12 april 2018

Persbericht | Expertpaper voeding voor oudere honden

Vanuit haar betrokkenheid bij veilige en gezonde huisdiervoeding heeft FEDIAF, de Europese branchevereniging voor de huisdiervoedingsindustrie, een nieuwe expertpaper gepubliceerd met daarin essentiële informatie over de voedingsbehoeftes van oudere honden.

Het aantal oudere honden in relatie tot de totale hondenpopulatie neemt toe. “Het is absoluut noodzakelijk hun speciale behoeftes op voedingsgebied in acht te nemen”, adviseert Dr. Thomas Brenten, voorzitter van de ‘Nutrition & Analytical Science Group’ van FEDIAF. “Goede voeding is essentieel en zorgt ervoor dat de inname van energie, eiwitten, mineralen en vitamines optimaal is afgestemd voor een goede gezondheid en een lang leven.” Om die reden heeft een groep deskundigen binnen FEDIAF een nieuw document opgesteld met informatie over de voedingsbehoeftes van oudere honden. De publicatie voorziet zowel de industrie als het publiek van informatie.

Het document bevat een uitgebreide collectie recente wetenschappelijke gegevens. De verschillen in levensverwachting van hondenrassen van verschillende groottes worden verklaard en er wordt uitgelegd op welke leeftijd een hond als ‘ouder’ moet worden beschouwd. “Leeftijd-gerelateerde veranderingen in cognitieve functies, gedrag, huid, spijsvertering, hart en bloedvaten, luchtwegen en een verminderde gewrichts- en botfunctie en urineweg problemen zijn de meest voorkomende problemen bij oudere honden”, legt Dr. Brenten uit. “Veel van deze problemen kunnen worden aangepakt met behulp van de juiste voeding.” Een voorbeeld hiervan is dat een verminderde gewrichtsfunctie invloed kan hebben op het activiteitsniveau, met als gevolg een lagere energiebehoefte.

Het document geeft praktische adviezen aan huisdiereigenaren met betrekking tot het voeden van een oudere hond. Uitgelegd wordt hoe veranderingen in de spijsvertering de opname van voedsel beïnvloeden of hoe de textuur van voeding een belangrijke rol kan spelen. Bovendien kan ouderdom leiden tot een veranderend metabolisme en een aangepaste behoefte aan voedingsstoffen. Er moet bijvoorbeeld worden gezorgd dat oudere honden voldoende eiwitten, vezels, vetten, sporenelementen en vitamines binnenkrijgen.

Het opstellen van de expertpaper gebeurde onder leiding van de ‘Scientific Advisory Boardvan FEDIAF, die bestaat uit onafhankelijke academici van gerenommeerde Europese universiteiten. Sinds 2010 adviseren leden van de Advisory Board FEDIAF bij het updaten van de FEDIAF-voedingsrichtlijnen.

De expertpaper (“Nutrition of senior dogs”) vindt u op de website van FEDIAF bij de ‘Nutritional Guidelines’, klik hier.

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren