Categorie 3 dierlijk vet

Circulaire economie en huisdiervoeding

De huisdiervoedingsector is trots op haar circulaire bedrijfsmodel. Er wordt veelal gebruik gemaakt van reststromen/bijproducten uit de humane voedingsindustrie, waaronder categorie 3 dierlijke vetten. Hiermee wordt voorkomen dat waardevolle voedingsmiddelen worden verspild. Ook de boeren worden hiermee ondersteund. Fabrikanten van huisdiervoeding zijn experts op het gebied van het converteren van deze bijproducten tot waardevolle, voedzame producten voor huisdieren.  Zo wordt er een bijdrage geleverd aan de circulaire economie.

Dierlijke bijproducten

Dierlijke bijproducten zijn materialen van dierlijke oorsprong die mensen niet consumeren. Wanneer zij niet in de humane voedselketen terechtkomen, worden dierlijke bijproducten in Europa in drie categorieën ingedeeld: Categorie 1, Categorie 2 en Categorie 3, afhankelijk van de bron van de grondstof en het beoogde gebruik. De (huis)diervoederindustrie mag alleen dierlijke bijproducten van categorie 3 gebruiken.

Dierlijke bijproducten van categorie 3 zijn afkomstig van dieren die geschikt zijn verklaard voor menselijke consumptie. Het zijn ideale ingrediënten voor diervoeding vanwege hun hoge voedings- en energetische waarde en ze moeten zo goed mogelijk worden gebruikt om de hulpbronnen te sparen. Dierlijke vetten van de categorieën 1 en 2 zijn om veiligheidsredenen verboden voor diervoeding, maar toegestaan voor de productie van biobrandstoffen.

De essentiële rol van categorie 3 dierlijke vetten in voeding voor huisdieren

Categorie 3 dierlijke vetten zijn essentiële grondstoffen voor de voeding van onze huisdieren. Deze grondstoffen zijn een bron van energie en essentiële vetzuren. Ze zijn onderworpen aan strenge eisen op het gebied van herkomst en inzameling, verwerking van materialen van dierlijke oorsprong en controle. Categorie 3 dierlijke vetten kunnen niet gemakkelijk worden vervangen als ingrediënt voor diervoeding.

De EU en de waterval van waardebehoud

Zowel FEDIAF als NVG zijn er vast van overtuigd dat voedsel, zoals dierlijke vetten van categorie 3, dat niet voor humane consumptie bestemd is, opnieuw moet worden gebruikt volgens de waterval van waardebehoud. Deze aanpak stelt dat categorie 3 dierlijke vetten moeten worden aangewend als voeding voor huisdieren (hergebruik diervoeder) in plaats van energie (terugwinning), zoals in de grafiek hierboven aangegeven. De grafiek laat zien dat deze optie het meest wenselijke is. Een optie die ver boven het gebruik van categorie 3 dierlijke vetten voor energiegebruik staat.

Beschikbaarheid van grondstoffen voor huisdiervoeding in de toekomst

Helaas komt het gebruik van dierlijke vetten van categorie 3 steeds meer onder druk te staan door het gebruik van deze voedingsstoffen door andere sectoren (zoals biobrandstoffen), die in de waterval van waardebehoud veel lager staan. Onze sector zal blijven wijzen op het belang van dierlijke vetten van categorie 3 in huisdiervoeding. Het zijn vitale ingrediënten die bijdragen aan zowel de gezondheid van onze huisdieren, als aan ons circulaire bedrijfsmodel. 

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

11 oktober 2019

NVG levert bijdragen aan Aeres innovatiedag

20 juni 2019

Blog - Ingeborg de Wolf | Hoe honden en katten meer gemeen hebben met koeien en kippen dan je denkt

4 juni 2019

FEDIAF definieert aandachtsgebieden 2019

Wellicht vind je dit ook interessant:

Duurzaamheid

De EU Green Deal

Duurzaamheid

Mycoproteïnen

Wetgeving en zelfregulering

Veiligheid en kwaliteit

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren