Maaltijdrestjes

Geef je huisdieren geen maaltijdrestjes als dagelijkse kost!

Zie ze maar eens te ontwijken, die lieve ogen die je vragend aankijken als jij staat te koken of aan het eten bent. Lastig. Vooral omdat je weet dat er een dankbare blik volgt als je iets toeschuift…

Ruim een kwart van de honden krijgt dan ook zeven keer per week een ‘restje’, blijkt uit het petpopulatieonderzoek. Katten snoepen af en toe wat mee, maar niet dagelijks. Het wordt niet aangeraden om huisdieren maaltijdrestjes te geven. Waarom eigenlijk niet?

Dieren hebben, net als wij, behoefte aan hun eigen specifieke voeding. De gezondheid van je huisdier wordt mede bepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten voor huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Zo kunnen kliekjes of voedsel dat niet bedoeld is voor huisdieren giftig zijn voor hen. Voorbeelden hiervan zijn uien, knoflook, rozijnen, druiven, chocola, avocado’s, bepaalde noten en zoetstoffen. Ook op het eerste oog ‘ongevaarlijke’ maaltijdrestjes kunnen door de onevenwichtige samenstelling tot ziektes leiden (zoals bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nieraandoeningen en botproblemen) en daarmee zelfs het leven van huisdieren verkorten.

Zelfs als je speciaal voor je huisdier zelf eten bereid bestaat er een groot risico dat je huisdier niet de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Tenzij je een maaltijdplan hebt opgesteld met een veterinair voedingsdeskundige. Er is gebleken dat in 95% van alle gevallen bij het volgen van recepten van websites/boeken over diervoeding, of zelfs diergeneeskundige studieboeken, minstens één essentiële voedingsstof ontbreekt. Hoewel het niet onmogelijk is om uitgebalanceerde, zelfbereide voeding te geven, laten deze cijfers zien dat het ingewikkeld is.

Waarom geen maaltijdrestjes?

  • Kans op onevenwichtige voeding
  • Kans op overgewicht
  • Menseneten kan gevaarlijk zijn
Het gevaar van een extraatje

In het regelmatig geven van ‘restjes’ schuilt daarnaast nog een ander gevaar: je huisdier wordt er (te) zwaar van. Het is immers vaak een extraatje. Het is belangrijk om in de gaten te houden of je huisdier een gezond gewicht heeft. Dit kan je onder meer doen door je huisdier goed te onderzoeken. Wanneer een hond een ideaal gewicht heeft, zijn de ribben, ruggenwervel en heupbotten goed te voelen, de taille en buikplooi zijn te zien en een beetje vet is voelbaar. Voor katten geldt ook dat zowel ribben, ruggenwervel en heupbotten makkelijk voelbaar zijn, dat de taille zichtbaar is en een beetje buikvet te herkennen is. Het is verstandig je huisdier regelmatig te wegen, zodat je direct kunt ingrijpen bij veranderingen in gewicht. Bij een gezond gewicht zijn de ribben van het dier voelbaar bij lichte druk. Als je huisdier overgewicht heeft, of gewichtsveranderingen ondergaat, ga dan naar de dierenarts.

Overgewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van een huisdier. Zo kunnen gewrichtsproblemen, hartproblemen, kortademigheid en een grotere vatbaarheid voor infecties ontstaan. Omdat de mobiliteit van dieren beperkt wordt, bewegen zij minder. Dit kan leiden tot depressie. Uiteindelijk kan overgewicht de levensduur van huisdieren met gemiddeld twee jaar inkorten. Het is dus in het belang van het dier om te voorkomen dat hij of zij te maken krijgt met overgewicht.

Voor een duidelijk overzicht, check de Pet Size-O-Meters van de Britse vereniging PFMA. Deze is er voor honden, katten, konijnen en vogels.

Ook fabrikanten van huisdiervoeding geven informatie en adviezen over gezonde hoeveelheden complete voeding en aanvullende voeding (extraatjes/snacks).

Tips voor het voorkomen van overgewicht

  • Geef je huisdier de aanbevolen hoeveelheid voeding volgens de richtlijnen op het etiket. Houd het gewicht van je huisdier in de gaten en pas indien nodig en afhankelijk van leeftijd, ras en leefstijl, de hoeveelheid voeding aan. Gebruik een keukenweegschaal om zo precies de goede portie te krijgen.
  • Beweeg! Zorg ervoor dat het dier actief is door te spelen of naar buiten te gaan. Kijk hierbij natuurlijk naar het energielevel van een dier: een oudere hond heeft minder behoefte aan heel veel wandelen dan een jonge viervoeter.
  • Goed voer! Zoek uit welke voeding de goede match is met je huisdier. Doe dit eventueel in overleg met de dierenarts. Bekijk ook de etiketten op de verpakking. Snacks zijn lekker, maar probeer dit niet te vaak te doen. Pas dan ook de grootte van de andere maaltijden aan, zodat het aantal calorieën binnen de perken blijft. Voorkom het geven van maaltijdresten en snacks die voor mensen bedoeld zijn.
Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

23 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

2 oktober 2018

Goede bedoelingen niet altijd beste voor huisdier

28 september 2018

Blog | Ronald Corbee: Geniet, maar eet met mate!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en -voeding

De juiste huisdiervoeding kiezen

Dierengezondheid en -voeding

Voedingsbehoefte van honden en katten

Dierengezondheid en -voeding

Overgewicht

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren