FAQ

Veelgestelde vragen over dierenvoeding

De Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) vindt het belangrijk dat er feitelijk juiste informatie beschikbaar is over de productiewijze van diervoeding voor de Nederlandse markt. Wij staan als NVG voor een verantwoorde sector, die voldoet aan de hoogste hygiëne, veiligheids- en kwaliteitsnormen. Wij produceren hoogwaardige huisdiervoeding die een zeer belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid en het welzijn van onze huisdieren.

of vind uw vraag door op 1 van onderstaande categorieën te klikken:

Ingrediënten

Diervoeding moet alle essentiële voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor huisdieren. Voedingsstoffen die zij in de natuur verkrijgen door het eten van het gehele dier. Bij diervoeding kunnen essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen worden geleverd
door het opnemen van orgaanvlees en karkas, of vet van dierlijke oorsprong. Deze voedingsstoffen worden dierlijke bijproducten genoemd. Vlees en dierlijke bijproducten is een verzamelnaam en verwijst naar vlees en andere materialen van dieren, waaronder hart, long, nier, pens of karkas. Bijproducten zijn dus absoluut geen (dierlijk) afval en het gebruik ervan wordt door wetgeving gereguleerd. Zo is bijvoorbeeld het verwerken van darminhoud als dierlijk bijproduct niet toegestaan.

Categories: Etiket, Ingrediënten

Er zijn duidelijke en transparante EU-regels over de aard van dieren en dierlijke materialen die kunnen worden gebruikt in voedsel voor huisdieren. Alleen materialen van dieren die voor humane consumptie geschikt zijn op het moment van het slachten zijn toegestaan. Dit betekent dat al het
vlees en dierlijke bijproducten dat wordt gebruikt in diervoeding afkomstig is uit precies dezelfde voedselketen als het vlees dat wordt aangewend voor menselijke consumptie. Er is specifieke EU-wetgeving met betrekking tot de definitie van en de kwaliteit van vlees en dierlijke derivaten
waaraan onze industrie uiteraard voldoet.

De diervoederbranche gebruikt dezelfde technologieën als binnen de levensmiddelenindustrie om de houdbaarheid van onze producten te garanderen. Conserveren kun je door een product te drogen of door het met hitte te steriliseren. Om een lange houdbaarheid te garanderen maakt de huisdiervoedingsindustrie ook gebruik van goede verpakkingen en door de EU toegelaten additieven. Deze additieven kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat een product ranzig wordt, wat een nadelige invloed op de gezondheid van het dier zou hebben. Alle additieven zijn door de EFSA (Europese Voedsel Veiligheids Agentuur) goedgekeurd en veilig bevonden voor huisdieren.

Category: Ingrediënten

In zowel droog als natvoer zitten in vrijwel de meeste gevallen grondstoffen van dierlijke oorsprong (eiwit en vet) die aan de positieve smaak van een product bijdragen. In de praktijk bevatten voeding voor huisdieren veel meer dan 4% dierlijke bijproducten. Het zou moeilijk zijn om aan de voedingsbehoeften van huisdieren te voldoen, wanneer de hoofdmaaltijd van dit huisdier slechts 4% vlees en dierlijke bijproducten zou bevatten.

Category: Ingrediënten

Producenten van huisdiervoeding maken gebruik van dierlijke ingrediënten die afkomstig zijn van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie en overblijven nadat andere ingrediënten zijn aangewend voor de humane voedselketen. Zij maken van deze hoogwaardige ingrediënten iets bijzonder waardevols, namelijk voeding die onze huisdieren gezond houdt. Dat is een duurzaam gebruik van bijproducten.Natuurlijk is het aan onze individuele leden om beleid te voeren op dit punt. Wij zijn ons als sector bewust van onze verantwoordelijkheid voor het samen met overheid en bevolking beschermen van het milieu tegen onomkeerbare schade. Bovendien zijn wij zeer betrokken bij het welzijn en de gezondheid van dieren. Wij verwelkomen dan ook positieve veranderingen op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn.

Category: Ingrediënten

De vetten in diervoeding zijn dierlijke of plantaardige bronnen van essentiële vetzuren. Deze dragen bij tot de aanmaak van hormonen en het bestaan van celmembranen. Sommige vitaminen (A, D, E en K) kunnen alleen geabsorbeerd, opgeslagen en meegevoerd worden door vet. Vetten in voeding zorgen er daarnaast voor dat het eten een betere textuur krijgt en dat het lekkerder wordt. Daarnaast geven vetten 2,5 keer meer energie dan proteïnen en koolhydraten. Met name voor actieve dieren zijn vetten dus heel belangrijk. Aan de andere kant moeten we inderdaad voorzichtig zijn met het geven van vet aan bijvoorbeeld binnenhuisdieren om te voorkomen dat ze overgewicht krijgen.

Dit is wettelijk toegestaan. Daarnaast is ook de beschikbaarheid van grondstoffen van belang. Omdat gebruik wordt gemaakt van grondstoffen afkomstig van slachtdieren voor menselijke consumptie, is de beschikbaarheid van grondstoffen hiervan afhankelijk. Dit maakt dat de beschikbaarheid van grondstoffen kan fluctueren. Voor de gezondheid van het huisdier maakt het niet uit of de voedingsstoffen afkomstig zijn van kip, of rund etc., zolang zij maar in de juiste hoeveelheid in de voeding aanwezig zijn. Meer informatie over huisdiervoeding en de etiketten op huisdiervoeding, is te vinden op: https://www.nvg-diervoeding.nl/over-huisdiervoeding/factsheets/

Categories: Etiket, Ingrediënten

Net als onze eigen voeding is huisdiervoeding streng gereguleerd volgens de hoogste hygiëne-, veiligheids- en kwaliteitsnormen. Er zijn velen wetten opgesteld voor huisdiervoeding, die regelmatig worden herzien en aangepast op de laatste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. Een verzameling van deze wetgeving is opgenomen in dit document van onze Europese koepelorganisatie FEDIAF.

De ‘basis ingrediënten’ in huisdiervoeding worden in de wet aangeduid als ‘voedermiddelen’. Voedermiddelen dienen wettelijk gezien geregistreerd te zijn in ofwel de door de Europese Commissie vastgestelde Catalogus voor voedermiddelen, ofwel het Register van voedermiddelen.

In de door de Europese Commissie vastgestelde Catalogus voor voedermiddelen is een overzicht van toegestane voedermiddelen opgenomen. Staat een voedermiddel niet in deze Catalogus, dan staat het een producent van huisdiervoeding vrij om zelf een voedermiddel registreren in het Register van voedermiddelen. Een registratie van een voedermiddel in het Register, betekent niet dat dit voedermiddel ook automatisch is toegestaan, of veilig is voor gebruik.

Kortom, er bestaat geen uitputtende lijst waarin is vastgesteld welke voedermiddelen in pet food zijn toegestaan, omdat er continue nieuwe voedermiddelen kunnen worden toegevoegd aan het Register. Uiteraard moeten voedermiddelen wel voldoen aan de wettelijke eisen. Zo moeten bijvoorbeeld voedermiddelen van dierlijke oorsprong voldoen aan de voorwaarden zoals vermeld in de dierlijke bijproducten verordening. Producenten van petfood dienen de veiligheid van zowel voedermiddelen, als eindproducten, te kunnen aantonen en garanderen. In de FEDIAF Nutritional Guidelines is vastgelegd op welke manier voeding voor honden en katten moet worden geformuleerd.

Toevoegingsmiddelen (zoals bijvoorbeeld vitaminen), ook wel aangeduid als ‘additieven’, zijn niet hetzelfde als voedermiddelen en hiervoor gelden andere regels. Alle toevoegingsmiddelen die in huisdiervoeding gebruikt worden, moeten zijn goedgekeurd voor gebruik door de Europese Commissie.

Dit is een andere benaming voor dierlijke bijproducten.

Diervoeding moet alle essentiële voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor huisdieren. Voedingsstoffen die zij in de natuur verkrijgen door het eten van het gehele dier. Bij diervoeding kunnen essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen worden geleverd
door het opnemen van orgaanvlees en karkas, of vet van dierlijke oorsprong. Deze voedingsstoffen worden dierlijke bijproducten genoemd. Vlees en dierlijke bijproducten is een verzamelnaam en verwijst naar vlees en andere materialen van dieren, waaronder hart, long, nier, pens of karkas. Bijproducten zijn dus absoluut geen (dierlijk) afval en het gebruik ervan wordt door wetgeving gereguleerd. Zo is bijvoorbeeld het verwerken van darminhoud als dierlijk bijproduct niet toegestaan.

Category: Ingrediënten

Diermeel is een voedermiddel, ofwel ingrediënt, voor huisdiervoeding. Het wordt gemaakt door vlees en dierlijke bijproducten (link naar FAQ over dierlijke bijproducten maken) te vermalen en te drogen, zodat deze essentiële grondstoffen goed te verwerken zijn in huisdiervoeding.

Category: Ingrediënten

Dit is het proces dat gebruikt wordt om brokjes te maken. Allereerst worden de ingrediënten zorgvuldig gewogen en gemengd tot een deeg. Het deeg wordt verhit en door een matrijs geperst om verschillende vormen en groottes te verkrijgen. Dit proces wordt extrusie genoemd. In dit filmpje wordt  uitgelegd hoe huisdiervoeding gemaakt wordt.

Category: Ingrediënten

De ‘basis ingrediënten’ die in huisdiervoeding worden toegepast, worden in de wet aangeduid als ‘voedermiddelen’. Voedermiddelen dienen wettelijk gezien geregistreerd te zijn in ofwel de door de Europese Commissie vastgestelde Catalogus voor voedermiddelen, ofwel het Register van voedermiddelen.

In de door de Europese Commissie vastgestelde Catalogus voor voedermiddelen is een overzicht van toegestane voedermiddelen opgenomen. Staat een voedermiddel niet in deze Catalogus, dan staat het een producent vrij om zelf een voedermiddel registreren in het Register van voedermiddelen. Een registratie van een  voedermiddel in het Register, betekent echter niet automatisch dat dit voedermiddel ook is toegestaan, of veilig is voor gebruik.

Kortom, er bestaat geen uitputtende lijst waarin is vastgesteld welke voedermiddelen in pet food zijn toegestaan, omdat er continue nieuwe voedermiddelen kunnen worden toegevoegd aan het Register. Uiteraard moeten bijvoorbeeld voedermiddelen van dierlijke oorsprong wel voldoen aan de voorwaarden zoals vermeld in de dierlijke bijproducten verordening. Producenten van huisdiervoeding dienen de veiligheid van zowel voedermiddelen, als eindproducten, te kunnen aantonen en garanderen. In de FEDIAF Nutritional Guidelines is vastgelegd op welke manier voeding voor honden en katten moet worden geformuleerd.

Category: Ingrediënten

Load More

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...