Kan ik mijn kat hondenvoer geven?

Honden en katten verschillen van elkaar!

Kattenvoer heeft een andere samenstelling dan hondenvoer omdat honden en katten verschillende voedingsbehoeften hebben. Complete, uitgebalanceerde diervoeding biedt huisdieren alle noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste verhoudingen.

Hondenvoer biedt honden alles wat ze nodig hebben om gezond te blijven, maar bevat niet de extra voedingsstoffen die katten nodig hebben. Hoewel honden en katten allebei tot de carnivoren behoren, net als bijvoorbeeld beren en panda’s, zijn honden omnivoren in hun eetgedrag terwijl katten echte carnivoren zijn. Dit betekent dat katten bepaalde voedingsstoffen nodig hebben die alleen uit dierlijke ingrediënten kunnen worden gehaald.

Honden hebben een aantal metabolische eigenschappen ontwikkeld die hen in staat stelt koolhydraten te benutten en bepaalde dierlijke voedingsstoffen te synthetiseren uit een plantaardige bron (bijvoorbeeld vitamine A uit bètacaroteen). Katten hebben specifieke voedingsbehoeften die honden niet hebben. Een volledig en uitgebalanceerd dieet voor honden biedt katten daarom niet altijd de juiste voedingsstoffen  in de juiste hoeveelheden. 

Eiwitten

Zowel honden als katten hebben voedingseiwitten nodig voor hun energiebehoefte, groei en herstel. Katten hebben zowel in de groei als in de volwassen levensfase meer eiwitten nodig dan honden vanwege een grotere enzymactiviteit. Bovendien kunnen katten de snelheid waarmee het eiwit in hun lichaam wordt verteerd minder goed vertragen wanneer ze voer krijgen met een laag eiwitgehalte dan honden dit kunnen. Daarom bevat kattenvoer over het algemeen meer eiwitten dan hondenvoer.

Arginine

Arginine is een aminozuur en één van de bouwstenen van eiwit. Katten zijn erg gevoelig voor een tekort aan arginine, zelfs al na één maaltijd. Kattenvoer bevat dus meer van dit aminozuur dan hondenvoeding. Honden zijn minder gevoelig voor een tekort aan arginine en kunnen, in ieder geval deels, een ander aminozuur, ornithine, gebruiken in de ureumcyclus. 

Taurine

Taurine is een ander aminozuur dat in de meeste lichaamsweefsels voorkomt. Taurine is belangrijk voor het goed functioneren van hart, netvlies, galvloeistof en bij bepaalde aspecten van de voortplanting. Katten kunnen taurine niet zelf aanmaken in tegenstellling tot honden en moeten dus taurine via de voeding binnenkrijgen

Vitamine A en B3 (niacine)

Zowel katten als honden hebben vitamine A op celniveau nodig. Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen en een gezonde huid. Katten hebben geen enzymen waarmee ze plantaardig caroteen kunnen afbreken en hebben dan ook voer nodig met vitamine A van dierlijke bron. Honden hebben daarentegen enzymen in hun darmwanden die plantaardig caroteen kunnen afbreken en het kunnen omzetten in actieve vitamine A.

Zowel honden als katten hebben niacine, een belangrijke B-vitamine, nodig voor een gezonde huid en vacht en een gezond metabolisme. Katten kunnen niacine echter alleen opnemen als de vitamine zelf, terwijl een hond tryptofaan, een ander aminozuur, kan omzetten in niacine. Vlees en vis zijn belangrijke bronnen van niacine. 

Katten hebben dierlijke vetten nodig

Arachidonzuur is een essentieel vetzuur en speelt een belangrijke rol bij het vetgebruik en de energieproductie. Katten kunnen andere vetzuren, zoals plantaardig linolzuur, niet in voldoende mate omzetten in arachidonzuur, zelfs niet bij een dieet dat rijk is aan linolzuur. Een kattenlever is hier niet op ingesteld en heeft niet de vereiste enzymactiviteit.

Honden kunnen hun eigen arachidonzuur aanmaken uit andere essentiële vetzuren. Voor honden is arachidonzuur, in tegenstelling tot voor katten, dan ook geen essentiële voedingsstof. 

Wat betekent dit?

Het is belangrijk dat katten complete, uitgebalanceerde kattenvoeding krijgen voorgeschoteld, afgestemd op hun specifieke behoeften. De eisen die aan kattenvoer worden gesteld, en vaak ook hun smaakvoorkeur, verschillen van die voor hondenvoer. Daarom brengen producenten van huisdiervoeding zowel honden- als kattenvoer op de markt. 

Wanneer je jouw kat compleet, uitgebalanceerd kattenvoer (en water!) geeft, weet je zeker dat jouw kat alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft voor een gezond en actief leven.  

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

25 oktober 2021

FEDIAF publiceert nieuwste voedingsrichtlijnen voor honden- en kattenvoer

28 oktober 2020

Huisdiervoeding is in zekere zin verder dan humane voeding

2 oktober 2018

Goede bedoelingen niet altijd beste voor huisdier

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en -voeding

Overgewicht

Dierengezondheid en -voeding

Zelfbereide huisdiervoeding

Wetgeving en zelfregulering

Etikettering

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren