31 januari 2022

Vogelgriep ook gevaarlijk voor huisdieren

De vogelgriep heerst helaas weer in Nederland. Niet alleen bij pluimvee maar ook in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de eenden in de sloot. Hierdoor komt het virus steeds dichterbij en moeten ook mensen en (huis)dieren goed opletten. 

Onlangs verscheen er een artikel van Omroep West waarin ook gewaarschuwd wordt voor het welzijn van onze huisdieren. Met name honden en katten.

Gevaar voor mens en dier

Is de vogelgriep gevaarlijk voor mensen? 'Ja, dat kan gevaarlijk zijn. Het is overdraagbaar van mensen op dieren en andersom', weet Schwenke. 'Op dit moment is de vogelgriepvariant die veel voorkomt in Nederland niet besmettelijk voor mensen. In november is er wel iemand ziek geworden van een andere variant van de vogelgriep. We zijn dus heel voorzichtig, we willen niet onze mensen of andere mensen ziek maken.

'Maar ook andere dieren niet, want de vogelgriep is niet alleen gevaarlijk voor vogels, maar ook voor honden en katten. 'Kijk ook uit met honden uitlaten', waarschuwt ze. 'Houd ze aangelijnd, laat ze niet eten van kadavers. Zie je dat dat toch is gebeurd, houd je dier dan goed in de gaten. Als je merkt dat je dier koorts of verhoging krijgt, bel een dierenarts.'

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren