27 maart 2020

Geen aanwijzigingen dat huisdieren een rol spelen bij verspreiding coronavirus

In België is op 27 maart bekend geworden dat er een kat positief is getest op het nieuwe coronavirus. In Nederland is geen COVID-19 virus vastgesteld bij huisdieren. De verspreiding zoals we die nu wereldwijd zien komt door verspreiding tussen mensen.

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus. Desondanks is het uit voorzorg verstandig om bij besmetting of klachten zoveel mogelijk het contact met huisdieren te vermijden; dat betekent niet aaien, niet knuffelen en 1,5 meter afstand houden en de normale hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren in acht te nemen, zoals handen wassen met water en zeep. Is er iemand in het gezin ziek, en het huisdier is ook ziek, dan moeten alle huisgenoten het contact met het zieke dier vermijden. Als je zelf ziek bent of verschijnselen hebt, en je huisdier is ziek, kan het huisdier het beste binnen blijven. Als het gaat om een zieke hond, dan mag die kort worden uitgelaten door een andere persoon dan de patiënt.

De kans dat een huisdier besmet is met het virus is zeer klein. Het algehele advies blijft staan om niet met een ziek dier naar de dierenarts te gaan maar eerst telefonisch contact op te nemen.

Lees meer in dit rapport, de Q&A van de KNMvD kennisbank, de Q&A van de Rijksoverheid en de Q&A van het RIVM.

 

Bron: KNMVD

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren