Gematigd proteïnedieet beter voor dier en milieu
06
jul

Gematigd proteïnedieet beter voor dier en milieu

Proteïne is momenteel één van de hotste voedingsstoffen in de wereld van huisdieren, gevoed door het idee dat de wilde voorouders van onze huisdieren een proteïnerijk dieet consumeerden, met maar weinig koolhydraten. Maar nu blijkt uit recent onderzoek dat een proteïnerijk dieet niet alleen voordelen kent. Jennifer Adolphe, senior diervoedingsdeskundige bij Petcurean presenteert ‘Proteïne in Petfood: high or low, which way to go?’

Proteïne, stikstof en milieuschade
Proteïne is belangrijk voor dieren, en onmisbaar bij groei, ontwikkeling en weefselherstel. Proteïnen bestaan uit losse aminozuren die samen een keten vormen en zijn te vinden in zowel dierlijke als plantaardige voeding. Er zijn 10 essentiële aminozuren die katten en honden moeten eten, omdat hun lichamen deze zelf niet aanmaken.

Hoewel proteïnen door katten en honden gebruikt kunnen worden als bron van energie, heeft dat niet de voorkeur van de deskundige, vanwege de stikstof in proteïnen die moet worden verteerd en uitgescheiden als afvalstof. “Overtollig stikstofafval veroorzaakt milieuproblemen: vervuiling door voedsel – ook diervoer – is een wereldwijd, kostbaar, en moeilijk probleem. Meer plantaardig voedsel gebruiken, lager in de voedselketen, levert veel milieuvoordelen op. Een gematigd proteïnedieet, dat voldoet aan de behoefte aan aminozuren van huisdieren, zorgt voor een optimale gezondheid, terwijl de impact van onze voedselkeuzes op het milieu beperkt blijft”, zegt Adolphe.

Verantwoordelijk voor mens, dier en milieu
Adolphe vertelt: “De diervoedingsindustrie moet zich ervan bewust zijn dat we – naast het produceren van optimaal kwaliteitsvoer – verantwoordelijk zijn voor het welzijn van dier én milieu. We moeten onze voorzieningen slimmer gaan gebruiken, met de toenemende vraag aan proteïnerijk voedsel voor de mens, de veestapel en onze geliefde huisdieren.”

Over Jennifer Adolphe
Jennifer Adolphe startte haar carrière als voedingsdeskundige voor mensen, maar wist haar interesse in voeding te combineren met haar liefde voor dieren in een PhD in diervoeding aan de Western College of Veterinary Medicine in Canada. Ze is ervaren in klinische diëtetiek, consultancy en voedselproductie, en gebruikt haar kennis in de praktijk met haar eigen honden.

Bron: Petfoodmagazine

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...