31 juli 2018

Tjeerd den Hollander | 'The basis for worldwide Free Trade is just worldwide trust and willingness'

7 en 8 juni was het zover; de jaarlijkse Annual General Meeting van FEDIAF. Al een jaar of 12 ben ik één van de vaste gasten namens NVG. Daar waar we meestal presentaties over allerhande onderwerpen aangaande uw sector krijgen, hadden FEDIAF en NVG een nieuwe opzet gekozen én bovendien één van mijn favoriete onderwerpen “Internationale Handel”. Er was dit jaar ook gekozen voor een andere opzet, geen presentaties maar een interactieve sessie met een paneldiscussie.

Voor het panel waren 5 sprekers van allerhande statuur uitgenodigd, dit waren vertegenwoordigers namens de overheden en semi overheden; de World Trade Organisation (WTO), de Europese Unie (EU) en ons Nederlands ministerie van Landbouw (LNV). Daarnaast was het bedrijfsleven vertegenwoordigd door de wereld petfood associatie, GAPFA en de Europese tak FEDIAF. Door de juiste en scherpe vraagstelling van de moderator kwam er een leerzaam en nuttig gesprek naar voren. Om dit en met name de achtergronden samen te vatten…. Is eigenlijk wel erg moeilijk. Laten we het toch eens proberen, immers mij is gevraagd om u te vertellen wat ik er van vond.

Derhalve een poging. De EU is van mening dat alle export vanuit de EU zou moeten gebeuren op basis van geüniformeerde EU certificaten. De WTO is van mening dat er geen belemmering in de vrije handel wereldwijd mag zijn. LNV is van mening dat wij vanuit Nederland onze exportpositie zo goed mogelijk moeten onderhouden ofwel via de EU, ofwel zelf. GAPFA en FEDIAF zijn van mening dat petfood veilig is en dus moet kunnen worden geëxporteerd zonder enige belemmering. Wel kwam in feite bij alle partijen naar voren dat er “trust” / vertrouwen moet zijn.

Tsja en wat vind ik daar nu van…. Al 17 jaar ben ik doende om export vanuit Nederland op veterinair gebied te ondersteunen. Hebben al deze sprekers de wijsheid in pacht, of zit er een vorm van wishful thinking in? Óf ben ik gewoon eigenwijs….. Naar mijn idee is de rol die wij als Nederland nemen als exportland een goede. Wij werken niet naar één certificaat om vanuit alle landen naar alle landen te kunnen exporteren. Wij werken niet “zoveel mogelijk” via de Europese Unie, ja als het niet anders kan en het een toegevoegde waarde heeft. Maar wij kijken met onze eeuwenoude Hollandse handelsgeest naar onze klanten. Immers wij stellen niet voor niets onze klanten gelijk aan onze koning. Het gezegde is immers de klant is koning. Als een klant van u verlangt dat u bepaalde specificaties aanlevert, dan doet u dat binnen de redelijke grenzen. Daarmee creëert u vervolgens afzet. Bestemmingslanden zijn in mijn optiek klanten. Dus als een klant, het bestemmingsland iets vraagt om op te nemen in een veterinair certificaat, dan doet hij dat niet voor niets…. En moet je binnen specifieke grenzen er gewoon in meegaan. Dat uw klant aan u andere eisen stelt, dan aan uw concollega gebeurt ook, u heeft wellicht een betere band, of u bent ook via een omweg weer klant van uw klant, deze relaties zijn er ook bij de internationale betrekkingen. Waarom zouden wij dan kunnen stellen dat de handel van petfood wereldwijd op één certificaat zou moeten kunnen. Ja, uiteraard u heeft gelijk, het product is veilig……

Maar tegelijkertijd wil een bestemmingsland misschien wel de eigen markt enigszins beschermen of heeft hij een gebrouilleerde relatie met een partij. Dus stellen dat alles gelijk is….gaat het niet worden. Om een voorbeeld te noemen, wij willen petfood naar Zuid Afrika kunnen exporteren, als dat via de EU moet, wordt dat lastig. Zuid Afrika is namelijk ‘not amused’ over het tegenwerken van de sinaasappelhandel door Spanje. Dus producten uit Spanje zijn niet bepaald gewenst in Zuid Afrika. Moeten wij dan wachten met onze export tot er één certificaat is??!??

Alvorens ik ga afsluiten, pak ik nog even terug op de afronding van de paneldiscussie. De moderator was namelijk Victor Vlam een Nederlander die in de Obama campagnes heeft meegewerkt. Hij gaf ons nog een spoedcursus over het afronden van een speech. Dit was heel leerzaam en iedereen probeerde vervolgens bij de presentaties hier op in te haken, het schijnt namelijk te werken als je gebruik maakt van een drietraps methode. Ook ik heb tijdens mijn interview bij de marktpresentatie van Nederland een poging gewaagd. Die oneliner, is voor mij nog steeds hoe ik aankijk tegen de internationale handel, uiteraard is het ultieme doel om mijn werk ooit overbodig te maken, maar tot die tijd geloof ik dat:

The basis for worldwide Free Trade is not a standard certificate, it is not creating more safeguards, it is just worldwide trust and willingness.

Maar of dat er ooit zal komen, ja daarover hebben wij tijdens het keurig verzorgde netwerkdiner lang nagepraat, uitkijkend over de Rotterdamse havens.

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren