8 augustus 2023

Interview met Mark van IQI | Algen in diervoeding

IQI

IQI gelooft in de mogelijkheden van het gebruik van algen in diervoeding. Mark Oostendorp, CEO van IQI, vertelt waarom dit een duurzame aanvulling voor visolie kan zijn in de petfoodindustrie.

De kwaliteit van huisdiervoeding

“De petfoodindustrie is langzaam aan het veranderen, en steeds groter aan het worden,” aldus Mark. Zo zie je bijvoorbeeld dat de kwaliteit een steeds grotere rol speelt binnen de huisdiervoeding. In de schappen wordt meer aandacht besteed aan de wensen en behoeftes van bepaalde rassen en leeftijdscategorieën. Je ziet vaker speciale voeding voor bijvoorbeeld honden met gewrichtsproblemen of katten met obesitas. “Mensen zijn zich steeds meer bewust van het feit wat hun huisdier binnenkrijgt en zoeken daarom naar de beste manieren om hun huisdier gezond te houden, vertelt Mark.   

Het gebruik van algen

Om in te spelen op de wensen en behoeftes rondom diervoeding is IQI zich gaan verdiepen in de herkomst van algen, en de bijbehorende voordelen. Algen zijn een goede bron van omega 3 en sinds een paar jaar pas op grote schaal beschikbaar. Omega 3 bevat veel gezondheidsvoordelen voor dieren, uit onderzoek blijkt dat dit voor algen ook geldt. Algen hebben positieve effecten op de hersenen, het gezichtsveld, de huid en het hart. Daarnaast wordt het immuunsysteem versterkt, en draagt het bij aan gezonde gewrichten en algehele mobiliteit.

Mark vertelt dat er veel vraag is naar omega 3, en die aantallen worden alsmaar groter. “Dat kan nog wel eens problemen opleveren, en daarom zijn algen een goede aanvulling als je kijkt naar de toekomst.” IQI vindt het belangrijk dat er meer en meer gewerkt wordt met duurzame grondstoffen. Zo wordt onze huidige bron van omega 3, visolie, ook steeds duurzamer gevangen en verwerkt. Algen komen niet uit de zee, maar worden gemaakt in grote tanks door middel van fermentatie. IQI is een voorstander van het produceren van algen. Volgens Mark is het proces namelijk erg duurzaam, omdat de bijproducten van suikerriet ook worden gebruikt als brandstof om de energie op te wekken die nodig is voor het productieproces. Mark: “Het voordeel van algen is dat je er alle kanten mee op kunt. Zo kun je er omega 3 uithalen, maar je kunt het bijvoorbeeld ook op een bepaalde manier kweken dat er meer eiwitten uit worden gehaald.”

Blik op de toekomst

Met een blik op de toekomst vertelt Mark dat duurzaamheid nóg belangrijker wordt. De productie van algen draagt daaraan bij. Door de fermentatie zijn algen een natuurproduct, waarbij je niet afhankelijk bent van de natuur. In vergelijking met visolie kun je het proces bij algen zelf sturen, en bij visolie is dat niet het geval. “Vis wordt gevangen in de zee, en die olie wordt daarna nog geraffineerd. Algen zijn van zichzelf erg schoon en het is gemakkelijk verkrijgbaar in grote volumes.” Daarnaast vertelt Mark dat algen stabieler zijn in de prijsontwikkeling ten opzichte van visolie, omdat het aanbod volledig onder controle is en grondstofprijzen minder wisselvallig zijn.  

Tot slot sluit Mark af met het feit dat mensen in de toekomst steeds bewuster omgaan met de gezondheid van hun huisdier. “Mensen gaan hun eigen consumptiegedrag kopiëren, ze kopen dezelfde voeding voor hun huisdier als voor zichzelf. Zo zie je bijvoorbeeld dat veganisten ook veganistisch voer willen hebben voor hun hond of kat. Deze trend noemen wij de humanisering van petfood, en daar blijven we bij IQI continu op in spelen.”

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren