4 oktober 2021

#PetPower! Het belang van huisdieren in onze maatschappij

Het is weer zo ver: het is vandaag Wereld Dierendag! Overal ter wereld vieren we het bestaan van onze huisdieren. We verwennen ze even extra vandaag met wat lekkers, wat leuks en staan stil bij de dieren die wat bijzondere aandacht verdienen. Omdat er bijvoorbeeld meer aandacht nodig is voor dierenwelzijn of wanneer zij een bijzondere rol als hulpdier vervullen. 

Onlangs organiseerde Pet Alliance Europe een online event waarin het onderzoek naar de band tussen mens en dier werd belicht. Hoe kunnen dieren toegepast worden in ons gezondheidsbeleid? En welke voordelen kunnen hulpdieren ons bieden? Een mooi onderwerp om op Europees niveau te kunnen bespreken met elkaar. 

Europarlementariër Sirpa Pietikainen, erevoorzitter van de Interfractiewerkgroep   Dierenwelzijn van het Europees Parlement, richtte zich op de vraag of gezelschapsdieren  een prominentere  rol kunnen spelen in onze maatschappij en in onze gezondheid. Het Europees Parlementslid deelde haar mening over hoe huisdieren  het afgelopen jaar onze geestelijke gezondheid hebben ondersteund en hoe in ruil daarvoor onze zorg voor hen belangrijk is.

Panellid Andrea Gavinelli, hoofd dierenwelzijn bij het directoraat-generaal Gezondheid en voedselveiligheid van de Europese Commissie, beantwoordde vragen over bepalingen voor gezelschapsdieren in het kader van de  huidige herziening van de EU  Wetgeving  op het gebied van dierenwelzijn.

Professor Dominique Grandjean, van de École nationale vétérinaire d'Alfort in Frankrijk, presenteerde het Project “Nosaïs-Covid-19 detection dogs”. Dit project, om honden te trainen om COVID-19 op menselijke zweetmonsters op te sporen, is gevalideerd door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Er is een werkgroep opgericht bestaande uit het OIE (Wereldorganisatie voor Diergezondheid) en nationale teams uit Finland, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Zij ondersteunen bijscholing  en stellen internationale richtlijnen vast voor het trainen van deze honden.

De Europese verenigingen voor diergezondheid en de diervoedingsindustrie, AnimalhealthEurope en FEDIAF, ontwikkelden de term #PetPower toen de verenigingen vorig jaar samenkwamen om dit onderwerp op de EU-agenda te plaatsen. Zij hopen dat door projecten zoals “Nosaïs-Covid-19 detection dogs” onder de aandacht van EU-besluitvormers te brengen, het enorme belang van huisdieren in onze maatschappij in aanmerking genomen kan worden bij beleidsontwikkeling.  

Hans-Guenther Dittrich, voorzitter van AnimalhealthEurope, zei tijdens het evenement: "Het houden van huisdieren is een gemeenschappelijk onderdeel van veel culturen. Mensen delen hun leven al van oudsher met dieren en volgens onderzoek heeft deze band een diepgaand effect op ons. Wij willen de effecten van #PetPower maximaliseren door te pleiten voor erkenning op EU-niveau van consensusgestuurde normen voor het welzijn van hulphonden en voor harmonisatie van de zorgstandaarden voor interventies met behulp van dieren."

FEDIAF-voorzitter Annet Palamba voegde daaraan toe: "We zouden ook graag zien dat er meer aandacht is voor de wetenschap achter #PetPower. Het is belangrijk dat men weet dat studies wetenschappelijk bewezen zijn en op grote schaal worden gedeeld, zodat ook medisch specialisten, besluitvormers in de gezondheidszorg en beleidsmakers de kracht van de band begrijpen. Wij geloven dat dergelijk onderzoek prioritering kan ondersteunen van hoe de effecten voor fysieke, mentale en emotionele zorg kunnen worden benut in nationaal en regionaal gezondheidszorgbeleid, gezond vergrijzingsbeleid en onderwijsbeleid."

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren