Q&A

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over dierenvoeding

De Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) vindt het belangrijk dat er feitelijk juiste informatie beschikbaar is over de productiewijze van diervoeding voor de Nederlandse markt. Wij staan als NVG voor een verantwoorde sector, die voldoet aan de hoogste hygiëne, veiligheids- en kwaliteitsnormen. Wij produceren hoogwaardige huisdiervoeding die een zeer belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid en het welzijn van onze huisdieren.

Is zelfbereide voeding een goed alternatief voor kant-en-klare diervoeding?

Tenzij je een maaltijdplan hebt opgesteld met een veterinair voedingsdeskundige*, bestaat er een groot risico dat je huisdier niet de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Er is gebleken dat in 95% van alle gevallen bij het volgen van recepten van websites/boeken over diervoeding, of zelfs diergeneeskundige studieboeken, minstens één essentiële voedingsstof ontbreekt. Hoewel het niet onmogelijk is om uitgebalanceerde, zelfbereide voeding te geven, laten deze cijfers zien dat het ingewikkeld is.
Af en toe een zelfbereide maaltijd geven kan geen kwaad en is leuk voor zowel hond en kat, als eigenaar. Echter, abrupte voedingsovergangen kunnen wel tijdelijk problemen met de ontlasting (zoals diarree) veroorzaken. Let wel op dat je je huisdier niet iets geeft dat giftig voor hem is, voorbeelden hiervan zijn uien, knoflook, rozijnen, druiven, chocola, avocado’s en bepaalde noten.

*Een veterinaire voedingsdeskundige is iemand die na een studie tot dierenarts nog een specialisatie op het gebied van voeding gedaan heeft. Vraag in eerste instantie uw dierenarts om advies en indien nodig kan die u verder verwijzen

Is een vegetarisch dieet veilig voor honden en katten?

Een kat is een echte carnivoor, met zeer specifieke eisen op voedingsgebied. Voor je je kat vegetarische voeding wil geven, zou het goed zijn om advies in te winnen bij een veterinaire voedingsdeskundige. Honden zijn omnivoren die zich voldoende kunnen aanpassen aan een uitgebalanceerd vegetarisch dieet. Er zijn meerdere soorten ‘volledig’ vegetarische hondenvoeding op de markt en voor de meeste eigenaren is dit de meest veilige keuze wanneer ze vegetarisch willen voeren. Voor zowel honden als katten geldt dat het verstandig is de opties te bespreken met een veterinaire voedingsdeskundige* en daarbij te kijken naar de individuele behoeften van het huisdier.

*Een veterinaire voedingsdeskundige is iemand die na een studie tot dierenarts nog een specialisatie op het gebied van voeding gedaan heeft. Vraag in eerste instantie uw dierenarts om advies en indien nodig kan die u verder verwijzen

Wat betekent ‘volledig’ op de verpakking van de huisdiervoeding?

De term ‘volledig diervoeder’ is een juridische definitie. ‘Volledig’ betekent dat het product alle voedingsstoffen bevat die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven, wanneer gevoed zoals aangegeven. ‘Aanvullende’ huisdiervoeding bestaat ook. Dit betekent dat hieraan andere voeding moet worden toegevoegd om de juiste totale voedingswaarde voor het dier te bereiken, denk bijvoorbeeld aan een hondenkoekje of snack.

Waarom kan ik mijn huisdieren niet dezelfde voeding geven?

Alle dieren hebben behoefte aan hun eigen specifieke voeding. Vogels en knaagdieren moeten bijvoorbeeld de juiste granen krijgen, gemengd volgens precieze formules en aangevuld met de noodzakelijke vitaminen en mineralen. Vissen en schildpadden hebben daarentegen volledige voeding nodig in de vorm van snippers of korrels. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft ook elke knaagdierensoort zijn specifieke voedingsvereisten. Een hamster heeft bijvoorbeeld veel eiwitten nodig (vlees). Voor cavia’s is vitamine C in de voeding onmisbaar, het zit daarom ofwel standaard in het caviavoer of het wordt aangeboden in de vorm van vitaminesupplementen. Uitgebalanceerde voeding voor katten of honden kan worden bereikt via een uitgebalanceerde combinatie van onder andere vlees en dierlijke (bij)producten, granen, en groenten, aangevuld met een premix. Hiermee wordt voorzien in hun behoefte aan eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitaminen. Bovendien zijn de voedingsvereisten van een dier afhankelijk van zijn omvang, leeftijd en activiteit. Een jachthond krijgt niet dezelfde voeding als een huishond, net zoals een puppy andere voeding krijgt dan een hond op leeftijd. Honden hebben behoefte aan een zorgvuldig evenwicht tussen bijvoorbeeld calcium/fosfor en voldoende vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden. Vetten en oliën zijn een belangrijke bron van energie vooral voor actieve, grote honden. Eiwit is noodzakelijk voor sterke spieren. Katten hebben bijna tweemaal zo veel eiwit nodig als honden.

Kan ik mijn hond of kat kliekjes geven?

De gezondheid van je huisdier wordt medebepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten voor huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Zo kunnen kliekjes of voedsel dat niet bedoeld is voor huisdieren door de onevenwichtige samenstelling soms zelfs tot ziektes leiden (zoals bijvoorbeeld overgewicht, spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nieraandoeningen en botproblemen) en daarmee zelfs het leven van huisdieren verkorten.

Hoe kijkt de sector eigenlijk naar kwaliteit en veiligheid van haar producten?

Huisdiervoeding is sinds 1970 gereguleerd in een uitgebreid kader van Europese wet- en regelgeving. In Nederland wordt op de naleving hiervan toegezien door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Voedselveiligheid heeft bij de leden van de NVG de hoogste prioriteit. Wij
zijn als leden van de NVG voorstander van een dergelijk kader, dat rekening houdt met de specifieke aard van de sector en zijn producten. De NVG werkt via haar Europese moederorganisatie (FEDIAF) nauw samen met de Europese overheden om veilige en uitgebalanceerde huisdiervoeding te blijven
garanderen. Bovendien gaan de door de FEDIAF zelf ontwikkelde normen Voedingsnormen voor honden en katten, Voedsel veiligheid en Etikettering van huisdiervoeding) verder dan de Europese wetgeving en vullen deze nog verder aan. De Europese commissie evalueerde en ondersteunt deze normen.

Hoe borgt u de veiligheid en kwaliteit van uw producten?

Dat doen we door als sector te voldoen aan de strenge Europese wet- en regelgeving. Hierop wordt toegezien door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bovendien hebben we via onze Europese moederorganisatie (FEDIAF) extra normen ontwikkeld in aanvulling op de wetgeving.

Staan producenten ook in voor de kwaliteit en veiligheid van de andere schakels in de diervoedingsketen?

Ook alle toeleveranciers van NVG leden moeten aan de EU regelgeving voldoen. Huisdiervoeding die buiten de EU wordt geproduceerd voor de Nederlandse markt dient eveneens aan de EU regelgeving te voldoen en alle importeurs zijn verantwoordelijk de EU regelgeving aan te houden.

Hoe garandeert de sector de kwaliteit en veiligheid van de hele keten?

De EU heeft exact gereguleerd welke grondstoffen voor huisdiervoeding kunnen worden gebruikt. Alle (dierlijke) ingrediënten in fabrieksmatig bereide huisdiervoeding zijn veilige, kwalitatief goede grondstoffen die door alle schakels in de keten zijn behandeld en vervaardigd in overeenstemming met deze Europese bepalingen. Daar ziet de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit op toe. Daarnaast moeten alle additieven voor huisdiervoeding door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) worden goedgekeurd.

Wie houdt er toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de diervoedingsproducten?

Dat gebeurt door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Daarnaast keurt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) de veiligheid van de additieven in huisdiervoeding.

Voldoet fabrieksmatig geproduceerde diervoeding aan de juiste voedingsbe hoefte van een individueel huisdier?

Iedere diersoort heeft zijn specifieke behoefte aan voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Uitgebalanceerde voeding voor huisdieren bevat een precieze dosering van ingrediënten, waarmee wordt voorzien in hun behoefte, zoals aan eiwitten, vetten, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Fabrieksmatig bereide huisdiervoeding wordt daarom op basis van wetenschappelijk onderzoek zeer zorgvuldig samengesteld om de optimale hoeveelheden en de juiste balans van benodigde voedingsstoffen te kunnen aanbieden. De NVG-leden werken volgens de FEDIAF-richtlijnen, waarin op gedetailleerd niveau de nutritionele behoeften van huisdieren in hun verschillende levensstadia zijn beschreven. Meer informatie vind u op de website van de NVG. FEDIAF wordt in het opstellen van haar richtlijnen geadviseerd door een groot aantal toonaangevende Europese en Nederlandse wetenschappers op het gebied van huisdiervoeding.

Wat zijn dierlijke bijproducten in huisdiervoeding?

Diervoeding moet alle essentiële voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor huisdieren. Voedingsstoffen die zij in de natuur verkrijgen door het eten van het gehele dier. Bij diervoeding kunnen essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen worden geleverd
door het opnemen van orgaanvlees en karkas, of vet van dierlijke oorsprong. Deze voedingsstoffen worden dierlijke bijproducten genoemd. Vlees en dierlijke bijproducten is een verzamelnaam en verwijst naar vlees en andere materialen van dieren, waaronder hart, long, nier, pens of karkas. Bijproducten zijn dus absoluut geen (dierlijk) afval en het gebruik ervan wordt door wetgeving gereguleerd. Zo is bijvoorbeeld het verwerken van darminhoud als dierlijk bijproduct niet toegestaan.

Is er toezicht op het gebruik van dierlijke bijproducten in huisdiervoeding?

Er zijn duidelijke en transparante EU-regels over de aard van dieren en dierlijke materialen die kunnen worden gebruikt in voedsel voor huisdieren. Alleen materialen van dieren die voor humane consumptie geschikt zijn op het moment van het slachten zijn toegestaan. Dit betekent dat al het
vlees en dierlijke bijproducten dat wordt gebruikt in diervoeding afkomstig is uit precies dezelfde voedselketen als het vlees dat wordt aangewend voor menselijke consumptie. Er is specifieke EU-wetgeving met betrekking tot de definitie van en de kwaliteit van vlees en dierlijke derivaten
waaraan onze industrie uiteraard voldoet.

Hoe komt het dat er soms maar 4% kip in een product lijkt te zitten, terwijl er dan toch op staat “met kip”?

De huisdiervoedingsbranche heeft de afspraak gemaakt dat als je bijvoorbeeld “met kip” belooft op de verpakking, dat er dan 4% grondstoffen van kip in het product moet zitten. Wij gaan hier verder dan de levensmiddelenbranche waar vaak geen grenzen zijn vastgelegd. De toepassing van de huidige richtlijnen (vermelding van 4%) op de etiketten wordt wel eens verkeerd begrepen. In de praktijk bevat huisdiervoeding veel meer dan 4% dierlijke bijproducten. Het zou moeilijk zijn om aan de voedingsbehoeften van huisdieren te voldoen, wanneer de hoofdmaaltijd van dit huisdier slechts 4% vlees en dierlijke bijproducten zou bevatten.

Hoe komt het dat huisdiervoeding lang houdbaar is?

De diervoederbranche gebruikt dezelfde technologieën als binnen de levensmiddelen industrie om de houdbaarheid van onze producten te garanderen. Conserveren kun je door een product te drogen of door het met hitte te steriliseren. Om een lange houdbaarheid te garanderen maakt de huisdiervoedingsindustrie ook gebruik van goede verpakkingen en door de EU toegelaten additieven. Deze additieven kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat een product ranzig wordt, wat een nadelige invloed op de gezondheid van het dier zou hebben. Alle additieven zijn door de EFSA (Europese Voedsel Veiligheids Agentuur) goedgekeurd en veilig bevonden voor huisdieren.

Is industrieel geproduceerde (huis)diervoeding goede diervoeding?

Absoluut. Fabrieksmatig bereide huisdiervoeding vormt namelijk een complete maaltijd* en wordt op basis van wetenschappelijk onderzoek zeer zorgvuldig samengesteld om de optimale hoeveelheden en de juiste balans van benodigde voedingsstoffen te kunnen aanbieden. Het is bijvoorbeeld niet eenvoudig een soortgelijk product zelf thuis te maken zonder dat het risico bestaat dat bepaalde voedingstoffen op de lange termijn ontbreken of in een te hoge concentratie worden aangeboden.

Hoe komt het dat mijn dier huisdiervoeding zo lekker vindt?

In zowel droog als natvoer zitten in vrijwel de meeste gevallen grondstoffen van dierlijke oorsprong (eiwit en vet) die aan de positieve smaak van een product bijdragen. In de praktijk bevatten voeding voor huisdieren veel meer dan 4% dierlijke bijproducten. Het zou moeilijk zijn om aan de voedingsbehoeften van huisdieren te voldoen, wanneer de hoofdmaaltijd van dit huisdier slechts 4% vlees en dierlijke bijproducten zou bevatten.

Zijn duurzaam en kleinschalig geproduceerde huisdiervoeding beter voor de huisdieren?

Alle producenten die aangesloten zijn bij de NVG produceren op grond van de standaarden (voedselveiligheid, voedingsnormen en etikettering) die gelden voor de huisdiervoedingsindustrie. Verschillen kunnen bestaan in de receptuur en de keuze voor bepaalde grondstoffen. Fabrieksmatig bereide huisdiervoeding vormt namelijk een complete maaltijd* en wordt op basis van
wetenschappelijk onderzoek zeer zorgvuldig samenges teld om de juiste balans van benodigde voedingsstoffen te kunnen aanbieden.

Wat vindt u van consumenten die zelf voeding maken voor hun huisdieren?

Uiteindelijk kiest iedere consument zelf. Fabrieksmatig bereide huisvoeding bevat uitgebalanceerde ingrediënten die garanderen dat het huisdier de voedingstoffen krijgt die het nodig heeft. Het zelf samenstellen van huisdiervoeding is daarom moeilijker en voor het gebruik van verse slachtproducten in onze leefomgeving (keuken) is een hoge mate van hygiëne noodzakelijk.

Is industrieel geproduceerde huisdiervoeding ook duurzaam?

Producenten van huisdiervoeding maken gebruik van dierlijke ingrediënten die afkomstig zijn van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie en overblijven nadat andere ingrediënten zijn aangewend voor de humane voedselketen. Zij maken van deze hoogwaardige ingrediënten iets bijzonder waardevols, namelijk voeding die onze huisdieren gezond houdt. Dat is een duurzaam gebruik van bijproducten.Natuurlijk is het aan onze individuele leden om beleid te voeren op dit punt. Wij zijn ons als sector bewust van onze verantwoordelijkheid voor het samen met overheid en bevolking beschermen van het milieu tegen onomkeerbare schade. Bovendien zijn wij zeer betrokken bij het welzijn en de gezondheid van dieren. Wij verwelkomen dan ook positieve veranderingen op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn.

Is het voeren van rauwe huisdiervoeding gezond?

Barf staat voor ‘Bones And Raw Food’ en is het voeren van rauwe voeding. In het geval van een dieet waarbij rauw vlees en botten worden gevoerd en de voeding door de huisdiereigenaar zelf wordt samengesteld, bestaat er helaas een reële kans dat dit exclusieve dieet niet voldoet aan de nutritionele behoeften van het huisdier en daarmee gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Aan de eigenaren die ervoor kiezen om een dergelijk dieet te voeren, adviseren wij om zich vooraf goed te laten adviseren door een dierenarts, of een deskundige op het gebied van huisdiervoeding.

Er wordt ook rauwe huisdiervoeding door fabrikanten op de markt gebracht. Net als alle fabrieksmatig bereide huisdiervoeding, moet ook deze voeding aan strikte regelgeving voldoen en wordt dit voer uitgebreid getest om risico’s te minimaliseren. Fabrieksmatig bereid compleet rauwe diervoeding voldoet aan de nutritionele behoeften van het huisdier en fabrikanten zijn altijd bereid advies over hun producten te geven.

Uiteraard moet altijd zeer zorgvuldig worden omgegaan met rauw vlees om risico’s voor de gezondheid van zowel mens als dier (denk bijv. salmonellabesmetting) te beperken.

NB: alle opmerkingen in dit document zijn van toepassing op zowel complete huisdiervoeding als op
aanvullend huisdiervoeding (zoals tussendoortjes). Aanvullend huisdiervoeding voldoet aan dezelfde
EU regelgeving met dat verschil dat aanvullend diervoeding geen complete maaltijd is.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...