9 september 2019

Nederlandse producenten van huisdiervoeding onderzoeken Chinese markt

Het aantal honden en katten in China nadert de 100 miljoen. De Chinese markt biedt daarom grote kansen voor Nederlandse huisdiervoeding. Afgelopen week kwamen zo’n 20 producenten van huisdiervoeding in Bunnik bijeen om zich te laten informeren over de afzetmogelijkheden in China.

Initiatiefnemer van deze dag is branchevereniging NVG (Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren) in samenwerking met het expertisecentrum Way2Trade (gespecialiseerd in wereldwijde exportondersteuning van branches en bedrijven) en DMFC (bruggenbouwers in agri- en huisdiervoeding tussen Nederland en China).

Nederlandse producenten die de Chinese markt opgaan, moeten rekening houden met een reeks aan vereiste erkenningen en registraties, lichtte Tjeerd den Hollander (Way2Trade) toe. Niet alleen het exporterende land, maar ook het bedrijf dat zich op de Chinese markt begeeft, moet worden erkend via GACC (Ministerie voor Markt Regulering). Daarnaast moeten alle producten en recepten worden erkend via MARA (Ministerie van Landbouw). Bovendien moeten de productnamen worden geregistreerd. Elke 5 jaar vinden inspecties plaats vanuit de Chinese overheid. Van de exportbedrijven vraagt dit ook om de nodige kennis op het gebied van hygiëne- en ingrediëntendeclaraties.

Momenteel zijn er in de Chinese huishoudens ruim 99 miljoen honden en katten te vinden. Een stijging van 8,4% ten opzichte van 2018. Dit aantal stijgt komende periode door naar zo’n 100 miljoen. Honden zijn daarbij in de meerderheid met een aandeel van 55%. Ruim driekwart van de honden- en kattenbezitters is jonger dan 35 jaar en daarbij is 80 tot 90% vrouw. Aan de zorg voor deze dieren (o.a. voeding en medische zorg) wordt jaarlijks ruim 202 miljard RMB (= 25 miljard euro) besteed. Een stijging van 18,5% ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld spenderen Chinese honden- en katteneigenaren ruim 5.500 RMB (= 700 euro) per jaar aan hun huisdier. Hierin bestaan wel grote verschillen tussen eigenaren in grote steden, middelgrote steden en het platteland.

Ter vergelijk: in Nederland heeft bijna de helft van alle huishoudens een huisdier. In totaal gaat het hier om zo’n 25 miljoen huisdieren, waarbij het grootste deel bestaat uit katten (bijna 24%) en honden (bijna 18,5%), gevolgd door vissen (bijna 9%), konijnen (bijna 5%) en hamsters (ruim 4%). Het welzijn van huisdieren wordt mede bepaald door uitgebalanceerde voeding. Het vergt wetenschappelijke kennis en ervaring om huisdieren van deze juiste voeding te voorzien. Als brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van huisdiervoeding maakt NVG zich sterk voor het ontwikkelen, produceren en leveren van veilige en goede voeding voor huisdieren.

De presentaties van 6 september zijn voor leden opvraagbaar bij het secretariaat van NVG, tel. 0183 – 645 023.

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren