Naar circulaire petfood verpakkingen

Naar circulaire Petfood Verpakkingen

De rol van petfood verpakkingen

Petfood verpakkingen spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid en het behouden van de voedingskwaliteit van diervoeding. Verpakkingen geven huisdiereigenaren ook belangrijke feitelijke en wettelijke informatie over het voedsel dat zij voor hun huisdier aanschaffen. 
Verpakkingen van diervoeding is beschikbaar in verschillende soorten, zoals maaltijdzakjes, blikjes, grotere zakken en schaaltjes. Er worden diverse materialen gebruikt in de productie, variërend van papier en karton tot plastic en aluminium. Fabrikanten kiezen zorgvuldig de beste optie om versheid, hygiëne, veiligheid en duurzaamheid te garanderen. 

Duurzame verpakking

De leden van NVG staan volledig achter het verminderen van de negatieve impact van verpakkingen op het milieu. De industrie boekt vooruitgang in het reduceren en optimaliseren van het gebruik van verpakkingsmaterialen, het vinden van duurzame alternatieven voor niet-recyclebaar plastic en het verhogen van het gebruik van gerecycled materiaal. Deze inspanningen maken deel uit van onze actieve bijdrage aan het bestrijden van klimaatverandering en het verminderen van afval.

Stappen richting een Circulaire Economie 

Als dierenvoedingsindustrie geloven wij dat het waarborgen van een hoog niveau van voedselveiligheid en het voorkomen van afval centrale doelstellingen moeten zijn in de transitie naar een circulaire economie.  

  1. Levenscyclusbenadering  
    We ondersteunen maatregelen om verpakkingen te verminderen en te verbeteren, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en een levenscyclusbenadering. Dit erkent de rol van verpakkingen in het beschermen van de veiligheid van diervoeding en het verminderen van afval. 
  2. Definitie van recyclebaarheid  
    Er vinden diverse innovaties plaats om verpakkingen te vereenvoudigen en zo de recycleprestaties te verbeteren. Er is behoefte aan een gemeenschappelijke EU-definitie van recyclebaarheid, gebaseerd op het potentieel van het verpakkingsmateriaal om gerecycled te worden, rekening houdend met bestaande en opkomende technologieën en infrastructuur. 
  3. Infrastructuur voor sorteren en recyclen van plastic  
    Verzameling, sorteer- en recyclingtechnologieën en infrastructuur moeten in de hele EU verder ontwikkeld worden om te voldoen aan gemeenschappelijke minimumeisen voor kwaliteit. Er moeten regels worden opgesteld voor de veilige recycling van andere kunststofmaterialen dan PET voor voedselverpakkingen. Het betrekken van consumenten bij een meer circulaire economie kan worden ondersteund door afvalbeheer. De diervoedingsindustrie verwelkomt het voorstel om een EU-etiketteringssysteem te ontwikkelen dat het sorteren van verpakkingsafval verbetert en daarmee de betrokkenheid van consumenten stimuleert. 
  4. Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (EPR)
    In verschillende EU-landen bestaan er reeds EPR-regelingen. Producenten binnen deze regelingen zijn verantwoordelijk voor het beheer van afval, waaronder de inzameling, sortering en verwerking van gerecycleerde producten. EPR-regelingen moeten versterkt worden om de inzameling en sortering van verpakkingsafval te verbeteren. 
  5. Gerecycled plastic voor petfood verpakkingen
    Het verhogen van het gerecyclede materiaal in producten is cruciaal voor een circulaire economie. Daarom is het belangrijk dat gerecyclede kunststofmaterialen, die gebruikt worden in verpakkingen die in contact komen met voedsel, veilig en beschikbaar zijn voor de diervoedingsindustrie. 
  6. Milieuclaims
    Milieuclaims op producten moeten transparant en betrouwbaar zijn en, waar mogelijk, gebaseerd zijn op de Product Environmental Footprint-methode. In 2018 ontwikkelde FEDIAF de Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) voor diervoeding, die werd goedgekeurd door de Europese Commissie. Deze officieel aangenomen methode biedt duidelijke richtlijnen voor het berekenen van de milieuvoetafdruk van diervoeding voor honden en katten – van ‘wieg tot graf’. 

           

          Deel deze pagina

          Gerelateerd nieuws/blogs

          1 juli 2024

          "Je ontkomt er niet aan om stappen te zetten richting een duurzamere toekomst

          Themasessie NVG
          10 oktober 2023

          Terugblik themasessie Duurzaamheid

          Wellicht vind je dit ook interessant:

          Duurzaamheid

          De EU Green Deal

          Duurzaamheid

          Mycoproteïnen

          Wetgeving en zelfregulering

          Veiligheid en kwaliteit

          Vragen of opmerkingen? Stuur ons een email

          Contact met NVG

          Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG)
          Postbus 1015
          4200 CA Gorinchem 

          Op de hoogte blijven?

          Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn. 

          © 2002 - 2024 | Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren 

          Privacybeleid Disclaimer Cookiebeleid Cookievoorkeuren