Mycoproteïne

Alternatieve eiwitten: mycoproteïnen 

De leden van NVG staan voor goede en veilige huisdiervoeding. Daarnaast gaat duurzaamheid de komende jaren nog belangrijker worden. Duurzame grondstoffen, milieuvriendelijke productie en herbruikbare verpakkingen spelen hierin een grote rol.

Huisdiervoeding past van oudsher al een zeer duurzaam principe toe in door haar gebruikte grondstofstromen; namelijk het gebruik van reststromen (kwalitatief goede eiwitten) uit de humane voedingsindustrie (bijv. dierlijke bijproducten). Echter worden, in het kader van de eiwittransitie, door de pet food sector ook andere duurzame ontwikkelingen op de voet gevolgd.

Een interessant onderwerp op dit gebied is bijvoorbeeld de ontwikkeling van mycoproteïnen. Mycoproteïnen lijken qua samenstelling meer op dierlijke eiwitten dan op plantaardige eiwitten, zij kunnen op reststromen worden gekweekt, het percentage eiwitten t.o.v. massa is relatief hoog en er zijn aanwijzingen dat deze eiwitten gunstige effecten kunnen hebben op het immuunsysteem.

Themasessie met prof.dr.ir. Ronald de Vries

NVG organiseerde een themasessie over mycoproteïnen voor haar leden en partnerorganisaties en sprak hierover met Prof. Dr. ir. Ronald de Vries van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Bekijk hier het interview dat onderdeel uitmaakte van de themasessie.

Kwaliteit garanderen

Belangrijk voor de inzet van alternatieve eiwitten, zoals bijvoorbeeld mycoproteïnen, is uiteraard dat de kwaliteit en veiligheid van huisdiervoeding gegarandeerd blijft. Om op langere termijn alternatieve grondstoffen te kunnen inzetten, moet nu ingezet worden op initieel onderzoek. Na initieel onderzoek zijn er toegepaste studies nodig. Vanuit technisch en ontwikkelingsperspectief is dus nog tijd nodig om deze grondstoffen succesvol te kunnen inzetten. NVG volgt dit onderwerp met interesse en is bereid actief input te leveren aan een Gebruikerscommissie van initieel onderzoek naar de ontwikkeling van mycoproteïnen. Naast technische aspecten, zijn uiteraard ook ontwikkeling van wetgeving en acceptatie van de consument belangrijke factoren in dit proces.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

10 februari 2021

Ronald de Vries | Mycoproteine: een goed alternatief

Gerelateerd event
12 januari 2021

Themasessie | Alternatieve eiwitten; kansen en bedreigingen

In deze NVG Themasessie bekeken we samen het gesprek dat onze verenigingsmanager Benita Beekhof onlangs had met Prof. Dr. ir. Ronald de Vries van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Ronald is een expert op het gebied van schimmeleiwitten en hij legde ons uit welke mogelijkheden deze bieden voor onze sector. 

Wellicht vind je dit ook interessant:

Duurzaamheid

De EU Green Deal

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Wetgeving en zelfregulering

Veiligheid en kwaliteit

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren