De focus op duurzaamheid groeit wereldwijd, dit geldt ook voor de huisdiervoedingsindustrie. Het draait allemaal om het vinden van evenwicht tussen het vervullen van behoeftes en het beschermen van onze planeet. ProTerra Foundation bevordert duurzaamheid in alle aspecten van de voedsel- en diervoederproductiesector. In dit interview deelt Emese van Maanen, Managing Director, inzichten over hun missiedoelen en de uitdagingen die hen te wachten staan in de toekomst.
Duurzaamheid op alle niveaus
ProTerra Foundation is een Nederlandse non-profitorganisatie die duurzaamheid op alle niveaus van het voer- en voedselproductie bevordert. Emese vertelt dat hun missie zich richt op het creëren van een mondiaal netwerk van bedrijven. “Dit doen we door samen te werken met bedrijven die duurzamere landbouwpraktijken willen ondersteunen. Daarvoor bieden wij heel veel mogelijkheden aan, zoals projecten en ProTerra Standards.”
Visie op duurzaamheid
Wereldwijd ligt er een grote focus op het onderwerp duurzaamheid. Hier sluit Emese zich bij aan. “Je ontkomt er niet aan om stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Dit geldt ook voor de petfoodindustrie, waar de aandacht voor duurzaamheid toeneemt op zowel sociaal, ecologisch als economisch gebied. Wij zien steeds vaker dat consumenten zich focussen op de herkomst en ingrediënten van bepaalde huisdiervoeding. Daarnaast zoeken ze naar bedrijven die duurzaam te werk gaan, het is dus extra belangrijk om transparant te zijn en te beschikken over de juiste certificeringen.”
In de ambitie naar een duurzamere toekomst, heeft ProTerra Foundation als doel om samen met hun leden het water- en energieverbruik te verminderen. “Veel bedrijven willen tegenwoordig hun voetafdruk verkleinen. Door gegevens van hogere kwaliteit te gebruiken, kunnen ze hun berekeningen nauwkeurig maken en het belang aantonen van het gebruik van gecertificeerd materiaal. Wij bieden onze leden de mogelijkheid om primaire milieuvoetafdrukcijfers en onze standaarden te gebruiken zodat bedrijven met wetenschappelijke gegevens aan kunnen tonen dat gecertificeerd materiaal helpt bij het verbeteren en verminderen van emissies”, aldus Emese.
ProTerra Standaard en Netwerk
Samenwerken in de branche is noodzakelijk volgens Emese. “Problemen en risico’s kunnen we alleen oplossen door met verschillende ketens en bedrijven samen te werken. Door de snelheid en efficiëntie, bereik je samen meer. Dit vormt de drijfveer achter onze inspanningen om een mondiaal netwerk te creëren.”
Naast het ProTerra Network biedt de organisatie ook ProTerra Standards aan. Dit zijn duurzaamheidsstandaarden die alle punten van duurzaamheid samenvatten voor bedrijven in de sector. Emese vertelt dat er inmiddels meerdere standaarden zijn uitgebracht, ook voor kleine producenten en interpretaties voor Europa. “Naast de ProTerra Standard hebben we ook een speciale ‘Insecten Standard’. Deze Standard is bedoeld voor bedrijven die werken met alternatieve proteïne uit insecten. Dit zien we tegenwoordig heel veel voorbij komen. Sinds januari is ook de’ Monitoring en Verificatie Standard’ uitgebracht. Dit is een systeemcheck die kijkt naar jouw managementsysteem, of dat robuust genoeg is om risico’s in jouw ketens te identificeren. Dan praten we bijvoorbeeld over ontbossing, mensenrechten en andere basiselementen van duurzaamheid. Met al deze tools bereiden wij bedrijven voor op de toekomst.”
Uitdagingen voor de sector
Als Emese gevraagd wordt wat de belangrijkste uitdagingen zijn in de sector vertelt ze dat het niet minder complex zal worden. “Vandaar dat wij ProTerra Standards aanbieden om risico’s te identificeren, verminderen en vermijden. De wetgeving rondom duurzaamheid verandert continu en daar is niet iedereen op voorbereid. Daarnaast worden consumenten steeds kritischer. Dit zijn allemaal uitdagingen waar de hele sector mee te maken heeft, en waar op ingespeeld moet worden.”
Een blik op de toekomst
Vooruitkijkend naar de toekomst vertelt Emese heel positief te zijn. Door het netwerk wat ProTerra heeft, bereiken ze veel met andere partijen. “Er zijn genoeg uitdagingen voor de sector, maar ik denk dat wij de juiste stappen nemen. We kijken in eerste instantie naar hoe we problemen moeten oplossen, en niet gelijk naar wat we moeten oplossen. Het is belangrijk om te beseffen dat je als bedrijf toch uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Samenwerking speelt hierbij een belangrijke rol, samen met je partners zoeken naar de juiste oplossingen. Daarmee sta je sterker en kom je verder!”
Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Postbus 1015
4200 CA Gorinchem
© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren