21 februari 2024

Kinderen worden actiever met een hond in huis

gezelschapsdieren uiterlijk

Een recent Australisch onderzoek ‘International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity (2024)’ werpt nieuw licht op de relatie tussen kinderen, honden en lichaamsbeweging. Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen die een puppy hebben, vooral meisjes, aanzienlijk actiever worden. Het positieve effect van het hebben van een hond lijkt te verdwijnen wanneer de hond overlijdt.

Hoewel er al meerdere aanwijzingen waren dat kinderen met honden meer beweging hadden, heeft het langdurige bevolkingsonderzoek direct verband gelegd. Bijna 600 kinderen tussen de 2 en 7 jaar oud werden drie jaar lang gevolgd, waarbij bewegingsmeters werden gebruikt om onderscheid te maken tussen verschillende niveaus van activiteit. De resultaten waren opmerkelijk: meisjes besteedden dagelijks gemiddeld 52 minuten meer aan licht intensieve activiteiten, terwijl jongens slechts 7 minuten meer energiek speelgedrag vertoonden.

Het hebben van een hond lijkt niet alleen de fysieke activiteit van kinderen te vergroten, maar heeft ook sociale voordelen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met honden minder antisociaal gedrag vertonen en beter in staat zijn om met leeftijdsgenoten om te gaan. Ze gedragen zich vaker attent en behulpzaam ten opzichte van anderen. 

Echter, wanneer de hond komt te overlijden, verdwijnen deze positieve effecten. Niet-ingeplande activiteiten dalen gemiddeld met 8 tot 10 keer per week. Zo daalde het bewegingsniveau van meisjes gemiddeld met 62 minuten. De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de gevolgen van een periode van rouw. 

Deel deze pagina

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Reitseplein 1
5037 AA Tilburg 

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

© 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren