Gezonde voeding voor honden en katten

Honden en katten hebben specifieke behoeftes op voedingsgebied die afhankelijk zijn van hun leeftijd, fysieke en geestelijke gezondheid en hoe actief ze zijn. Diervoeding moet de juiste balans van voedingsstoffen bevatten.
Diervoeding is compleet of aanvullend. Complete diervoeding voorziet in de volledige voedingsbehoefte van uw huisdier: het biedt alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. Aanvullende diervoeding (bijvoorbeeld snoepjes) is slechts bedoeld als onderdeel van het rantsoen. Het voldoet zonder aanvullingen niet aan de volledige voedingsbehoefte. Diervoederproducenten beschikken over veel expertise op het gebied van de voedingsbehoeftes van huisdieren waardoor zij complete diervoeding kunnen aanbieden met de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden, waarbij alle voedingsstoffen aanwezig zijn. Vaak werken zij samen met onafhankelijke wetenschappers op voedingsgebied of volgen ze richtlijnen die zijn opgesteld op basis van wetenschappelijke informatie.
De toenemende kennis op het gebied van diervoeding en voedseltechnologie heeft door de jaren heen veel invloed gehad op de diervoederindustrie. Het is voor dierenartsen en andere betrokkenen inmiddels een gegeven dat goede voeding een belangrijke bijdrage levert aan een langer, gezonder huisdierleven. 

Naast water zijn dit de vijf essentiële voedingsstoffen:

» Eiwitten
» Koolhydraten
» Vetten
» Vitaminen
» Mineralen
De eerste drie leveren de energie die uw huisdier nodig heeft voor bijvoorbeeld groei, spijsvertering, temperatuurregeling en, uiteraard, beweging.

Koolhydraten

Koolhydraten leveren het lichaam directe energie en worden opgeslagen in de lever en spieren als glycogeen. Het lichaam heeft energie nodig voor een aantal processen, zoals het metabolisme, de hersenwerking en het zenuwstelsel. Er is geen minimumhoeveelheid koolhydraten vastgesteld voor diervoeding, maar ze vormen een geconcentreerde bron van energie en voedingsvezels.
Er zijn twee soorten koolhydraten: verteerbare koolhydraten (zetmeel en suikers) die energie leveren en niet-verteerbare koolhydraten (vezels) die belangrijk zijn voor de stoelgang en de darmmotiliteit.

Vezels helpen verder bij het behouden van een gezond gewicht omdat ze weinig calorieën bevatten en bijdragen aan een verzadigd gevoel. Koolhydraten zitten met name in plantaardige ingrediënten als mais, gerst, erwten, rijst, tarwe en aardappels. Bronnen van voedingsvezels zijn onder meer gedroogde bietenpulp, tarwezemelen of schillen van sojabonen. Veel bronnen van koolhydraten bevatten ook andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vet of vitaminen.
Door het productieproces van malen en koken worden de koolhydraten makkelijker verteerbaar. Een genetische mutatie bij de voorouders van onze honden (ten opzichte van de wolf) stelt ze in staat te leven op een dieet dat rijk is aan zetmeel. Dit speelde een cruciale rol bij de vroege domesticatie.  Katten kunnen bovendien glucose opnemen uit hun voeding door het verteren van zetmeel. Een belangrijke uitzondering vormt de vertering van lactose (melksuiker). Huisdieren hebben minder lactase-enzymen, die nodig zijn om de lactose op te splitsen in enkelvoudige koolhydraten. 

Vetten
Vetten vormen een bron van essentiële vetzuren in diervoeding en zijn nodig voor de aanmaak van bepaalde hormonen en voor het onderhoud van celmembranen. Bepaalde vitaminen (A, D, E, K) worden alleen geabsorbeerd, opgeslagen en getransporteerd in vet. Vetten kunnen ook de smaak en textuur van diervoeding verbeteren voor een betere smaakbeleving. En uiteraard vormen ze een goede energiebron omdat ze ongeveer 2,5 maal zoveel energie leveren als eiwitten of koolhydraten. Vetten zijn daarom met name belangrijk voor dieren die een actief leven leiden. Bij veel dieren die binnen leven, moet daarentegen worden opgelet dat ze niet te veel energie binnenkrijgen zodat ze niet te zwaar of zelfs obees worden.

Vetten in diervoeding zijn afkomstig vanuit plantaardige en dierlijke bronnen.
Twee essentiële vetzuurfamilies zijn omega-3 en omega-6 (n-3 en n-6). Omega-3-vetzuren zijn nodig voor de celmembranen en werken ontstekingsremmend. Goede bronnen van omega-3-vetzuren zijn bijvoorbeeld vis en schaaldieren. Omega-6 speelt een belangrijke rol bij weefstelherstel en komt voor in plantaardige olie.

Mineralen en vitaminen
De belangrijkste mineralen die het lichaam nodig heeft, zijn calcium, fosfor, kalium, chloride en magnesium. De hoeveelheden sporenelementen die het nodig heeft, zijn veel kleiner. Dit zijn onder meer ijzer, koper en selenium.
Vitaminen zijn voedingsstoffen die nodig zijn in zeer kleine hoeveelheden. Ze helpen het lichaam bij het uitvoeren van vele processen. Honden en katten kunnen niet zelf alle vitaminen aanmaken die ze nodig hebben dus deze moeten ze uit hun voeding halen.
Mineralen en vitaminen zitten deels in de ingrediënten die ook de belangrijke voedingsstoffen proteïnes, koolhydraten en vetten leveren. De andere mineralen en vitaminen worden aan het recept toegevoegd.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...