3 oktober 2019

Hoe vaak geef jij je huisdier een maaltijdrestje?

Zie ze maar eens te ontwijken, die lieve ogen die je vragend aankijken als jij staat te koken of aan het eten bent. Lastig. Vooral omdat je weet dat er een dankbare blik volgt als je iets toeschuift…

Ruim een kwart van de honden krijgt dan ook zeven keer per week een ‘restje’, blijkt uit het petpopulatieonderzoek. Katten snoepen af en toe wat mee, maar niet dagelijks. Het wordt niet aangeraden om huisdieren maaltijdrestjes te geven. Waarom eigenlijk niet? Lees er alles over in ons ons factsheet of onderstaand persbericht.

PERSBERICHT: Geef je huisdieren geen maaltijdrestjes als dagelijkse kost!

Ruim een kwart van de honden krijgt zeven keer per week een ‘restje’, blijkt uit het petpopulatieonderzoek. Katten snoepen af en toe wat mee, maar niet dagelijks. Het wordt niet aangeraden om huisdieren maaltijdrestjes te geven.

Dieren hebben, net als wij, behoefte aan hun eigen specifieke voeding. De gezondheid van je huisdier wordt mede bepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten voor huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Zo kunnen kliekjes of voedsel dat niet bedoeld is voor huisdieren giftig zijn voor hen. Ook op het eerste oog ‘ongevaarlijke’ maaltijdrestjes kunnen door de onevenwichtige samenstelling tot ziektes leiden en daarmee zelfs het leven van huisdieren verkorten.

Risico’s
Zelfs als je speciaal voor je huisdier zelf eten bereidt bestaat er een groot risico dat je huisdier niet de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Tenzij je een maaltijdplan hebt opgesteld met een veterinair voedingsdeskundige.

In het regelmatig geven van ‘restjes’ schuilt daarnaast nog een ander gevaar: je huisdier wordt er (te) zwaar van. Het is immers vaak een extraatje. Overgewicht kan gevolgen hebben voor de gezondheid van een huisdier. Zo kunnen gewrichtsproblemen, hartproblemen, kortademigheid en een grotere vatbaarheid voor infecties ontstaan. Omdat de mobiliteit van dieren beperkt wordt, bewegen zij minder. Dit kan leiden tot depressie. Uiteindelijk kan overgewicht de levensduur van huisdieren met gemiddeld twee jaar inkorten. Het is dus in het belang van het dier om te voorkomen dat hij of zij te maken krijgt met overgewicht. Eigenaren kunnen terecht op de website van NVG voor tips om overgewicht van hun huisdieren te helpen voorkomen.

Over het onderzoek
Sinds 2002 vindt er een jaarlijks onderzoek plaats onder ruim 7.500 huishoudens naar de huisdierenpopulatie in Nederland. De resultaten zijn representatief voor de Nederlandse bevolking en het onderzoek wordt uitgevoerd door SAMR. In 2018 hebben een aantal deelnemers aan dit onderzoek aangegeven hoe vaak een maaltijdrestje in het voerbakje terecht komt.

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren