6 mei 2023

Huisdieren aan de vegetarische brokken in het nieuws

Hond wortel NV

De afgelopen week heeft de media, waaronder de groenbijlage van het Leidsch Dagblad, het Haarlemmer Dagblad, het Noordhollands Dagblad en de Gooi & Eemlander, aandacht besteed aan de vraag of huisdieren wel zonder vlees kunnen. 

Yvonne Hulsbos, heeft de vraag "Of het verantwoord is om plantaardig voer voor te zetten?", bij een aantal deskundigen voorgelegd. Zo ook bij Benita Beekhof, verenigingsmanager van brancheorganisatie NVG.

Kunnen honden en katten zonder vlees?

Honden en katten hebben net als mensen een ecologische voetafdruk, een ’pootafdruk’ om precies te zijn. Dat zit hem vooral in hun vaak vleesrijke dieet. Maar kunnen honden en katten wel zonder vlees? 

In het artikel "Felix en Fikkie aan de vegetarische brokken" zijn quotes opgenomen van diverse deskundigen.

Vegetarische brokken

QUOTE MEDIA

Voldoet het aan de ’Bijbel’ voor diervoeding?
Het is niet onmogelijk”, zegt Benita Beekhof van de NVG, de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van huisdiervoeding. „Op dit moment wordt voor diervoeding vleesresten en botten gebruikt die wij mensen niet eten. Zolang wij dus vlees eten en er resten overblijven, kunnen we die gebruiken en is het een efficiënte manier om reststromen te verwerken.”  Dat is wat anders dan dat je zelf vegetariër of veganist bent en dat door wil voeren naar je huisdier, begrijpt Beekhof. „Wat je ook kiest, zorg dat je compleet voer geeft dat voldoet aan de FEDIAF richtlijnen. Die richtlijnen zijn echt de bijbel voor diervoeding met de laatste wetenschappelijke richtlijnen van wat ze nodig hebben.” Verder volgt de branche vooral de ontwikkelingen in ’mensenvoer’. „Er zijn al diervoeders met alternatieve eiwitten zoals algen en insecten en er lopen onderzoeken naar het gebruik van schimmels (als champignons, zwammen of vleesvervanger Quorn).” Maar voordat dat op de markt is, zijn we waarschijnlijk vijf tot acht jaar verder. „Als je zelf voer maakt, laat je dan begeleiden door een nutritionist (voedingsdeskundige) of dierenarts die hierin gespecialiseerd is”, adviseert Beekhof.

Lees hieronder het artikel geplaatst in de groenbijlage van het Leidsch Dagblad, het Haarlemmer Dagblad, het Noordhollands Dagblad en de Gooi & Eemlander.

Felix en Fikkie aan de vegarische brokken

VEILIGE EN GEZONDE VOEDING VOOR ONZE HUISDIEREN 

Natuurlijk vinden we de impact op het milieu belangrijk, maar dit mag nooit ten kosten gaan van goede voeding voor huisdieren. Het vergt wetenschappelijke kennis en ervaring om onze huisdieren van de juiste voeding te voorzien. Alle NVG-leden hebben deze ruimschoots in huis: zij ontwikkelen, produceren en leveren veilige en goede voeding voor onze huisdieren.

Lees hier meer over in ons kennisdossier.

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren