De juiste voeding kiezen voor uw huisdier

De juiste voeding kiezen voor uw huisdier

Huisdiereigenaren hebben vandaag de dag veel keuze uit industrieel geproduceerde diervoeding om zo hun honden en katten gelukkig en gezond te houden. Dit diverse aanbod betekent dat eigenaren voor de voeding en productvorm kunnen kiezen die bij het dier passen.

Huisdieren zijn individuen op zich en eigenaren besluiten welke voeding het best bij een bepaalde situatie past. Hierbij kijkt de eigenaar naar de leefstijl, levensfase (puppy, kitten of volwassen dier), de voorkeuren van het dier en hoe actief de kat of hond is. Wat voor eigenaren evengoed meeweegt is het gemak, de kosten, diversiteit en geschiktheid van diverse beschikbare voeding. Het belangrijkste is dat aan de voedingsbehoefte van het huisdier wordt voldaan; er is niet één bepaalde wijze om uw dier te voeden. In veel gevallen mixen eigenaren verschillende typen voedsel en dat is prima.

Houd daarbij wel rekening met een aantal belangrijke punten omtrent diervoeding:

»     De voeding moet voorzien in de juiste hoeveelheid, balans en beschikbaarheid van voedingsstoffen om te voldoen aan de behoeften van uw huisdier. Dit voor de mentale en fysieke gezondheid van het dier. Kijk op de verpakking om te checken hoe compleet de voeding is;

»     Het aangeboden voedsel moet goed geconcentreerd zijn, zodat uw kat of hond een normale hoeveelheid moet eten om de benodigde voedingstoffen binnen te krijgen. Kijk daarnaast naar de verteerbaarheid zodat uw huisdier goede ontlasting heeft; dit maakt het opruimen makkelijker;

»     Hoe lekker uw dier het eten vindt, is ook een belangrijke overweging. Zo weet u zeker dat de voeding opgegeten wordt; eten dat blijft staan heeft geen voedingswaarde. Etenstijd zou een leuke gebeurtenis moeten zijn, voor zowel het dier als diens eigenaar.

Voeding moet voorzien in het volgende:

»   Energie (gemeten in calorieën of joules) die de hond of kat nodig heeft voor het functioneren van de spieren om te bewegen, om zichzelf warm te houden en tal van andere lichaamsfuncties;

»   Proteïnen en andere voedingstoffen om te groeien, voor de voortplanting en het herstel van weefsels;

»   Vetten voor energie en essentiële vetzuren;

»   Vitaminen, mineralen en andere micro-voedingsstoffen om deze processen te reguleren;

»   Vers, schoon water moet altijd beschikbaar zijn;

Industrieel geproduceerde diervoeding biedt veel keuze om uw dier een compleet en gebalanceerd te geven op veilige en gemakkelijke wijze. Ook kunnen eigenaren kiezen voor diverse smaken en texturen om zo verstoring van de spijsvertering te voorkomen.

Door de jaren heen verandert de voedingsbehoefte van uw huisdier door diverse factoren: leeftijd, hoe actief het dier is, voortplantingsstatus, de omgeving en hoe het staat met de gezondheid van uw dier. Om tegemoet te komen aan de individuele wensen van een dier, is het belangrijk dat de eigenaar gebalanceerde voeding kiest die voorziet in de juiste hoeveelheid energie en essentiële voedingstoffen. Dit in een hoeveelheid die uw huisdier daadwerkelijk opeet.

Omdat dieren vooral eten om voldoende calorieën binnen te krijgen, is het belangrijk dat de balans tussen energie (calorieën) en essentiële voedingstoffen gewaarborgd wordt.

Dit is wat bedoeld wordt met ‘compleet en gebalanceerde’ voeding. De keuze van voeding voor hond of kat is persoonlijk. Hoewel diverse factoren meespelen, zijn dit de meest bekende overwegingen:

Meest bekende verwegingen voor de keuze van voeding

»     Voorkeur van een eigenaar voor bepaald voedseltype (blik, droog, semi-nat of een combinatie);

»     De voedingsgewoonten van het huisdier. Ieder huisdier is anders en heeft waarschijnlijk een voorkeur voor blikvoer, kant-en-klare rauwvoeding, zakjes of droogvoer. De meeste dieren waarderen een combinatie van deze soorten diervoeding;

»     Economische overwegingen en gemak.

Functionele voeding, traktaties en dieetvoeding

De laatste jaren is de ontwikkeling rondom traktaties en functionele levensmiddelen voor huisdieren ontzettend hard gegaan. Hier gaat het bijvoorbeeld om traktaties die helpen bij het trainen van uw puppy. Of gewoon als beloning voor uw hond of kat. Er is een grote diversiteit aan verrijkte voeding, droge voeding en traktaties die helpen bij een gezond gebit en haarballen bij katten. Daarnaast zijn er veel andere soorten gespecialiseerde voeding, traktaties en snacks beschikbaar voor uw huisdier.

Traktaties spelen een belangrijke rol bij het versterken van de band tussen eigenaar en huisdier en zijn daarnaast handig om uw dier te motiveren tijdens een training. Daarnaast hebben sommige traktaties prettige bijeffecten: ze dragen bij aan een goede algemene gezondheid.Traktaties mogen gedoseerd gegeven worden aan uw dier, aan de hand van specifieke voedingsrichtlijnen en passend binnen een gezond voedingsregime.

Dierenartsen hebben een uitgebreide collectie dieetvoeding op voorraad die ze voorschrijven wanneer uw dier speciale voedingsbehoeften heeft. Ook ondersteunt deze voeding de behandeling bij medische problemen. Uw dierenarts kan professioneel advies geven over de voeding en zorg voor uw huisdier.

Hoeveel heeft uw huisdier nodig?

De voedingsaanbevelingen zijn vrijwel altijd op de verpakking te vinden. Dit is al een goed startpunt voor eigenaren. Houd er echter rekening mee dat het om aanbevelingen gaan die dienen als algemeen advies.

Honden en katten variëren nogal in grootte, levensfase, hoe actief ze zijn en in welke omgeving ze leven. Het is dus belangrijk dat de eigenaar goed kijkt naar de lichaamsconditie van zijn of haar dier om zo in te schatten of er meer of minder voeding nodig is. Huisdieren passen zich snel aan en er zijn verschillende manieren om uw huisdier een succesvol dieet voor te schotelen. Bij twijfels kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts.

Er is een grote verscheidenheid aan kwalitatieve, industrieel geproduceerde diervoeding te verkrijgen via supermarkten, groothandels, dierspeciaalzaken, dierenartsen, tuincentra en webwinkels waardoor een huisdiereigenaar heel veel keus heeft. Deze voeding bieden een goede basis van het dieet van uw dier. Deze gebalanceerde voeding is gevarieerd, smakelijk, duurzaam, consistent en veilig zodat zowel dier als eigenaar tevreden kunnen zijn.

“Het diverse aanbod betekent dat eigenaren voor de voeding en productvorm kunnen kiezen die bij het dier passen. “

Download hier de factsheet

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...