Gezonde huisdieren

Gezonde huisdieren besparen hun baasjes veel zorgen en kosten. Het welzijn van onze huisdieren wordt mede bepaald door de juiste voeding. De voedingsvereisten van huisdieren zijn anders dan bij mensen en verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Onevenwichtige voeding die bestaat uit kliekjes en te vet voedsel kan tot verschillende aandoeningen leiden (overgewicht, spijsverteringsproblemen, slechte leverfunctie, nierinsufficiëntie en botproblemen). Anders gezegd, wordt het leven van het dier erdoor verkort.

Invloed van voeding op de gezondheid van je dier

Uitgebalanceerde voeding voor katten of honden kan worden bereikt via een precieze dosering van vlees, granen en groenten. Hiermee wordt voorzien in hun behoefte aan aminozuren, koolhydraten, eiwitten, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Bovendien zijn de voedingsvereisten van een dier afhankelijk van zijn omvang, leeftijd en bewegingsniveau. Een jachthond krijgt niet hetzelfde voer als een huishond, net zoals een puppy ander voer krijgt dan een hond op leeftijd. Honden hebben behoefte aan een zorgvuldig evenwicht tussen calcium/fosfor en voldoende vitamine D voor sterke botten en gezonde tanden. Vetten en oliën zijn een belangrijke bron van energie vooral voor actieve, grote honden. Eiwit is noodzakelijk voor sterke spieren. Katten hebben bijna tweemaal zo veel eiwit nodig als honden! Vitamine A is noodzakelijk, maar in een zeer precieze hoeveelheid. Te veel lever (rijk aan vitamine A) kan schadelijk zijn. Bij een verkeerde essentiële vetzurenbalans verliest een kattenvacht zijn glans. Taurine, een vitamineachtige stof, is onmisbaar voor het voorkomen van oog- en hartziekten.

Lees hier onze factsheets over gezonde voeding.

Soorten huisdieren

Wie aan huisdieren denkt, denkt meteen aan honden en katten. Maar in de huisdierenwereld zijn dit slechts twee van de populaire favorieten. Vogels, vissen en schildpadden hebben al even toegewijde baasjes. Net als de gezelschapsdieren kanaries, parkieten en papegaaien. Exotische vissoorten bieden ontspanning en onder de kleine huisdieren, vaak zeer geliefd bij kinderen, vinden we bijvoorbeeld hamsters, cavia’s en konijnen. Al deze leden van onze huisdierenpopulatie hebben uiteraard ieder behoefte aan hun eigen specifieke voeding.

Vogels en knaagdieren moeten de juiste granen krijgen, gemengd volgens precieze formules en aangevuld met de noodzakelijke vitaminen en mineralen. Vissen en schildpadden hebben volledige voeding nodig in de vorm van snippers of pellets of eventueel in de vorm van natuurlijke producten. De grondstoffen moeten met zorg worden geselecteerd en verwerkt. Bovendien lopen de eetgewoonten van vissen afhankelijk van hun oorsprong sterk uiteen. Er zijn ontelbare vissoorten, afkomstig uit alle vijf werelddelen, en veel daarvan hebben hun eigen, specifieke voedingsvereisten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft elke knaagdierensoort zijn specifieke voedingsvereisten. Een hamster heeft bijvoorbeeld veel eiwitten nodig (vlees), terwijl een dwergkonijn uitsluitend plantaardig voedsel eet. Voor cavia’s is vitamine C in de voeding onmisbaar aangezien ze die niet kunnen synthetiseren. Het zit daarom ofwel standaard in het caviavoer of het wordt aangeboden in de vorm van vitaminesupplementen.

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)

Het vergt wetenschappelijke kennis en ervaring om onze huisdieren van de juiste voeding te voorzien. Alle NVG-leden hebben deze ruimschoots in huis: zij ontwikkelen, produceren en leveren veilige en goede voeding voor onze huisdieren. De voorgeschreven porties worden daarbij aangepast op de behoeften van het soort huisdier. Of het nu gaat om een dagelijkse portie (volledige voeding) of in combinatie met andere voeding dat wordt gebruikt (aanvullende voeding): fabrieksmatig bereide huisdiervoeding bevat alle bestanddelen in zorgvuldig beschreven verhoudingen voor een gezond leven voor je huisdier.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...