Corona

Informatie rondom de coronapandemie

Op deze pagina houden wij graag voor onze leden de highlights bij van de adviezen rondom het coronavirus. Dit is een combinatie van algemene en branchespecifieke communicatie. De meest actuele informatie over het virus en wat je als werkgever kunt doen, is te vinden op de websites van het RIVM en VNO-NCW.

Graag vragen wij ook je bijzondere aandacht voor de speciale coronapagina van de NVWA. Hier vind je actuele informatie over de gevolgen van het coronavirus voor de dienstverlening aan ondernemers en het toezicht van de NVWA.

Petfoodbranche en corona

Een van de meeste gestelde vragen is: is de petfoodindustrie een essentiële sector met cruciale beroepen? Er wordt hard gewerkt door o.a. FND om hierover duidelijkheid te krijgen van het ministerie van LNV.  

Onze juristen zijn van mening dat dit echter wel het geval is en wel op basis van onderstaande redenatie: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst. Volgens ‘Dikke Van Dale’ woordenboek betekent voedsel: alles wat mensen en dieren kunnen eten en drinken. Hierdoor valt de petfoodindustrie onder de cruciale beroepen, evenals het vervoer hiervan.

Het ministerie van LNV heeft bevestigd dat de productie van diervoeding onder de brede voedselketen valt die is opgenomen op de lijst cruciale beroepen.

Ondersteuning

We kunnen ons voorstellen dat maatregelen van de overheid en de gevolgen van de crisis veel vragen bij jullie oproepen. 

Handige websites

Adviezen Rijksoverheid voor huisdiereigenaren 

Uit voorzorg geeft de Rijksoverheid adviezen voor de omgang met alle huisdieren waarmee geknuffeld wordt.

Q&A over corona

Het RIVM heeft een speciale pagina met vragen en antwoorden over het coronavirus.

Veiligheid op de werkvloer

VNO-NCW heeft een speciale pagina over dit onderwerp of download de brochure van VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN over dit onderwerp. 

KvK coronaloket

Op dit moment verandert onze wereld met de dag door het coronavirus. De impact op het bedrijfsleven is groot. Op de website van het KVK Coronaloket vind je veelgestelde vragen, de meest actuele regelingen en slimme tips. Het loket is ook telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren.

Bekijk hier de informatie van de KvK

Wegwijzer KvK

Het coronavirus kan gevolgen hebben voor je bedrijf en werknemers. Je kan je voorbereiden op mogelijke bedrijfsrisco’s. Op deze pagina van de Kamer van Koophandel (het Ondernemersplein) lees je waar je rekening mee kunt houden. En bij welke overheidsorganisaties je terechtkunt voor advies of om zaken te regelen.

Werkgeversinfo en werknemersvragen

Het is nu mogelijk om uitstel te vragen voor aanslagen en allerlei soorten belastingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld loonbelasting, inkomstenbelasting, omzetbelasting. Maar ook aan de milieubelastingen, zoals energiebelasting, afvalstoffenbelasting en belasting op leidingwater.

Lobby noodpakket VNO-NCW

VNO-NCW en MKB Nederland zetten in op een noodpakket voor ondernemers ten gevolge van de uitbraak van het coronavirus. Het uitgangspunt is dat ondernemers zo min mogelijk (permanente) schade moeten ondervinden van de uitbraak van dit virus (dit is een externe omstandigheid die niet onder het normale ondernemersrisico valt.

NOW (voorheen werktijdverkorting)

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) vervangt de werktijdverkorting (WTV), deze is ingetrokken. Werkgevers kunnen met de nieuwe regeling een aanvraag indienen voor een ‘substantiële tegemoetkoming in de loonkosten’, en hiervoor van het UWV een voorschot ontvangen.

Hieronder staan enkele websites die meer uitleg geven over werktijdverkortingregeling.

WAB coulanceregeling verlengd

In het kader van de coronacrisis verlengt de Belastingdienst de coulanceperiode voor het schriftelijk vastleggen van vaste arbeidscontracten. Werkgevers krijgen daar nu 3 maanden langer voor, tot 1 juli. Volgens de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans moeten werkgevers controleren of een arbeidscontract aan de administratieve eisen voor de lage WW-premie voldoet. Voor vaste contracten betaal je meestal de lage WW-premie, mits het geen oproepcontract is, het contract schriftelijk is vastgelegd en door werkgever en werknemer is ondertekend. Voor andere contracten geldt de hogere WW-premie.

Ook wordt de bepaling herzien die regelt dat werkgevers met terugwerkende kracht de hoge WW-premie moeten betalen als personeel meer dan 30% werkt bovenop de contracturen. De regeling zou anders nadelig kunnen uitvallen voor werkgevers die het extra druk hebben, zoals in supermarkten en de zorg, aldus de Belastingdienst.

Gerelateerd nieuws/blogs

24 maart 2021

Tips voor het nemen van huisdieren tijdens de coronacrisis

10 februari 2021

Coronacrisis zorgt voor piek in huisdierenbezit

27 maart 2020

Geen aanwijzigingen dat huisdieren een rol spelen bij verspreiding coronavirus

19 maart 2020

Open brief FEDIAF: houd dierenwinkels open

Wellicht vind je dit ook interessant:

Wetgeving en zelfregulering

Wetgeving

Wetgeving en zelfregulering

Zelfregulering

Wetgeving en zelfregulering

Voedingsvereisten

Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

Contact met NVG

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
Stephensonweg 14
4207 HB Gorinchem

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.