Etiket

Duidelijkheid over het etiket

Complete huisdiervoeding bevat alle voedingsstoffen die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven. Deze voedingsstoffen zijn afkomstig van plantaardige en/of dierlijke grondstoffen. Op de etiketten van de voeding treft u exact aan welke ingrediënten of welke categorieën van ingrediënten de voeding bevat.

De etiketten op huisdiervoeding voldoen aan de geldende Europese wetgeving. Daarnaast heeft de Europese koepelorganisatie FEDIAF de “Richtlijn goede praktijk voor etiketteren” opgesteld. Deze richtlijn wordt door alle NVG leden toegepast en waarborgt een geharmoniseerde interpretatie en consistente consumenteninformatie. Bovendien is in deze richtlijn een speciale consumentengids opgenomen, waarin in gewone taal de betekenis wordt uitgelegd van de informatie op de productetiketten.

De etikettering van huisdiervoeding valt onder de EU-wetgeving voor alle diervoeders. Sommige wettelijke voorwaarden in deze wetgeving zijn echter meer afgestemd op de voeders voor landbouwhuisdieren, dus op de wensen van de boer dan op de wensen van de huisdiereigenaar. Daarom gelden voor huisdiervoeder een aantal andere / aanvullende regels met betrekking tot etikettering.

De etiketten op huisdiervoeding zijn op een aantal punten ook anders dan de etiketten op levensmiddelen. Zo is voor smaakvariaties, zoals bijvoorbeeld “met kip”, wettelijk vastgesteld dat er minimaal 4% kip in het product moet zitten. Maar om te voldoen aan de voedingsbehoefte van het huisdier, bevat de voeding altijd een hoger percentage aan dierlijke en/of plantaardige eiwitten, dan deze wettelijke norm voor smaakvariaties voorschrijft. Dit kan een hoger percentage kip zijn, maar dit kunnen ook andere ingrediënten zijn.

Daarnaast vereist de wet onder andere dat het etiket specifieke informatie bevat zoals een ingrediëntenlijst (wat op het etiket ‘samenstelling’ genoemd wordt), een chemische analyse (op het etiket aangeduid als ‘analytische bestanddelen’) en een voedingsadvies.

De term ‘volledig diervoeder’ is een juridische definitie. ‘Volledig’ betekent dat het product alle voedingsstoffen bevat die een huisdier nodig heeft voor een gezond dagelijks leven, wanneer gevoed zoals aangegeven. ‘Aanvullende’ huisdiervoeding bestaat ook. Dit betekent dat hieraan andere voeding moet worden toegevoegd om de juiste totale voedingswaarde voor het dier te bereiken, denk bijvoorbeeld aan een hondenkoekje of snack.

Op alle huisdiervoeding treft u een voedingsadvies aan. Dit advies is gebaseerd op de behoefte van ‘het gemiddelde huisdier’ en uitgangspunt is dat verder niets extra’s gegeten wordt. U dient zelf rekening te houden met de grootte, de leeftijd en het activiteitenniveau van uw huisdier bij de beslissing over hoeveel uw huisdier te eten krijgt. Start met het voeren van de voorgestelde hoeveelheid en hou het gewicht en de conditie van uw huisdier goed in de gaten. Voor advies op maat, kunt u het best contact opnemen eerst met de klantendienst van het producent, en wanneer nodig met uw dierenarts.

Toevoegingsmiddelen die in huisdiervoeding kunnen worden gebruikt zijn technologische toevoegingsmiddelen (b.v. anti-
oxidanten, conserveringsmiddelen), sen-
soriële toevoegingsmiddelen (b.v. smaak-
en kleurstoffen), nutritionele toevoegingsmiddelen (b.v. vitaminen, mineralen
en sporenelementen). Niet alle toevoegingsmiddelen hoeven op het etiket vermeld te worden. Alle additieven die gebruikt mogen worden in huisdiervoeding zijn getest op veiligheid en juiste werkzaamheid.  Dit is strikt geregeld door
EU-wetgeving. Als u meer informatie wenst over additieven die gebruikt worden in een specifieke voeding, neemt u dan gerust contact op met de fabrikant.

Volledig diervoeder voor volwassen honden

Voedingsadvies

Samenstelling (per categorieën)

» Vlees en dierlijke bijproducten

» Granen

Analytische bestanddelen

» Vocht (niet verplicht voor droogvoer)

» Ruw eiwit

» Ruw vet

» Ruwe celstof

» Ruwe as

Toevoegingsmiddelen (per kg)

» Nutritionele toev.middelen (b.v. vitaminen, mineralen en sporenelementen)

» Technologische toev.middelen (b.v. antioxidanten en conserveringsmiddelen)

» Sensoriële toev.middelen (b.v. smaak- en kleurstoffen)

Zorg dat er altijd voldoende water voor uw hond klaarstaat.

Bewaaradvies en THT datum

Batch- en erkenningsnummer

Producent met contactgegevens

De meeste voeding voor huisdieren wordt gemaakt volgens een recept met verschillende ingrediënten. Deze ingrediënten worden vermeld onder ‘samenstelling’ op volgorde van gewicht; het ingrediënt dat het meest voorkomt in het product, wordt als eerste genoemd. In de ‘samenstelling’ kunnen ook wettelijk vastgestelde categorieën worden vermeld, zoals bijvoorbeeld de categorie granen. Daarnaast kan het etiket een volledige ingrediëntenlijst bevatten, zoals gebruikelijk op etiketten van levensmiddelen.

Een voorbeeld van een ingrediëntenlijst op basis van categoriën: » Vlees en dierlijke bijproducten; dit is de wettelijk vastgestelde benaming voor alle ingrediënten van dierlijke afkomst, zoals bijvoorbeeld organen als hart, pens etc. Klik hier voor meer informatie over dierlijke bijproducten.  » Granen; zijn een bron van eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten, vitaminen en mineralen. Granen moeten wel bewerkt worden, voordat deze verwerkt kunnen worden in diervoeding. Onbewerkte granen zijn voor katten, honden en ook voor mensen, niet verteerbaar.

Analytische bestanddelen worden niet als ingrediënt toegevoegd, maar zijn wettelijk vastgestelde definities die verwijzen naar het voedingsgehalte in de voeding.

Batch- en erkenningsnummer:

De Europese wetgeving schrijft voor dat producenten van (huis)diervoeding geregistreerd of erkend moeten zijn bij de controlerende autoriteiten. In Nederland is dit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het register met erkende bedrijven wordt door de NVWA op haar website gepubliceerd. Zo is altijd na te gaan , waar een product geproduceerd is

Bewaaradvies en THT datum:

Uiteraard wordt ook op huisdiervoeding verplicht een bewaaradvies, alsmede de “ten minste houdbaar tot datum” vermeld.

Producent met contactgegevens: Als u vragen heeft, of meer informatie heeft over een specifiek product, kunt u op het etiket altijd gratis contactgegevens vinden, waar u uw vragen kunt stellen. Bedrijven die huisdiervoeding op de markt brengen, beschikken vaak over een klantenservice om vragen te beantwoorden over hun producten. Daarnaast hebben veel bedrijven ook productinformatie op hun eigen websites staan.

Download hier de factsheet

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...