Ingrediënten op basis van insecten in huisdiervoeding

Wanneer insectenproteïne en lipiden (vetten) worden gebruikt in huisdiervoeding, kunnen ze bijdragen aan voedzaam en smakelijk huisdiervoeding dat ook nog eens duurzaam is (Fera and Minerva, 2019). Hoewel er een breed scala aan huisdiervoedingsproducten is uit om te kiezen, helpen de producten die ingrediënten op basis van insecten bevatten, om de keuze aan niet-traditionele huisdiervoedingsproducten voor huisdiereigenaren uit te breiden.

Veelvoorkomende soorten insecten die gebruikt worden in de huisdiervoeding
Er zijn momenteel zeven soorten insecten die in de EU toegestaan zijn voor gebruik in huisdiervoeding. De top drie van meest voorkomende soorten gekweekte insecten voor gebruik in huisdiervoeding zijn:

  • Zwarte soldaatvlieg (BSF-larven)
  • Gele meelwormen
  • Huiskrekels

Wat is er uniek aan insecten?
Insecten kunnen bijproducten en voedingsmiddelen eten die niet aan de menselijke behoeften voldoen en deze efficiënt omzetten in hoogwaardige eiwitten. Voorbeelden hiervan zijn chitine en insectenolie. Deze biologische herverwerking van bijproducten is het belangrijkste concept dat ten grondslag ligt aan het gebruik van insecteneiwit in diervoeders. Bovendien kunnen de uitwerpselen van insecten, het zogenaamde insectenbrok, worden gebruikt als natuurlijke meststof.

Verschillende vormen van ingrediënten op basis van insecten
De insecten worden voornamelijk verwerkt tot meel met een hoog eiwitgehalte (bijv. 55% eiwit met een gemiddelde verteerbarheid van 80%) (Bosch et al. 2020) en vetten, of tot puree die bevroren wordt opgeslagen. Er zijn hele gedroogde insecten beschikbaar, maar deze zijn vooral gericht op de vogel- en vismarkt.

Interessante feiten

  • Gekweekte insecten worden meestal gevoed met een verzameling aan plantaardige voeding, zoals gebruikte brouwerijkorrels, fruit, groenten en andere plantaardige of graanbijproducten.
  • De oorspronkelijke boerderijen begonnen voornamelijk in de tropen, maar strekken zich nu uit over de hele wereld. Vandaag de dag zijn er meer dan 100 kwekerijen in Europese landen zoals Duitsland, Nederland, Frankrijk, Polen, België, en het Verenigd Koninkrijk.

Op dit moment gaat meer dan 50% van de insectenproductie naar voedsel voor huisdieren. Volgens een rapport van de Rabobank zal de vraag naar insecteneiwit stijgen van 120.000 ton naar een half miljoen ton in 2030 (De Jong & Nikolik, 2021)

Voedingsprofiel en mogelijke extra voordelen
Insecten zoals larven van de zwarte soldaatvlieg zijn rijk aan eiwitten en hebben een duidelijk potentieel in huisdiervoeding. Daarnaast kunnen insecten een hoge concentratie vetten, mineralen en vitaminen bevatten, afhankelijk van wat ze te eten krijgen en van hun larvestadium op het moment van de oogst (zie onderstaande afbeelding).

Levenscyslus van een vlieg
Eieren, larve, pop, volwassene

Smakelijkheid
Studies tonen aan dat katten en honden een verschillende smaak hebben als het aankomt op insecten. De hoeveelheid en de insectensoort kan het voedsel beïnvloeden. Testrapporten van dierenvoedingsbedrijven toonden aan dat honden hun voorkeur geven aan droge voeders met meel van larven van de zwarte soldaatvlieg in plaats van voeders met meel van de gele meelworm. Katten daarentegen geven hun voorkeur aan voeders op basis van de gele meelworm in plaats van voeders met meel van larven van de zwarte soldaatvlieg (Bosch et. al. 2021)

Voordelen voor het milieu
Insecten hebben aanzienlijk minder middelen nodig dan traditioneel vee. Life Cycle Assessment onderzoeken geven aan dat insecteneiwitten een lagere milieu-impact kunnen hebben (bijv. minder landgebruik, watergebruik en uitstoot van CO2) dan dierlijke eiwitten van herkauwers, varkens en pluimvee wanneer ze worden geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie en gevoerd worden met bijproducten van de landbouw (Van Huis en Oonincx, 2017). Deze gevolgen voor het milieu kunnen verder afnemen naarmate de productiefaciliteiten de komende jaren opschalen en hun capaciteit vergroten.

Een gram eetbaar eiwit uit rundvlees vergt 8 tot 13 keer meer land en 5 keer meer water dan een gram eiwit uit meelwormen. Bovendien heeft het een hoge milieu-impact wat betreft de uitstoot van broeikasgassen. Vleeskuikens gaan gepaard met een 1,3 tot 2,7 keer hogere uitstoot, en vleesvee stoot 6 tot 13 keer meer CO2 uit dan meelwormen, gemeten in termen van 1 gram eiwit (Oonincx en De Boer 2012). Omdat de verwerking en het insectenvoer afhankelijk zijn van de producent en de technologie snel evolueert, wordt het gebruik van de primaire gegevens van leveranciers aanbevolen bij het evalueren van hun impact op het milieu.

Bovendien zijn insecten ook efficiënte voedselverwerkers, afhankelijk van hun soort en het geconsumeerde dieet. Er is gerapporteerd dat meelwormen en huiskrekels sommige voedselbronnen met dezelfde efficiëntie omzetten in lichaamsmassa als pluimvee (Oonincx et al 2015). Kortom, insecten vormen een duurzame bron van dierlijke eiwitten en produceren waardevolle bijproducten zoals chitine en insectenolie.

Consumentenhouding en acceptatieniveau
Marktonderzoek uitgevoerd door PROteINSECT (2016) gaf aan dat een hoog percentage consumenten de aanvaardbaarheid van insecten als eiwitbron in diervoer aantoont. Ook bij consumenten bleek er behoefte te zijn aan meer informatie over insecten als alternatieve duurzame eiwitbron.

De groeiende media-aandacht en campagnes van boeren, academici, non-profitorganisaties (zoals IPIFF) en huisdiervoedingsbedrijven helpen de aanvaardbaarheid van op insecten gebaseerde ingrediënten onder huisdierprofessionals en eigenaren te vergroten.

De toegenomen aanvaardbaarheid van op insecten gebaseerde ingrediënten voor huisdiervoeding is verder versterkt door onderzoek waaruit blijkt dat insecten een voedzame bron van eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen zijn, en mogelijk ook duurzamer zijn dan huidig gebruikelijke vleesbronnen voor huisdiervoer. Meer onderzoek en langetermijnstudies zijn nodig om deze bevindingen te onderbouwen.

Deel deze pagina

Gerelateerd nieuws/blogs

28 oktober 2020

Huisdiervoeding is in zekere zin verder dan humane voeding

17 september 2020

Nieuwe versie voedingsrichtlijnen FEDIAF

Wellicht vind je dit ook interessant:

Dierengezondheid en voeding

Voedingsbehoeften voor honden en katten

Dierengezondheid en voeding

Obesitas

Productie

Hoe wordt diervoeding gemaakt?

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren