Dierenwelzijn

Dierenwelzijn in brede zin

NVG staat voor het welzijn van huisdieren en de belangrijke rol die huisdieren innemen in onze samenleving. Als brancheorganisatie dragen wij bij aan dierenwelzijn door te zorgen voor een gedegen, centrale kennisdeling over uiteenlopende onderwerpen die met de huisdieren en hun voeding te maken hebben. Daarnaast maken wij ons sterk voor verantwoord huisdierbezit.

Natuurlijk reikt het thema dierenwelzijn verder dan verantwoord huisdierbezit en is dierenwelzijn in brede zin ook onderwerp van gesprek en discussie binnen NVG. Zo werd er bijvoorbeeld een Themasessie over dit onderwerp georganiseerd waarin informatie en ideeën werden uitgewisseld met de Dierenbescherming. Gesproken werd o.a. over het programma ‘diervriendelijk ondernemen’ en de mogelijkheden van het ‘Beter Leven Keurmerk’.

Welzijn gezelschapsdier door uiterlijk

Bij de keuze voor een huisdier kiezen mensen vaak voor kenmerken die ze schattig vinden, bijvoorbeeld honden met een korte snuit of katten met vouwoortjes. Wat vaak niet bekend is, is dat dieren permanent kunnen lijden onder deze eigenschappen. Hondjes met een te korte snuit, moeten bijvoorbeeld constant happen naar adem. Het is goed om hierop te letten bij de aanschaf van een huisdier.

Samen diervriendelijk ondernemen

De Dierenbescherming heeft een meerjarenstrategie ontwikkeld met het motto: samen maken we diervriendelijk vanzelfsprekend. Een van de pijlers in de strategie is diervriendelijk ondernemen. De Dierenbescherming zoekt hiertoe samenwerking met diverse sectoren om elkaar te kunnen versterken op het gebied van dierenwelzijn. De door NVG georganiseerde Themasessie over Dierenwelzijn sloot hierbij uitstekend aan.

Het Beter Leven Keurmerk

Het Beter Leven Keurmerk (BLK) is een Nederlands keurmerk van de Dierenbescherming. Dit keurmerk is nog niet of nauwelijks terug te vinden op huisdiervoeding. Dit heeft te maken met aantal factoren waaronder:

  • Het nationale karakter van BLK t.o.v. het internationale karakter van de huisdiervoedingssector.
  • Continuïteit van (kwalitatieve) grondstoffenstroom.
  • Gedrag en wensen van de consument.

Wel BLK grondstoffen in huisdiervoeding

Dierlijke grondstoffen voor huisdiervoeding, zijn afkomstig van dieren die geslacht zijn voor humane consumptie. Als mensen vaker kiezen voor BLK in hun eigen voeding, betekent dit automatisch dat er meer BLK grondstoffen verwerkt worden in huisdiervoeding. Echter, doordat BLK grondstoffen niet gescheiden worden van reguliere dierlijke grondstoffen, komt dit niet tot uitdrukking met een Beter Leven Keurmerk op het eindproduct.   Daarmee komt een deel van de extra waarde niet meer terug en dat is natuurlijk wel jammer.

Voldoende kansen

Tijdens de themasessie over Dierenwelzijn vroegen wij de deelnemers waar zij kansen zagen voor het Keurmerk Beter Leven in de huisdiervoedingsindustrie. Hierbij werden termen genoemd zoals internationale waardering (wellicht een keurmerk op Europees niveau) en het zichtbaar maken van diervriendelijkheid van de gehele keten.

Samen in gesprek

Kortom, het Beter Leven Keurmerk biedt kansen, maar dan moeten er eerst drempels worden weggenomen. De belangrijkste is de continue aanvoer van kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, daar dit essentieel is voor de huisdiervoedingsindustrie.

Om elkaar goed te begrijpen en drempels te kunnen nemen, is het van groot belang om met elkaar in gesprek te zijn. Dit is dan ook een belangrijke stap in een proces dat zich zal blijven ontwikkelen. Uiteraard blijven we dit onderwerp in de Kennisbank daarom ook uitbreiden.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

2 oktober 2018

Goede bedoelingen niet altijd beste voor huisdier

Gerelateerde events
11 februari 2021

NVG Themasessie: Dierenwelzijn, kansen en drempels

Op 11 februari organiseren wij de 2e NVG Themasessie: een kort, maar krachtig online thema event voor onze leden en partners.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Feiten en cijfers

Petpopulatie onderzoek

Veiligheid en kwaliteit

Voedingsvereisten (nutritional requirements)

Dierengezondheid en -voeding

Water

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren