Wetenschap & Research

De wetenschap achter een industrie

konijn-middenWetenschap & Research in de diervoedingsindustrie

Fabrikanten, voedingsdeskundigen, biochemici, microbiologen en dierenartsen doen in R&D-centra onderzoek naar huisdiervoeding. Ze meten onder andere de voedingswaarde, smaak en verteerbaarheid van de gebruikte voedermiddelen, die de basis van de productie vormen. De voedingsstoffen in huisdiervoeding zijn afkomstig uit vlees, vis, granen en groenten, of worden toegevoegd in de vorm van supplementen. De materialen van dierlijke oorsprong zijn afkomstig van dieren die door de officiële veterinaire instanties als geschikt voor menselijke consumptie worden beschouwd.

Alle voedermiddelen moeten over een bepaalde voedingswaarde en bacteriologische eigenschappen beschikken. Fabrikanten van huisdiervoeding die grondstoffen van dierlijke oorsprong gebruiken, worden gecontroleerd door veterinaire instanties, en de fabrikanten zelf analyseren alle voedermiddelen zodra ze de fabriek binnenkomen.

Kwaliteit

De sector heeft een kwaliteitsstrategie ontwikkeld die ver vóór de productiefase begint en eindigt bij de consument. Aan het begin van de cyclus moeten de leveranciers van granen, vlees of vis worden goedgekeurd door de fabrikant. De keuze vindt plaats op basis van bepaalde specificaties, waarbij vooral de bacteriologische eigenschappen van het product en de versheid, voedingswaarde en verteerbaarheid van belang zijn. Kwaliteitscontroleurs op de productielocatie controleren vervolgens of de materialen aan de specificaties voldoen. Ze meten het eiwitgehalte en het vetpercentage. Daarna worden de voedingsmiddelen opgenomen in het productieproces, dat voortdurend onder toezicht staat. Volledig geautomatiseerde productielijnen in de fabrieken garanderen optimale precisie bij de dosering van ingrediënten. Zo wordt elk risico op menselijke fouten en lichamelijk contact van het bedienend personeel met de materialen en het voedsel voorkomen.

De sector gaat een stap verder dan de officiële veterinaire vereisten. Fabrikanten passen eigen controlesystemen toe, waarbij elk uur monsters uit de productielijn worden geanalyseerd.

Verpakking

Ook de verpakkingenleverancier is verantwoordelijk voor kwaliteit. Hij levert blikjes, zakken, bladen, kartonnen dozen en papieren zakken aan de hand van specificaties van de fabrikant. In theorie zou de rol van de fabrikant eindigen bij de aflevering van het eindproduct, maar in de praktijk passen de NVG-leden daar bovenop nog een informatiebeleid toe voor distributeurs en consumenten. Dit omvat onder meer de opslagomstandigheden en de invoering van hygiënenormen die de kwaliteit en houdbaarheid van het product garanderen. Ook worden op de verpakking richtlijnen gegeven voor het gebruik en de opslag van het product.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...