Kauwsnacks en traktaties voor honden

Kauwsnacks en traktaties voor honden

Kauwsnacks en traktaties voor de hond worden door hondeneigenaren voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld als trainingshulpmiddel, beloning bij goed gedrag, of om de hond fysiek of mentaal te stimuleren. Ook voor gebitsverzorging worden kauwsnacks gegeven: om ervoor te zorgen dat de tanden zo gezond mogelijk blijven, voor een frisse adem en het verminderen van plak. Af en toe wordt het gegeven als lekker tussendoortje.

Wat de reden ook is, het resultaat is een versterkte band tussen huisdiereigenaren en hun viervoetige gezinslid. 

Tips voor het geven van traktaties

  • Vermijd restjes van je eigen eten en andere snacks bestemd voor mensen
    Veel eigenaren willen hun hond ‘belonen’. Het is verstandig om dan te kiezen voor traktaties speciaal gemaakt voor honden. Restjes van ons eigen eten zijn niet geschikt voor huisdieren omdat ze een te hoog percentage vet, zout, suiker en energie kunnen bevatten. Ook is het mogelijk dat er ingrediënten inzitten die niet giftig zijn voor mensen, maar wel degelijk giftig zijn voor honden. (Zie FEDIAF Nutritional Guidelines).
  • Geef je hond traktaties, naast een compleet en gebalanceerd dieet
    Honden hebben een compleet en gebalanceerd dieet nodig dat bestaat uit vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren, eiwitten en animozuren; in de juiste verhoudingen voor hun specifieke levensfase. Tussendoortjes voor honden zijn over het algemeen bestemd als aanvullend product. Ze hoeven niet te voldoen aan alle voedingswaarden. De term ‘compleet’ of ‘aanvullend’ staat op het etiket van het voedingsproduct voor je huisdier genoemd. Check dit, zodat je weet wat je geeft.
  • Geef traktaties met mate aan je hond
    Het wordt aanbevolen om niet meer dan 10% van de calorie inname van een hond afkomstig te laten zijn van tussendoortjes. Wanneer je niet weet hoe vaak je je hond een bepaalde traktatie mag geven, kijk dan op de verpakking voor de richtlijnen. Of neem contact op met de fabrikant voor specifieke informatie. Monitor het gewicht van je hond regelmatig om te zorgen dat je viervoeter fit en gezond blijft.
  • Zorg ervoor dat de kauwsnacks en traktaties veilig zijn voor je hond
    Kies een kauwsnack of trakatie met de juiste grootte en vorm voor je hond. Door te kiezen voor een tussendoortje die past bij de grootte en het lichaamsgewicht van je hond, verklein je de kans op stikken. Er bestaat altijd een kans dat er een te groot stuk in één keer wordt doorgeslikt, wat mogelijk kan leiden tot verwonding of verstikking. Wij geven daarom het advies om honden altijd onder toezicht van hun eigenaar van hun kauwsnacks en trakaties te laten genieten, net zoals andere producten waar ze op willen kauwen of mee spelen.
  • Vermijd extreem harde kauwsnacks of traktaties
    Kauwen op extreem harde objecten kan pijnlijke tandbreuken veroorzaken. Dit is een risico voor het welzijn van je hond. Dit kan bijvoorbeeld bij kauwsnacks en traktaties die niet buigzaam en kneedbaar zijn, of niet snel en makkelijk zacht worden. Momenteel is er geen wettelijke standaard voor maximale hardheid voor kauwsnacks, maar er zijn genoeg kauwproducten op de markt die goed kauwbaar zijn voor langdurig gebruik, zonder dat ze extreem hard zijn.
Advies nodig voor jouw keuze?

Wil je aanvullend advies of wil je weten of bepaalde kauwsnacks en traktaties geschikt zijn voor jouw hond? Neem dan contact op met de fabrikant, een professional in de huisdierenzorg of je dierenarts.

Een gezond gewicht

Het is belangrijk om in de gaten te houden of jouw dier een gezond gewicht heeft. Dit kun je onder meer doen door je dier goed te onderzoeken. Voor een duidelijk overzicht, check de Pet Size-O-Meters van onze Britse UK Petfoodvereniging. Deze is er voor honden, katten, konijnen en vogels.

Ook fabrikanten van huisdiervoeding geven informatie en adviezen over gezonde hoeveelheden complete voeding en aanvullende voeding (kauwsnacks/traktaties).

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

23 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

2 oktober 2018

Goede bedoelingen niet altijd beste voor huisdier

28 september 2018

Blog | Ronald Corbee: Geniet, maar eet met mate!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en -voeding

De juiste huisdiervoeding kiezen

Dierengezondheid en -voeding

Voedingsbehoefte van honden en katten

Dierengezondheid en -voeding

Overgewicht

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Postbus 1015
4200 CA Gorinchem 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren