Het belang van water bij de voeding van uw huisdier

Over het algemeen is er genoeg aandacht voor voedingsstoffen als eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines die uw huisdier nodig heeft in een compleet en uitgebalanceerd dieet. Er is echter nog een belangrijke voedingsstof, die net zo veel aandacht verdient vanwege de algehele gezondheidsvoordelen. Die voedingsstof is water.

Water is essentieel voor het lichaam, wil het optimaal kunnen presteren en helpt het lichaam bij de temperatuurbeheersing. Zonder water zijn alle andere genoemde voedingstoffen nutteloos. Water is namelijk noodzakelijk voor de vertering, waardoor deze stoffen kunnen worden geabsorbeerd. Ook bij de uitscheiding van stoffen is water nodig.

Water is zo belangrijk dat een tekort aan water veel sneller zichtbaar is dan een tekort aan de meeste andere voedingsstoffen. Bij een verminderde inname van water of bij toegenomen vochtverlies (bij diarree, braken of oververhitting) zijn de effecten zichtbaar als tekenen van uitdroging.

 

Wat gebeurt er als uw huisdier uitgedroogd raakt?

Uitdroging vertraagt de bloedsomloop waardoor er een onbalans van elektrolyten ontstaat in het vocht in en rondom de lichaamscellen. Hierdoor verslechtert de temperatuurbeheersing, met als uiteindelijk resultaat cellen die hun lichaamsfuncties niet meer kunnen uitoefenen. Dit kan leiden tot orgaanbeschadiging en in extreme gevallen zelfs tot de dood.
Wanneer u uitdroging vermoedt, is het advies om zo snel mogelijk met uw huisdier naar een dierenarts te gaan.

Signalen waarop u moet letten zijn onder meer:

Hijgen, versnelde hartslag, lusteloosheid, ingevallen ogen

Droge neus en bek

Huidplooien die overeind blijven staan als de huid wordt ingeknepen of slechts langzaam weer terugzakken (de huid boven de schouderbladen is een goede plek om dit te controleren)

Bij dieren die braken of diarree hebben, moet goed in de gaten worden gehouden of ze genoeg drinken, omdat uitdroging in deze situaties snel kan optreden. En hoewel de voeding van uw huisdier wel vocht bevat (natvoer meer dan brokken), is het toch van groot belang dat ieder dier toegang heeft tot voldoende schoon, fris water.
Katteneigenaren merken soms dat katten minder graag uit een bakje drinken dan honden. Soms helpt het om de water- en voerbakjes apart van elkaar neer te zetten. Ook kan het helpen om meerdere bakjes te gebruiken, verspreid door het huis heen, om zo de kat te stimuleren de hele dag door voldoende te drinken. Sommige katten drinken zelfs liever stromend water direct uit de kraan.

Download hier de factsheet

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...