Geschiedenis

Geschiedenis van mens en dier

De relatie tussen mens en dier is een van de oudste geschiedenissen die we kennen, maar wanneer de (huiselijke) relatie met de dieren om ons heen precies ontstond weten we niet. Wanneer we in de geschiedenis duiken komen we eeuwenoude voorbeelden tegen die vaak met honden of katten te maken hebben.

Waarschijnlijk maakten de oude Egyptenaren al gebruik van de uitstekende vaardigheden van katten als knaagdiervanger in graanschuren. Op graftomben van ridders lag hun hond aan hun voeten als symbool van trouw. En op Middeleeuwse manuscripten staan regelmatig in de kantlijn afbeeldingen van honden, katten en vogels. Koningen en koninginnen lieten zich door de eeuwen heen vaak afbeelden met hun favoriete huisdier. De scheepskat op de expeditie van kapitein Scott naar de Zuidpool in 1912 was de eerste kat die op Antarctica overwinterde. Hij had zijn eigen deken, hangmat en kussen.

Wanneer en hoe onze band met (huis)dieren dan ook ontstaan is, één ding staat vast: deze krachtige band tussen mensen en huisdieren doet beide partijen heel veel goeds. Of we nu kijken naar een kind dat met een kat of hond speelt of een volwassene die geniet van het gezelschap van een huisdier. We zien steeds weer de wederzijdse voordelen en onderlinge afhankelijkheid van de relatie. En zoals steeds vaker wordt ingezien, gaan de voordelen van een huisdier veel verder dan gezelschap alleen. De relatie tussen mens en dier gaat veel dieper en is lonender dan de baasjes vaak zelf beseffen.

Een podcast over waarom we huisdieren hebben

Of bekijk de video van de Universiteit van Nederland

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

22 september 2021

Nieuw in de NVG Kennisbank: interessante podcasts!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Feiten en cijfers

Petpopulatie onderzoek

Huisdieren en de maatschappij

Dierenwelzijn

Huisdieren en de maatschappij

Verantwoord huisdierbezit

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren