2 oktober 2023

Interview met Frank van Erp over het gebruik van co-producten in de petfoodindustrie

Frank Duynie

Duurzaamheid is een thema wat op de agenda van veel huisdiervoeding producenten staat. Maar hoe vul je dat in? We spraken met Frank van Erp, commercieel directeur van NVG kennispartner Duynie Ingredients.  “We verwachten dat er in de toekomst nog meer vraag komt naar duurzame, plantaardige ingrediënten voor petfood. Met innovatieve technieken kunnen co-producten uit de voedings- en drankenindustrie omgezet worden in hoogwaardige grondstoffen voor de petfood industrie. Hierdoor wordt verspilling voorkomen en worden gewassen optimaal benut.”

Het gebruik van co-producten

Co-producten, ook wel reststromen genoemd, zijn producten die overblijven na de productie van voedingsmiddelen. De voedselproducent heeft deze co-producten niet nodig, terwijl er vaak sprake is van een hoge nutriëntendichtheid. “Voor één kilo friet, heb je ongeveer twee kilo aardappelen nodig. Maar denk bijvoorbeeld ook aan snijverlies. Alles wat daar als co-product van overblijft, halen wij op bij de producent. Deze co-producten worden vervolgens omgezet in ingrediënten voor de (huis)diervoedingsindustrie. Hetzelfde geldt voor wortels. Wortels uit een zakje in de supermarkt zijn allemaal even groot en mooi oranje. Zo komen ze niet van het land af. De kopjes en kontjes die er in het verwerkingsproces vanaf vallen, halen wij op en worden verwerkt in onze fabriek. Hier worden bijvoorbeeld gedroogde wortelstukjes van gemaakt, voor knaagdieren of honden- en kattenvoer,” aldus Frank.

Naast wortels en aardappelen verwerkt Duynie Ingredients ook cichorei, suikerbiet, en andere soorten groenten en fruit. “Een jaar of drie terug zijn we zelfs begonnen met pompoen. De pompoenstroom komt vanuit een leverancier die alleen de kleurstoffen uit een pompoen nodig heeft. Die kleurstoffen worden geleverd aan de zoetwaren- en drankindustrie. Wat er overblijft is een pompoenpulp met hoogwaardige voedingswaarden, bovendien nog steeds mooi van kleur. Daar wordt dan weer pompoenpoeder van gemaakt, wat wordt gebruikt voor (huis)diervoeding,” vertelt Frank.  

Vorig jaar is Duynie Ingredients begonnen met een nieuw product: pastinaak. Recentelijk werd de sperzieboon in productie genomen. In 2024 komt de nieuwste innovatie op de markt: eiwitten geproduceerd uit bierbostel (co-producten van de bierproductie), geschikt als eiwitbron voor (aqua) feed en petfood. Frank vertelt dat er ieder jaar ruimte is voor meer nieuwe plantaardige producten. “De vraag naar plantaardige grondstoffen neemt enorm toe. Daarnaast groeit de behoefte in de voedingsindustrie om co-producten te laten opwaarderen om meer circulair te worden. Dat biedt kansen voor ons en voor de huisdiervoedingsindustrie. Bovendien leveren we een bijdrage aan de vermindering van voedselverspilling én aan een circulaire economie”, legt Frank uit.

Het duurzaamheidsaspect

Niet alleen de co-producten dragen bij aan duurzaamheid. Ook het proces is duurzaam ingericht. Frank: “In de fabriek kunnen we drogen op restwarmte van een nabijgelegen bio-energiecentrale en werken we met groene stroom. Hierdoor hebben onze producten een lagere ecologische voetafdruk (CO2). Omdat we uitsluitend met co-producten werken, hebben onze eindproducten een lager water- en landgebruik in vergelijking met conventionele alternatieven.” Een co-product wordt niet speciaal geteeld, het is restproduct dat vrijkomt bij het produceren van humane voeding. Door deze stromen te benutten, maakt Duynie Ingredients optimaal gebruik van een gewas of grondstof die er al is in plaats van iets nieuws te moeten telen of produceren. “Van de gewassen en ingrediënten die in de voedingsmiddelenindustrie worden verwerkt eindigt nog lang niet alles op een bord of in een voederbakje. Hier liggen nog enorm veel kansen en we zien ernaar uit om hier nog vele mooie nieuwe producten uit te maken, met en voor de (huis)diervoedingsindustrie”, sluit Frank af.

 Over Duynie Ingredients

Duynie Ingredients richt zich op het verwerken van co-producten om duurzame plantaardige ingrediënten te produceren voor de (huis)diervoedingindustrie.

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren