van uw puppy. Of gewoon als beloning voor jouw hond of kat. Er is een grote diversiteit aan verrijkte voeding, droge voeding en traktaties die helpen bij een gezond gebit en haarballen bij katten. Daarnaast zijn er veel andere soorten gespecialiseerde voeding, traktaties en snacks beschikbaar voor uw huisdier.

Traktaties spelen een belangrijke rol bij het versterken van de band tussen eigenaar en huisdier en zijn daarnaast handig om je dier te motiveren tijdens een training. Daarnaast hebben sommige traktaties prettige bijeffecten: ze dragen bij aan een goede algemene gezondheid.Traktaties mogen gedoseerd gegeven worden aan jouw dier, aan de hand van specifieke voedingsrichtlijnen en passend binnen een gezond voedingsregime.

Dierenartsen hebben een uitgebreide collectie dieetvoeding op voorraad die ze voorschrijven wanneer jouw dier speciale voedingsbehoeften heeft. Ook ondersteunt deze voeding de behandeling bij medische problemen. De dierenarts kan professioneel advies geven over de voeding en zorg voor je huisdier.

Hoeveel heeft jouw huisdier nodig?

De voedingsaanbevelingen zijn vrijwel altijd op de verpakking te vinden. Dit is al een goed startpunt voor eigenaren. Houd er echter rekening mee dat het om aanbevelingen gaan die dienen als algemeen advies.

Honden en katten variëren nogal in grootte, levensfase, hoe actief ze zijn en in welke omgeving ze leven. Het is dus belangrijk dat een eigenaar goed kijkt naar de lichaamsconditie van zijn of haar dier om zo in te schatten of er meer of minder voeding nodig is. Huisdieren passen zich snel aan en er zijn verschillende manieren om jouw huisdier een succesvol dieet voor te schotelen. Bij twijfels mag je altijd contact opnemen met een dierenarts.

Wie aan huisdieren denkt, denkt meteen aan honden en katten. Maar alle huisdieren hebben uiteraard ieder behoefte aan hun eigen specifieke voeding. Vogels en knaagdieren moeten de juiste granen krijgen, gemengd volgens precieze formules en aangevuld met de noodzakelijke vitaminen en mineralen. Vissen en schildpadden hebben volledige voeding nodig in de vorm van snippers of pellets of eventueel in de vorm van natuurlijke producten. De grondstoffen moeten met zorg worden geselecteerd en verwerkt. Bovendien lopen de eetgewoonten van vissen afhankelijk van hun oorsprong sterk uiteen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft elke knaagdierensoort zijn specifieke voedingsvereisten. Een hamster heeft bijvoorbeeld veel eiwitten nodig (vlees), terwijl een dwergkonijn uitsluitend plantaardig voedsel eet. Voor cavia’s is vitamine C in de voeding onmisbaar aangezien ze die niet kunnen synthetiseren. Het zit daarom ofwel standaard in het caviavoer of het wordt aangeboden in de vorm van vitaminesupplementen.

Het aanbod in huisdiervoeding

Er is een grote verscheidenheid aan kwalitatieve, industrieel geproduceerde diervoeding te verkrijgen via supermarkten, groothandels, dierspeciaalzaken, dierenartsen, tuincentra en webwinkels waardoor een huisdiereigenaar heel veel keuze heeft. Deze voeding bieden een goede basis van het dieet van jouw dier. Deze gebalanceerde voeding is gevarieerd, smakelijk, duurzaam, consistent en veilig zodat zowel dier als eigenaar tevreden kunnen zijn.

Het vergt wetenschappelijke kennis en ervaring om onze huisdieren van de juiste voeding te voorzien. Alle NVG-leden hebben deze ruimschoots in huis: zij ontwikkelen, produceren en leveren veilige en goede voeding voor onze huisdieren. De voorgeschreven porties worden daarbij aangepast op de behoeften van het soort huisdier. Of het nu gaat om een dagelijkse portie (volledige voeding) of in combinatie met andere voeding dat wordt gebruikt (aanvullende voeding): fabrieksmatig bereide huisdiervoeding bevat alle bestanddelen in zorgvuldig beschreven verhoudingen voor een gezond leven voor je huisdier.

"Het diverse aanbod betekent dat eigenaren voor de voeding en productvorm kunnen kiezen die bij het dier passen."

Veelgestelde vragen

Wat vinden wij van consumenten die zelf voeding maken voor hun huisdieren?

Uiteindelijk kiest iedere consument zelf. Fabrieksmatig bereide huisvoeding bevat uitgebalanceerde ingrediënten die garanderen dat het huisdier de voedingstoffen krijgt die het nodig heeft. Het zelf samenstellen van huisdiervoeding is daarom moeilijker en voor het gebruik van verse slachtproducten in onze leefomgeving (keuken) is een hoge mate van hygiëne noodzakelijk.

Is duurzaam en kleinschalig geproduceerde huisdiervoeding beter voor de huisdieren?

Alle producenten die aangesloten zijn bij de NVG produceren op grond van de standaarden (voedselveiligheid, voedingsnormen en etikettering) die gelden voor de huisdiervoedingsindustrie. Verschillen kunnen bestaan in de receptuur en de keuze voor bepaalde grondstoffen. Fabrieksmatig bereide huisdiervoeding vormt namelijk een complete maaltijd* en wordt op basis van wetenschappelijk onderzoek zeer zorgvuldig samengesteld om de juiste balans van benodigde voedingsstoffen te kunnen aanbieden.

Is industrieel geproduceerde (huis)diervoeding goede diervoeding?

Absoluut. Fabrieksmatig bereide huisdiervoeding vormt namelijk een complete maaltijd* en wordt op basis van wetenschappelijk onderzoek zeer zorgvuldig samengesteld om de optimale hoeveelheden en de juiste balans van benodigde voedingsstoffen te kunnen aanbieden. Het is bijvoorbeeld niet eenvoudig een soortgelijk product zelf thuis te maken zonder dat het risico bestaat dat bepaalde voedingstoffen op de lange termijn ontbreken of in een te hoge concentratie worden aangeboden.

Voldoet fabrieksmatig geproduceerde diervoeding aan de juiste voedingsbehoefte van een individueel huisdier?

Iedere diersoort heeft zijn specifieke behoefte aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Uitgebalanceerde voeding voor huisdieren bevat een precieze dosering van ingrediënten, waarmee wordt voorzien in hun behoefte, zoals aan eiwitten, vetten, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Fabrieksmatig bereide huisdiervoeding wordt daarom op basis van wetenschappelijk onderzoek zeer zorgvuldig samengesteld om de optimale hoeveelheden en de juiste balans van benodigde voedingsstoffen te kunnen aanbieden. De NVG-leden werken volgens de FEDIAF-richtlijnen, waarin op gedetailleerd niveau de nutritionele behoeften van huisdieren in hun verschillende levensstadia zijn beschreven. Meer informatie lees je op de website van de NVG. FEDIAF wordt in het opstellen van haar richtlijnen geadviseerd door een groot aantal toonaangevende Europese en Nederlandse wetenschappers op het gebied van huisdiervoeding.

Is een vegetarisch dieet veilig voor honden en katten?

Een kat is een echte carnivoor, met zeer specifieke eisen op voedingsgebied. Voor je je kat vegetarische voeding wil geven, zou het goed zijn om advies in te winnen bij een veterinaire voedingsdeskundige. Honden zijn omnivoren die zich voldoende kunnen aanpassen aan een uitgebalanceerd vegetarisch dieet. Er zijn meerdere soorten ‘volledig’ vegetarische hondenvoeding op de markt en voor de meeste eigenaren is dit de meest veilige keuze wanneer ze vegetarisch willen voeren. Voor zowel honden als katten geldt dat het verstandig is de opties te bespreken met een veterinaire voedingsdeskundige* en daarbij te kijken naar de individuele behoeften van het huisdier.

*Een veterinaire voedingsdeskundige is iemand die na een studie tot dierenarts nog een specialisatie op het gebied van voeding gedaan heeft. Vraag in eerste instantie een dierenarts om advies en indien nodig kan die je verder verwijzen.

Is zelfbereide voeding een goed alternatief voor kant-en-klare diervoeding?

Tenzij je een maaltijdplan hebt opgesteld met een veterinair voedingsdeskundige*, bestaat er een groot risico dat je huisdier niet de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Er is gebleken dat in 95% van alle gevallen bij het volgen van recepten van websites/boeken over diervoeding, of zelfs diergeneeskundige studieboeken, minstens één essentiële voedingsstof ontbreekt. Hoewel het niet onmogelijk is om uitgebalanceerde, zelfbereide voeding te geven, laten deze cijfers zien dat het ingewikkeld is.

Af en toe een zelfbereide maaltijd geven kan geen kwaad en is leuk voor zowel hond en kat, als eigenaar. Echter, abrupte voedingsovergangen kunnen wel tijdelijk problemen met de ontlasting (zoals diarree) veroorzaken. Let wel op dat je je huisdier niet iets geeft dat giftig voor hem is, voorbeelden hiervan zijn uien, knoflook, rozijnen, druiven, chocola, avocado’s en bepaalde noten.

*Een veterinaire voedingsdeskundige is iemand die na een studie tot dierenarts nog een specialisatie op het gebied van voeding gedaan heeft. Vraag in eerste instantie een dierenarts om advies en indien nodig kan die je verder verwijzen.

Is het voeren van rauwe huisdiervoeding gezond?

In het geval van een dieet waarbij rauw vlees en botten worden gevoerd en de voeding door de huisdiereigenaar zelf wordt samengesteld, bestaat er helaas een reële kans dat dit exclusieve dieet niet voldoet aan de nutritionele behoeften van het huisdier en daarmee gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Aan de eigenaren die ervoor kiezen om een dergelijk dieet te voeren, adviseren wij om zich vooraf goed te laten adviseren door een dierenarts, of een deskundige op het gebied van huisdiervoeding.

Er wordt ook kant en klare rauwe huisdiervoeding door fabrikanten op de markt gebracht. Een aantal fabrikanten van rauwe huisdiervoeding zijn lid van NVG. De ingekochte grondstoffen en de geproduceerde rauwe huisdiervoeding worden getest om risico’s voor mens en dier te minimaliseren. Zoals gebruikelijk bij NVG leden, zijn de grondstoffen afkomstig van vaste leveranciers die aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen. Een, door een NVG lid geproduceerd compleet/volledig huisdiervoeding, moet voldoen aan de nutritionele behoeften van het huisdier. Alle NVG leden passen hiertoe de FEDIAF Nutritional Guidelines toe. NVG leden zijn altijd bereid advies over hun producten te geven.

Uiteraard moet in alle gevallen zeer zorgvuldig worden omgegaan met rauw vlees om risico’s voor de gezondheid van zowel mens als dier (denk bijv. aan salmonellabesmetting) te beperken. Goede hygiëne is altijd belangrijk, maar zeker wanneer het gaat om rauw vlees. Een aantal praktische tips:
1. Koop een product dat in goede staat is : let er op dat de verpakking niet beschadigd is en bekijk de houdbaarheidsdatum
2. Was de handen met water en zeep na het aanraken van ofwel het huisdier ofwel de rauwe voeding
3. Maak het oppervlak dat in aanraking is geweest met rauwe voeding goed schoon
4. Was het voerbakje en alle andere zaken die in aanraking zijn geweest met rauwe voeding goed af (met heet water en afwasmiddel en niet in de vaatwasser bij de rest van de vaat), spoel goed na met water en droog af, alvorens deze opnieuw te gebruiken.
5. Bewaar open verpakking op een juiste wijze om kruisbesmetting te verkomen
6. Volg de instructies over de juiste bewaarmethode, die op de verpakking worden aangegeven.

Meer informatie over de nutritionele behoeften van huisdieren, speciale diëten, of het etiket op huisdiervoeding is te vinden in de NVG factsheets.

Welke ingrediënten zijn toegestaan in huisdiervoeding?

Net als onze eigen voeding is huisdiervoeding streng gereguleerd volgens de hoogste hygiëne-, veiligheids- en kwaliteitsnormen. Er zijn velen wetten opgesteld voor huisdiervoeding, die regelmatig worden herzien en aangepast op de laatste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Een verzameling van deze wetgeving is opgenomen in dit document van onze Europese koepelorganisatie FEDIAF.

De ‘basis ingrediënten’ in huisdiervoeding worden in de wet aangeduid als ‘voedermiddelen’. Voedermiddelen dienen wettelijk gezien geregistreerd te zijn in ofwel de door de Europese Commissie vastgestelde Catalogus voor voedermiddelen, ofwel het Register van voedermiddelen.

In de door de Europese Commissie vastgestelde Catalogus voor voedermiddelen is een overzicht van toegestane voedermiddelen opgenomen. Staat een voedermiddel niet in deze Catalogus, dan staat het een producent van huisdiervoeding vrij om zelf een voedermiddel registreren in het Register van voedermiddelen. Een registratie van een voedermiddel in het Register, betekent niet dat dit voedermiddel ook automatisch is toegestaan, of veilig is voor gebruik.

Kortom, er bestaat geen uitputtende lijst waarin is vastgesteld welke voedermiddelen in pet food zijn toegestaan, omdat er continue nieuwe voedermiddelen kunnen worden toegevoegd aan het Register. Uiteraard moeten voedermiddelen wel voldoen aan de wettelijke eisen. Zo moeten bijvoorbeeld voedermiddelen van dierlijke oorsprong voldoen aan de voorwaarden zoals vermeld in de dierlijke bijproducten verordening. Producenten van petfood dienen de veiligheid van zowel voedermiddelen, als eindproducten, te kunnen aantonen en garanderen. In de FEDIAF Nutritional Guidelines is vastgelegd op welke manier voeding voor honden en katten moet worden geformuleerd.

Toevoegingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld vitaminen), ook wel aangeduid als ‘additieven’, zijn niet hetzelfde als voedermiddelen en hiervoor gelden andere regels. Alle toevoegingsmiddelen die in huisdiervoeding gebruikt worden, moeten zijn goedgekeurd voor gebruik door de Europese Commissie.

Voldoet fabrieksmatig geproduceerde diervoeding aan de juiste voedingsbehoefte van een individueel huisdier?

Iedere diersoort heeft zijn specifieke behoefte aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Uitgebalanceerde voeding voor huisdieren bevat een precieze dosering van ingrediënten, waarmee wordt voorzien in hun behoefte, zoals aan eiwitten, vetten, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Fabrieksmatig bereide huisdiervoeding wordt daarom op basis van wetenschappelijk onderzoek zeer zorgvuldig samengesteld om de optimale hoeveelheden en de juiste balans van benodigde voedingsstoffen te kunnen aanbieden. De NVG-leden werken volgens de FEDIAF-richtlijnen, waarin op gedetailleerd niveau de nutritionele behoeften van huisdieren in hun verschillende levensstadia zijn beschreven. Meer informatie lees je op de website van de NVG. FEDIAF wordt in het opstellen van haar richtlijnen geadviseerd door een groot aantal toonaangevende Europese en Nederlandse wetenschappers op het gebied van huisdiervoeding.

Kan ik mijn hond of kat kliekjes geven?

De gezondheid van je huisdier wordt medebepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten voor huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Zo kunnen kliekjes of voedsel dat niet bedoeld is voor huisdieren door de onevenwichtige samenstelling soms zelfs tot ziektes leiden (zoals bijvoorbeeld overgewicht, spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nieraandoeningen en botproblemen) en daarmee zelfs het leven van huisdieren verkorten.

Waarom kan ik mijn huisdieren niet dezelfde voeding geven?

Alle dieren hebben behoefte aan hun eigen specifieke voeding. Vogels en knaagdieren moeten bijvoorbeeld de juiste granen krijgen, gemengd volgens precieze formules en aangevuld met de noodzakelijke vitaminen en mineralen. Vissen en schildpadden hebben daarentegen volledige voeding nodig in de vorm van snippers of korrels. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft ook elke knaagdierensoort zijn specifieke voedingsvereisten. Een hamster heeft bijvoorbeeld veel eiwitten nodig (vlees). Voor cavia’s is vitamine C in de voeding onmisbaar, het zit daarom ofwel standaard in het caviavoer of het wordt aangeboden in de vorm van vitaminesupplementen. Uitgebalanceerde voeding voor katten of honden kan worden bereikt via een uitgebalanceerde combinatie van onder andere vlees en dierlijke (bij)producten, granen, en groenten, aangevuld met een premix. Hiermee wordt voorzien in hun behoefte aan eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen. Bovendien zijn de voedingsvereisten van een dier afhankelijk van zijn omvang, leeftijd en activiteit. Een jachthond krijgt niet dezelfde voeding als een huishond, net zoals een puppy andere voeding krijgt dan een hond op leeftijd. Honden hebben behoefte aan een zorgvuldig evenwicht tussen bijvoorbeeld calcium/fosfor en voldoende vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden. Vetten en oliën zijn een belangrijke bron van energie vooral voor actieve, grote honden. Eiwit is noodzakelijk voor sterke spieren. Katten hebben bijna tweemaal zo veel eiwit nodig als honden.

Wat betekent ‘volledig’ op de verpakking van de huisdiervoeding?

De term ‘volledig diervoeder’ is een juridische definitie. ‘Volledig’ betekent dat het product alle voedingsstoffen bevat die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven, wanneer gevoed zoals aangegeven. ‘Aanvullende’ huisdiervoeding bestaat ook. Dit betekent dat hieraan andere voeding moet worden toegevoegd om de juiste totale voedingswaarde voor het dier te bereiken, denk bijvoorbeeld aan een hondenkoekje of snack.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

28 oktober 2020

Huisdiervoeding is in zekere zin verder dan humane voeding

17 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en voeding

Voedingsbehoeften voor honden en katten

Dierengezondheid en voeding

Obesitas

Productie

Hoe wordt diervoeding gemaakt?

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren