Blog Marinus Pannevis

Na vijf jaar treed ik als voorzitter van de NVG, op 5 april af. Een goed moment om terug te blikken op deze mooie tijd. Sinds 2013 hebben we als NVG veel bereikt. En dan spreek ik vooral tot de lid-bedrijven. Ja, leden! Alles wat de NVG doet, of wil doen, is het werk van onze eigen leden. We maken zeer dankbaar gebruik van facilitaire services van Atrium Groep in Gorinchem, maar het zijn uiteindelijk de leden van de NVG die bepalen waar we heen gaan. We zijn een vereniging die zich die zich toelegt op belangenbehartiging, een kenniscentrum is voor haar leden en voorziet in de juiste informatiebehoefte voor ieder die meer wil weten over huisdiervoeding. Als voorzitter leerde ik vooral een luisterend oor te hebben, en gemeenschappelijke interesses van kleine, middel en grote bedrijven te definiëren.

Met grote dankbaarheid zag ik hoe een steeds groter deel van de leden actief betrokken was in de  technische werkgroep waar gesproken wordt over de toekomstige Nederlandse en EU wetgeving. Deze werd succesvol geleid door John Williams. In de enquête van 2017 gaven alle leden aan dat dit zeer effectief en waardevol is. Het is tevens een educatieforum voor alle technische medewerkers van onze leden. De overheid in Nederland en Europa zijn zeer te spreken over de gezamenlijke stem van de NVG en FEDIAF. Dat maakt het een stuk efficiënter voor de overheidsinstanties.

In Europees verband werd er door de NVG in de laatste vijf jaar erg veel bereikt. Een nieuwe FEDIAF code voor voedselveiligheid voor huisdiervoeding kwam tot stand. Ook de nieuwe, door onafhankelijke wetenschappers getoetste, FEDIAF voedingsnormen voor honden, katten en konijnen werd gepubliceerd. En ‘last but not least’ binnenkort een nieuwe FEDIAF code voor etikettering van huisdiervoeding. In al deze dossiers heeft veel werk gezeten. Deze stukken zijn openbaar beschikbaar en worden door de EU lidstaten en de EU Commissie onderschreven. Mijn dank gaat uit naar alle experts van onze leden die hun bijdrage aan deze codes en wetgevingsvoorstellen hebben gegeven.

Maar we hebben nog veel meer gedaan. Vooral na het wegvallen van het Productschap Diervoeder in Nederland, was de NVG een van de medeoprichters van de FND (Federatie Nederlandse Diervoeding). We hebben met andere brancheorganisaties de exportbelangen van de NVG leden behartigd en in FND verband een crisis management draaiboek opgesteld. Vanuit het bestuur wordt dit door Gert-Jan Krom zeer goed gestuurd. Gert-Jan werd ook recent de penningmeester van de FND.

Maar er waren ook uitdagingen. In de laatste vijf jaar werd de NVG geconfronteerd met iets nieuws: ‘nep-nieuws’. We lazen steeds meer sensatieverhalen en onzin over huisdiervoeding. Sociale media, maar ook traditionele media schreven stukken waar wij ons niet in herkennen. De NVG is trots op het feit dat we al decennia lang geen voedselveiligheidsissues in huisdiervoeding hebben gehad in Nederland. De NVG leden onderschrijven de Europese codes voor voedselveiligheid, voedingsnormen en het goed etiketteren van huisdiervoeding. In een wereld waar iedereen een mening heeft is het juist voor de NVG belangrijk dat wij bij de feiten blijven en dat deze ook worden gecommuniceerd. Daar zat de zwakke schakel in de NVG. Bijna niemand wist van het bestaan van NVG af en echt actief communiceren was er bij de NVG niet bij. De leden gaven aan dat hier iets aan moest gebeuren. Annet Palamba (bestuurslid NVG), heeft samen met de NVG klankbordgroep communicatie, heel hard gewerkt aan een plan van aanpak. We hebben in 2017 een goed begin gemaakt met communicatie en o.a. deze factsheets gemaakt. Wij streven echter naar een nog breder en objectief beeld over huisdiervoeding in Nederland. Watch this space, zou ik zeggen!

Afsluitend kan ik zeggen dat de NVG leden en haar bestuur trots mogen zijn op de goede resultaten van de afgelopen 5 jaar waar we zorgden voor veilige, gezonde en smakelijke voeding voor onze huisdieren. Er zijn nog genoeg uitdagingen voor de NVG in de komende vijf jaar. De NVG zal meer moeten doen in de objectieve behoefte aan informatie over huisdiervoeding en mensen moeten gaan bereiken door moderne communicatiekanalen. Ook zijn we bewust dat veel baasjes nog steeds veel te veel voeren aan hun huisdieren en we samen hard moeten werken aan het minder voeren en meer bewegen van onze trouwe huisdieren. Ik wens de NVG veel goeds toe!

Marinus Pannevis

Voorzitter NVG

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...