10 februari 2021

Ronald de Vries | Mycoproteine: een goed alternatief

Het voeden van de toenemende wereld bevolking is een grote bron van zorg en haalt regelmatig de media. Met name de behoefte aan eiwit is een uitdaging, omdat dit nog steeds voor een groot deel van dierlijke oorsprong is. Dit is niet anders bij de voeding van onze huisdieren, met name onze honden en katten, en ook daar is het nodig om alternatieve eiwitbronnen te overwegen om een duurzaamheidslag te maken.

Als ik deze discussies heb in mijn eigen kennissenkring hoor ik vaak opmerkingen als ‘maar mijn hond is een vleeseter’ of ‘maar dat is niet natuurlijk’. Zo ken ik mensen die zelf strikt vegetariër zijn, maar er niet over zouden denken om hun kat iets anders dan op vlees gebaseerd voedsel te geven. Dit laat zien dat er niet alleen op basis van voedingsontwikkeling nog een slag te maken is, maar zeker ook in de perceptie van de huisdier eigenaar. Echter, dat is niet mijn vakgebied, dus die discussie laat ik graag aan anderen over.

Ik ben een bioloog/biotechnoloog die zich voornamelijk richt op toepassingen van schimmels voor de biobased economy. Ondanks dat Nederland één van de voorlopers in dit veld is, zijn bij het grote publiek maar weinig van deze toepassingen echt bekend. Zo wordt het grootste deel van het citroenzuur dat in veel voedselproducten wordt toegepast door een schimmel gemaakt en worden bij de bereiding van veel voedsel producten (bijv. brood) enzymen van schimmels gebruikt. Ook in de vleesvervangers hebben schimmels reeds een sterke rol gekregen. Een prominent voorbeeld hiervan is Quorn, wat gemaakt wordt door schimmels op sojabonen te groeien, maar ook tempeh is een schimmel product.

Er kleven verschillende voordelen aan het gebruik van schimmel als vleesvervanger of alternatief eiwit (mycoproteine). Schimmels zijn meer verwant aan mens en dier dan planten en hebben daardoor ook een eiwit samenstelling die meer op dierlijk eiwit lijkt, met een hoger gehalte aan essentiële aminozuren. Daarnaast bevat schimmelweefsel 30-50% eitwit (soms tot 70%), wat hoger is dan het gehalte in planten. Tevens kunnen schimmels in hoge hoeveelheden in gecontroleerde installaties gegroeid worden, waardoor de opschaling zeer haalbaar is.

Het gebruik van mycoproteine is duidelijk in opkomst al zijn er nog wel obstakels die opgelost moeten worden. Verschillende onderzoekers zijn momenteel op zoek naar de meest geschikte schimmels, de beste manieren om het eiwit uit de schimmel te extraheren en de beste opwerking om het proces zo effectief en economisch rendabel te maken.

Ik verwacht dan ook dat naast alle ontwikkelingen met betrekking tot alternatieve eiwitbronnen als planten en insecten, schimmels zeker een toenemende rol zullen gaan spelen in dit veld. Dus denk niet meteen ‘schimmels, wat vies’, maar overweeg mycoproteine serieus. Alternatieve eiwitbronnen zijn absoluut nodig en uw huisdier zal er waarschijnlijk minder moeite mee hebben, mits het goed smaakt.

Prof. Dr. Ir. Ronald P. de Vries, Groepsleider aan het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute en bijzonder hoogleraar aan Utrecht Universiteit.

NVG is graag en continue in gesprek met haar omgeving. Innovaties worden met interesse gevolgd en dialoog met andere partijen inspireert ons. N.a.v. enkele van deze gesprekken, schrijven stakeholders een gastblog op onze website over onderwerpen die voor de huisdiervoedingsindustrie interessant kunnen zijn. NVG voert geen redactie op deze gastblogs. Meningen vertolkt in deze blogs kunnen daarmee afwijken van de standpunten van NVG.  

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren