Beweging, training & gedrag

Beweging

Om jouw huisdier gezond en blij te houden, moet je hem elke dag beweging geven. Voor honden is het goed om dagelijks te bewegen buiten je eigen huis en/of tuin. Dit kan een wandeling zijn, een rondje hardlopen, zwemmen of spelen met een bal in het park. Als je hond moeilijk uit te laten is, kan je de dierenarts of een goede hondentrainer vragen voor advies over hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen.

Katten die naar buiten kunnen, zijn vaak actiever dan binnenkatten. De laatsten lopen ook nog eens extra risico op overgewicht. Als je een binnenkat hebt, is het belangrijk dat je iedere dag tijd vrijmaakt om hem te laten bewegen. Voor een gezonde kat zijn vier speelsessies van tien minuten een goede richtlijn. 

Training

Trainen moet je zien als een manier van effectief communiceren met jouw huisdier. Ook kan je hem zo leren hoe hij het beste kan reageren op zijn omgeving, andere mensen en andere dieren. Geadviseerd wordt om zo jong mogelijk te beginnen met een cursus bij een gekwalificeerde trainer. 

Puppy’s en kittens leren van nature snel dus begin zo jong mogelijk. Consistente, continue training is belangrijk voor het ontwikkelen van goed gedrag dus zorg dat je dit zijn hele leven blijft doen. 

Gedrag

Naast beweging is ook geestelijke uitdaging belangrijk voor het welzijn van je huisdier. Verrijking is erop gericht hem te stimuleren tot het vertonen van natuurlijk gedrag. Een verrijkte omgeving biedt een geestelijke stimulans en zorgt ook voor meer beweging.

Er bestaan veel interactieve speeltjes voor honden en katten waarmee ze zich kunnen vermaken. Een voorbeeld hiervan is een bal of ander speeltje waar af en toe brokjes uit komen. Dit stimuleert natuurlijk foerageergedrag. Met dit soort speelgoed kan een dier uren druk zijn! Zowel katten als honden zijn van nature gewend te moeten zoeken naar hun eten en vinden dit leuk om te doen. Speeltjes waar eten in verstopt zit, zijn dan ook een mooie uitdaging en stimuleren dit gedrag. Brokjes die in deze puzzels worden gebruikt, moeten wel van het dagelijks rantsoen worden afgehaald zodat je dier niet teveel binnenkrijgt. 

Naast het verrijken van de omgeving met behulp van voeding is het een goed idee om ook de leefomgeving van je huisdier onder de loep te nemen. Katten houden er bijvoorbeeld van om hoog te zitten zodat ze hun omgeving in de gaten kunnen houden. Zorg daarom voor genoeg plekken voor jouw kat waar hij op kan klimmen om dit natuurlijke gedrag te stimuleren.

Gedragsproblemen

Een combinatie van dagelijkse beweging, een verrijkte omgeving en consistente training kan helpen bij het verminderen van ongewenst gedrag. Veel gedragsproblemen komen voort uit stress en angst. Stress bij huisdieren komt vaak voor. Veel dingen die voor ons normaal lijken, kunnen bij hen aanzienlijke stress veroorzaken. Denk hierbij aan: 

  • Nieuwe of al aanwezige andere huisdieren
  • Kinderen
  • Bezoekjes aan de dierenarts
  • Reizen in de auto
  • Onweer en vuurwerk

Als je vermoedt dat jouw huisdier angstig is of gedragsproblemen vertoont, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen en contact opnemen met je dierenarts om te kijken hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

24 maart 2021

Tips voor het nemen van huisdieren tijdens de coronacrisis

6 maart 2018

Consument nog te vaak ontwetend over juiste verzorging van zijn huisdier

Wellicht vind je dit ook interessant:

Huisdieren en de maatschappij

Dierenwelzijn

Dierengezondheid en voeding

Overgewicht

Huisdieren en de maatschappij

Verantwoord huisdierbezit

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren