12 juli 2018

Persbericht | Meer dan 140 miljoen honden en katten in de EU

Uit de meest recente jaarcijfers van de European Pet Food Federation (FEDIAF) blijkt duidelijk dat huisdierbezit onverminderd populair blijft in Europa. Naar schatting 80 miljoen Europese huishoudens bezitten minimaal één huisdier.

Brussel, juni 2018 – Ieder jaar publiceert FEDIAF gegevens met betrekking tot het aantal huisdieren in Europa. De meest recente ‘Facts & Figures’ uit 2017 laten zien dat de huisdierpopulatie een gezond niveau kent.

Katten blijven binnen Europese huishoudens het meest populaire huisdier. De populatie is stabiel met 74,4 miljoen katten binnen de EU en 102,7 miljoen katten in Europa en Rusland. De populariteit van honden groeit, met 66,4 miljoen honden in de EU (84,9 miljoen in Europa en Rusland) in 2017, in vergelijking met 63,7 miljoen honden (82,2 miljoen) in 2016.

Voor wat betreft andere huisdieren is het aantal kleine zoogdieren en het aantal reptielen dat wordt gehouden licht gestegen. Het aantal siervissen (gemeten in het aantal aquaria) is met 9,4 miljoen relatief stabiel gebleven. Het aantal vogels dat als huisdier wordt gehouden, is echter met 10% afgenomen in de regio, waardoor de algehele populatie nu uitkomt op 35,4 miljoen.

Huisdierbezit stimuleert de Europese economie
De groei van het aantal huisdieren is goed nieuws voor de Europese economie. Met een omzet van €36,5 miljard levert de zorg voor deze dieren hier een aanzienlijke bijdrage aan.

Alleen al de diervoederindustrie behaalde in 2017 een omzet van € 20,5 miljard, een stijging van 1 miljard ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet van gerelateerde producten en diensten bleef stabiel op 16 miljard.

De nieuwe FEDIAF-president Mechthild Exner-Herforth reageert: “Het belang van huisdierbezit blijkt wel uit de aanzienlijke directe en indirecte werkgelegenheid die hierdoor wordt gecreëerd. De diervoedersector is goed voor ongeveer 100.00 arbeidsplaatsen binnen de industrie en daarnaast zorgen huisdieren voor naar schatting nog eens 900.000 banen in gerelateerde sectoren. Dit laatste betreft onder meer leveranciers aan de diervoederindustrie, ongeveer 200.000 Europese dierenartsen, 60.000 dierenspeciaalzaken, bedrijven die accessoires voor huisdieren maken, beurzen, dierentijdschriften, fokkers, dierenwelzijnsorganisaties en het transport van huisdieren.”
‘FEDIAF Facts and Figures 2017’ is beschikbaar op: http://www.fediaf.org/who-we-are/european-statistics.html

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren