Voedingsvereisten

Hoogwaardige voeding: een onmisbare zaak

Onze sector maakt gebruik van en draagt bij aan wetenschappelijke onderzoeken die worden gepubliceerd door internationaal erkende instanties, de American Association of Food Control Officers (AAFCO) en de National Research Council (NRC) van de Amerikaanse National Academy of Sciences. Ook past de sector een aantal interne voedingsrichtlijnen toe.

Door de NRC en de interne voedingsrichtlijnen worden tabellen opgesteld met aanbevelingen voor de basisgehalten aan voedingsstoffen in honden- en kattenvoer. De sector volgt deze aanbevelingen op bij de ontwikkeling van hun producten en recepten, die vervolgens biochemisch, bacteriologisch en organoleptisch worden gecontroleerd.

Door gebruik te maken van uitgebreide onderzoeken heeft de sector de voedingswaarde van diervoeders voortdurend kunnen verbeteren. Door de intensieve samenwerking met voedingsdeskundigen, dierenartsen, biochemici en specialisten in diergedrag is de huidige sector nog beter thuis in de voedingsvereisten van huisdieren.

Huisdiervoeding biedt variatie, voldoende voedingswaarde, is gebruiksvriendelijk en wordt ingedeeld op basis van het productieproces of de gebruiksmethode.

Vereisten van huisdieren

De voedingsvereisten van honden en katten zijn anders dan bij mensen, en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Onevenwichtige voeding die bestaat uit kliekjes en te vet voedsel kan tot verschillende aandoeningen leiden (overgewicht, spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nierinsufficiëntie en botproblemen). Anders gezegd, wordt het leven van het dier erdoor verkort.

Uitgebalanceerde voeding voor katten of honden kan worden bereikt via een precieze dosering van vlees, granen en groenten. Hiermee wordt voorzien in hun behoefte aan aminozuren, koolhydraten, eiwitten, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Bovendien zijn de voedingsvereisten vaneen dier afhankelijk van zijn omvang, leeftijd en bewegingsniveau. Een jachthond krijgt niet hetzelfde voer als een huishond, net zoals een puppy ander voer krijgt dan een hond op leeftijd.

De voorgeschreven porties worden door de fabrikant aangepast op de behoeften van het soort huisdier. Of het nu gaat om een dagelijkse portie (volledige voeding) of in combinatie met ander voer wordt gebruikt (aanvullende voeding): industriële huisdierenvoeding bevat alle bestanddelen in zorgvuldig beschreven verhoudingen voor een gezond leven voor uw huisdier.

Voorbeelden van voedingsvereisten:

Honden:

  • Honden hebben behoefte aan een zorgvuldige balans tussen calcium/fosfor en voldoende vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden.
  • Vetten en oliën zijn een belangrijke bron van energie voor actieve, grote honden.
  • Eiwit is noodzakelijk voor sterke spieren.

Katten:

  • Katten hebben bijna tweemaal zo veel eiwit nodig als honden.
  • Vitamine A is noodzakelijk maar in een zeer precieze hoeveelheid. Te veel lever (rijk aan vitamine A) kan schadelijk zijn.
  • Bij een verkeerde essentiële vetzurenbalans verliest een kattenvacht zijn glans.
  • Taurine, een vitamineachtige stof, is onmisbaar voor het voorkomen van oog- en hartziekten.

Kleine knaagdieren:

  • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft elke knaagdierensoort zijn specifieke voedingsvereisten.
  • Een hamster heeft bijvoorbeeld veel eiwitten nodig (vlees), terwijl een dwergkonijn uitsluitend plantaardig voedsel eet.
  • Voor cavia’s is vitamine C in de voeding onmisbaar aangezien ze die niet kunnen synthetiseren. Het zit daarom ofwel standaard in het caviavoer of het wordt aangeboden in de vorm van vitaminesupplementen.

Klik hier om de laatste versie van de FEDIAF voedingsrichtlijnen voor honden, katten en konijnen gratis te kunnen downloaden.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...