Verantwoorde rauwe voeding voor honden en katten

Wat is rauw voeren?

Rauw voeren is het voeren van een dieet aan een hond of kat dat bestaat uit rauw vlees, dierlijke bijproducten en botten, in combinatie met andere ingrediënten als fruit, groente, oliën, noten en zaden. 

Sommige voorstanders van rauw voeren adviseren om daarnaast voedingssupplementen te geven zodat de hond of kat alle essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgt. Er zijn twee soorten rauwe voeding: zelfbereid en kant-en-klare rauwe voeding uit de winkel.

Waarop moet je letten bij zelfbereide rauwe voeding?

Net als bij iedere andere vorm van zelfbereide voeding is het belangrijk om te kijken of het voer alle voedingsstoffen bevat, in de juiste hoeveelheden, die nodig zijn voor een goed lichamelijk functioneren van het huisdier. Niet iedere diergeneeskundig expert is er namelijk van overtuigd dat alle zelfbereide voeding de juiste voedingswaarde heeft. 

Uit een onderzoek waarin 95 monsters van porties rauwe voeding werden geanalyseerd, bleek dat 60% van deze porties qua voedingswaarde significant in onbalans was, de andere 40% zou enigszins in onbalans of uitgebalanceerd zijn. 

Hoewel zelfbereide voeding bij dieren met zeer specifieke voedingsbehoeften meer flexibiliteit biedt, vormt het samenstellen ervan een uitdaging en is gedegen onderzoek vooraf en begeleiding door experts een vereiste. 

Kant-en-klare rauwe voeding

Een aantal fabrikanten brengt gevriesdroogde rauwe voeding of rauwe voeding uit de diepvries voor honden en katten op de markt. Deze voeding is ‘compleet’ of ‘aanvullend’ en is verkrijgbaar in verschillende varianten die eenvoudig zijn in het gebruik. Deze producten zijn handig voor huisdiereigenaren die hun dieren een verantwoord dieet van rauwe voeding willen voorzetten. De ‘complete’ diervoeding, met een uitgebalanceerde voedingswaarde, bevat alles wat een hond of kat dagelijks nodig heeft. De ‘aanvullende’ voeding moet naast ander voer worden gegeven. Op de verpakking staat of het voer ‘compleet’ of ‘aanvullend’ is en hoe en in welke hoeveelheid het moet worden aangeboden.

Baasjes die hun huisdieren ‘complete’ kant-en-klare voeding voorzetten (volgens de richtlijnen op de verpakking) kunnen er gerust op zijn dat hun dieren alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen in de juiste hoeveelheden. Fabrikanten van rauwe voeding zijn bovendien graag bereid hun klanten te voorzien van advies over hun producten. 

Houd de voedselveiligheid in het oog

Net als andere huisdiervoeding uit de winkel is ook kant-en-klare rauwe voeding onderworpen aan strenge wetgeving en wordt regelmatig gecontroleerd of het voer veilig is. Hierdoor is voor zowel eigenaar als huisdier het risico op ziektes veroorzaakt door het voer minimaal. Bij zelfbereide voeding moet de eigenaar daarentegen zelf goed opletten dat de ingrediënten afkomstig zijn van veilige, betrouwbare bronnen zodat de voedselveiligheid is gegarandeerd. Deze ingrediënten zijn namelijk niet altijd onderworpen aan dezelfde inspecties en controles als kant-en-klare rauwe voeding uit de winkel. 

Goede hygiëne is altijd van belang, maar is extra belangrijk bij rauw vlees

  • Koop alleen producten in onbeschadigde verpakkingen, zonder deuken, scheuren of verkleuringen. 
  • Was je handen met warm water en zeep nadat je jouw huisdier of het voer hebt aangeraakt. 
  • Reinig alle oppervlakken die in aanraking zijn gekomen met rauw vlees.
  • Was voerbakken, borden en keukengerei dat u bij de bereiding gebruikt na ieder gebruik met zeep en heet water, spoel ze goed af en laat ze drogen voor het volgende gebruik. 
  • Bewaar geopende verpakkingen en zakken op de juiste wijze om het risico op kruisbesmetting zoveel mogelijk te beperken.
  • Als je diervoeding in de koelkast bewaart, zorg dan dat rauwe producten onderaan staan. 
  • Bij kant-en-klare rauwe voeding kan je op de verpakking lezen hoe je dit het beste kunt bewaren. 

Overweegt je een ander dieet voor jouw huisdier?

Wanneer je overweegt om jouw hond of kat anders te gaan voeren, kan je advies vragen bij de dierenarts of een specialist op het gebied van diervoeding. Zij beschikken over veel informatie en kunnen je vertellen wat jouw huisdier nodig heeft en hoe je het beste kunt overstappen van het ene type voer op het andere.

Tips voor het ontdooien van rauwe diervoeding

  • Laat het voer ontdooien in een afgesloten verpakking of in een afgedekte voerbak. 
  • Laat het voer in de koelkast of op kamertemperatuur ontdooien en neem hiervoor de tijd. 
  • Vries het voer nooit opnieuw in.
  • Gooi de sappen die vrijkomen bij het ontdooien nooit weg, deze bevatten mogelijk essentiële voedingsstoffen voor jouw huisdier. 

Neem contact op met de fabrikant voor meer informatie over bereiden en bewaren. 

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

23 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

2 oktober 2018

Goede bedoelingen niet altijd beste voor huisdier

28 september 2018

Blog | Ronald Corbee: Geniet, maar eet met mate!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en -voeding

De juiste huisdiervoeding kiezen

Dierengezondheid en -voeding

Voedingsbehoefte van honden en katten

Dierengezondheid en -voeding

Additieven

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Postbus 1015
4200 CA Gorinchem 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren