Alternatieve eiwitten; mycoproteïnen

De leden van NVG staan voor goede en veilige huisdiervoeding. Daarnaast gaat duurzaamheid de komende jaren nog belangrijker worden. Duurzame grondstoffen, milieuvriendelijke productie en herbruikbare verpakkingen spelen hierin een grote rol.
Huisdiervoeding past van oudsher al een zeer duurzaam principe toe in door haar gebruikte grondstofstromen; namelijk het gebruik van reststromen (kwalitatief goede eiwitten) uit de humane voedingsindustrie (bijv. dierlijke bijproducten). Echter worden, in het kader van de eiwittransitie, door de pet food sector ook andere duurzame ontwikkelingen op de voet gevolgd.
Een interessant onderwerp op dit gebied is bijvoorbeeld de ontwikkeling van mycoproteïnen. Mycoproteïnen lijken qua samenstelling meer op dierlijke eiwitten dan op plantaardige eiwitten, zij kunnen op reststromen worden gekweekt, het percentage eiwitten t.o.v. massa is relatief hoog en er zijn aanwijzingen dat deze eiwitten gunstige effecten kunnen hebben op het immuunsysteem.

NVG organiseerde een themasessie over mycoproteïnen voor haar leden en partnerorganisaties en sprak hierover met Prof. Dr. ir. Ronald de Vries van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Bekijk hier het interview dat onderdeel uitmaakte van de themasessie.


Lees hier de blog over micoproteïnen van Ronald de Vries.

Belangrijk voor de inzet van alternatieve eiwitten, zoals bijvoorbeeld mycoproteïnen, is uiteraard dat de kwaliteit en veiligheid van huisdiervoeding gegarandeerd blijft. Om op langere termijn alternatieve grondstoffen te kunnen inzetten, moet nu ingezet worden op initieel onderzoek. Na initieel onderzoek zijn er toegepaste studies nodig. Vanuit technisch en ontwikkelingsperspectief is dus nog tijd nodig om deze grondstoffen succesvol te kunnen inzetten. NVG volgt dit onderwerp met interesse en is bereid actief input te leveren aan een Gebruikerscommissie van initieel onderzoek naar de ontwikkeling van mycoproteïnen. Naast technische aspecten, zijn uiteraard ook ontwikkeling van wetgeving en acceptatie van de consument belangrijke factoren in dit proces.


Meer weten over duurzaamheid in de petfood sector? Klik hier voor meer informatie.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...