Milieu

Milieu en duurzaamheid

Duurzaamheid gaat de komende jaren nog belangrijker worden. Huisdiereigenaren willen hun dieren voeden op een manier die rekening houdt met het milieu. Duurzame grondstoffen, milieuvriendelijke productie en herbruikbare verpakkingen spelen hierin een grote rol. Ook de vraag naar andere eiwitbronnen, waterbeschikbaarheid en bijvoorbeeld milieu-gerelateerde labeling neemt toe. Mooie uitdagingen voor onze sector, waarvan we je op deze pagina op de hoogte houden.

Wij voelen ons verantwoordelijk voor het milieu

De bezorgdheid over milieu- en ethische kwesties heeft geleid tot een aantal vrijwillige beleidsmaatregelen binnen de diervoedingindustrie.  Zo wordt er efficiënter omgegaan met het gebruik van energiewordt omgegaan met het gebruik van energie bij de productie van grondstoffen en verpakkingen. Zowel bij de productie zelf van het huisdiervoer als bij het vervoer.

Duurzaam gebruik van voedingsstoffen

Wij streven ernaar het gebruik van hulpbronnen te minimaliseren en tegelijkertijd de veiligheidsnormen te maximaliseren. De huisdiervoedingsector zet zich van oudsher in voor duurzaam gebruik van voedingsstoffen door veelal gebruik te maken van bijproducten uit de menselijke voedingsindustrie. Dit betekent niet alleen het gebruik van kwalitatief goede eiwitbronnen in huisdiervoeding, maar ook het voorkomen van verspilling / vernietiging van deze belangrijke voedingsstoffen.

EU Code of Conduct - EU-gedragscode

In januari 2022 heeft onze overkoepelende organisatie FEDIAF de EU-gedragscode ondertekend, in navolging van vele andere organisaties, zoals FoodDrinkEurope. Door de gedragscode te ondertekenen heeft FEDIAF het voornemen de ambitieuze doelstellingen die erin zijn opgenomen te ondersteunen en bij te dragen, voor zover van toepassing op de petfoodsector. Bovendien onderschrijft zij de verplichtingen van de gedragscode, zoals het verspreiden en promoten ervan onder haar leden om duurzaamheid aan te moedigen en de mogelijkheid te onderzoeken om sectorspecifieke instrumenten en middelen te ontwikkelen. NVG vindt dit een belangrijke kwestie en ondersteunt deze gedragscode volledig.

NVG ondersteunt het volgende:

  • Het verantwoord ontwerpen, exploiteren en onderhouden van processen en fabrieken om nadelige milieueffecten voor de lokale gemeenschap te minimaliseren en, in het bijzonder:
    • Het minimaliseren van emissies in het milieu
    • Het minimaliseren van hinderlijke geuren
    • Verbetering van het uiterlijk van productielocaties en -ruimten.
  • Het gebruik en de ontwikkeling van verpakkingen die minder beslag leggen op onvervangbare hulpbronnen en die kunnen worden verwijderd op een manier die minimale gevolgen heeft voor het milieu - dit alles zonder verlies van technologische efficiëntie of veiligheid.
  • Regelingen voor vermindering, hergebruik, recycling en verbranding van afval om energie terug te winnen.
  • Alleen etikettering die duidelijk en ondubbelzinnig is en de consument niet misleidt over het milieueffect van een bepaald product.
Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

11 oktober 2019

NVG levert bijdragen aan Aeres innovatiedag

20 juni 2019

Blog - Ingeborg de Wolf | Hoe honden en katten meer gemeen hebben met koeien en kippen dan je denkt

4 juni 2019

FEDIAF definieert aandachtsgebieden 2019

Wellicht vind je dit ook interessant:

Duurzaamheid

De EU Green Deal

Duurzaamheid

Mycoproteïnen

Wetgeving en zelfregulering

Veiligheid en kwaliteit

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren