Zie ze maar eens te ontwijken, die lieve ogen die je vragend aankijken als jij staat te koken of aan het eten bent. Lastig. Vooral omdat je weet dat er een dankbare blik volgt als je iets toeschuift…
Ruim een kwart van de honden krijgt dan ook zeven keer per week een ‘restje’, blijkt uit het petpopulatieonderzoek. Katten snoepen af en toe wat mee, maar niet dagelijks. Het wordt niet aangeraden om huisdieren maaltijdrestjes te geven. Waarom eigenlijk niet?
Dieren hebben, net als wij, behoefte aan hun eigen specifieke voeding. De gezondheid van je huisdier wordt mede bepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten voor huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Zo kunnen kliekjes of voedsel dat niet bedoeld is voor huisdieren giftig zijn voor hen. Voorbeelden hiervan zijn uien, knoflook, rozijnen, druiven, chocola, avocado’s, bepaalde noten en zoetstoffen. Ook op het eerste oog ‘ongevaarlijke’ maaltijdrestjes kunnen door de onevenwichtige samenstelling tot ziektes leiden (zoals bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nieraandoeningen en botproblemen) en daarmee zelfs het leven van huisdieren verkorten.
Zelfs als je speciaal voor je huisdier zelf eten bereid bestaat er een groot risico dat je huisdier niet de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Tenzij je een maaltijdplan hebt opgesteld met een veterinair voedingsdeskundige. Er is gebleken dat in 95% van alle gevallen bij het volgen van recepten van websites/boeken over diervoeding, of zelfs diergeneeskundige studieboeken, minstens één essentiële voedingsstof ontbreekt. Hoewel het niet onmogelijk is om uitgebalanceerde, zelfbereide voeding te geven, laten deze cijfers zien dat het ingewikkeld is.
In het regelmatig geven van ‘restjes’ schuilt daarnaast nog een ander gevaar: je huisdier wordt er (te) zwaar van. Het is immers vaak een extraatje. Het is belangrijk om in de gaten te houden of je huisdier een gezond gewicht heeft. Dit kan je onder meer doen door je huisdier goed te onderzoeken. Wanneer een hond een ideaal gewicht heeft, zijn de ribben, ruggenwervel en heupbotten goed te voelen, de taille en buikplooi zijn te zien en een beetje vet is voelbaar. Voor katten geldt ook dat zowel ribben, ruggenwervel en heupbotten makkelijk voelbaar zijn, dat de taille zichtbaar is en een beetje buikvet te herkennen is. Het is verstandig je huisdier regelmatig te wegen, zodat je direct kunt ingrijpen bij veranderingen in gewicht. Bij een gezond gewicht zijn de ribben van het dier voelbaar bij lichte druk. Als je huisdier overgewicht heeft, of gewichtsveranderingen ondergaat, ga dan naar de dierenarts.
Overgewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van een huisdier. Zo kunnen gewrichtsproblemen, hartproblemen, kortademigheid en een grotere vatbaarheid voor infecties ontstaan. Omdat de mobiliteit van dieren beperkt wordt, bewegen zij minder. Dit kan leiden tot depressie. Uiteindelijk kan overgewicht de levensduur van huisdieren met gemiddeld twee jaar inkorten. Het is dus in het belang van het dier om te voorkomen dat hij of zij te maken krijgt met overgewicht.
Voor een duidelijk overzicht, check de Pet Size-O-Meters van de Britse vereniging PFMA. Deze is er voor honden, katten, konijnen en vogels.
Ook fabrikanten van huisdiervoeding geven informatie en adviezen over gezonde hoeveelheden complete voeding en aanvullende voeding (extraatjes/snacks).
Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Postbus 1015
4200 CA Gorinchem
© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren